Gary Anderson analyseert de achterkant van de RB16B, waar voor 2021 drastische veranderingen aan zijn doorgevoerd. Red Bull Racing draait het roer 180 graden en volgt de filosofie van Mercedes: ze draaien de complete samenstelling van de achterwielophanging om. Met deze ingreep moet er meer ruimte zijn voor luchtstromen aan de achterkant van de bolide.
Om te kunnen begrijpen wat er precies is veranderd, is het handig om een overzicht te hebben van de achterwielophanging. Globaal gezien zijn er drie belangrijke onderdelen: de aandrijfas, de draagarmen en de toe link. De aandrijfas zorgt er voor dat de wielen draaien, de draagarmen houden alles op zijn plek en de toe link zorgt er voor dat de hoek van de wielen stabiel blijft, zelfs onder de grote druk in de bochten.
In 2020 zaten de draagarmen bij Red Bull aan de onderkant vóór de aandrijfas. Achter de aandrijfas zat de toe link. Voor dit jaar draaien ze deze hele samenstelling om, waarmee ze de filosofie van Mercedes volgen. Vanaf nu zit de toe link vooraan en de draagarmen juist achter de aandrijfas. De draagarmen aan de bovenkant van de ophanging blijven nagenoeg hetzelfde als vorig jaar. Hieronder een visualisatie van de veranderingen.
De ophanging van de RB16 vs. de ophanging van de RB16B
Dit artikel gaat verder onder de foto.

Anderson legt bij The Race uit waarom deze verandering ten gunste is van de RB16B. 'Doordat ze dit doorvoeren, reduceren ze een (aerodynamische, red.) blokkade tussen de band en de rest van de wagen. Daarnaast is er meer ruimte voor luchtgeleiding langs de aandrijfas, waardoor de diffuser beter zijn werk doet aan de achterkant van de bolide.' Kort gezegd wordt de ophanging dus een stuk compacter en aerodynamisch voordeliger, waardoor de gemiste aerodynamica van de 2021-vloer wordt gecompenseerd. Deze vloer moet namelijk kleiner zijn, waardoor er minder voordeel uit kan worden gehaald.
Het idee valt in de smaak bij de gepensioneerde racewagenontwerpen. 'Kijkende naar die achterkant van de RB16B: het ziet er heel goed uit. In zijn geheel is het prachtig', vervolgt Anderson. 'Door al deze veranderingen werkt de diffuser harder. Samen met een aantal andere aanpassingen aan de achterkant werkt dit hele deel van de auto beter samen, als één geheel. Het volume van de diffuser wordt hierdoor vergroot.'
Wat zien we hiervan terug bij de RB16B?
Uiteindelijk moet de RB16B een stabielere achterkant krijgen door de aanpassingen. De luchtstromen zorgen ervoor dat de bolide meer naar de grond wordt gedrukt, zodat er in het bochtenwerk makkelijker gedraaid kan worden zonder dat de achterkant van de bolide wegschiet. Red Bull mikt op meer vrijheid bij deze achterwielophanging. Een kleine voorproef krijgen we al tijdens de testdagen in Bahrein, maar of het écht een groot voordeel oplevert, zien we bij de eerste Grand Prix van 2021, op zondag 28 maart.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties