Audi legt puzzelstukje neer: hoe staat het met de andere motorleveranciers voor 2026? Formule 1
Formule 1

Audi legt puzzelstukje neer: hoe staat het met de andere motorleveranciers voor 2026?

Audi legt puzzelstukje neer: hoe staat het met de andere motorleveranciers voor 2026?

De langverwachte aankondiging van de samenwerking tussen Audi en Sauber is op woensdagochtend eindelijk gekomen. De deal tussen beide partijen stond in de Formule 1-wereld al bekend als het slechts bewaarde geheim, maar door de aankondiging is een nieuw puzzelstukje van het 2026-seizoen officieel neergelegd. Toch staan er ook nog voldoende vraagtekens rondom de verschillende motorleveranciers in de Formule 1. F1Maximaal zet het 2026-seizoen alvast op een rijtje.

De motorleveranciers hebben in de afgelopen maanden voor het laatst wat aanpassingen kunnen doen aan hun krachtbronnen. De regels omtrent de motoren zijn bevroren tot en met 2025, wat betekent dat de motorleveranciers per jaar nog maar één keer de kans krijgen, door middel van een speciaal token, om aanpassingen door te voeren. In 2026 gaat dan het nieuwe motorreglement in. De elektronische systemen van de motor gaan een nog belangrijkere rol spelen, de MGU-H verdwijnt en er komt een budgetlimiet omtrent de krachtbronnen. Deze factoren speelden allemaal een rol in de intrede van Audi.

Deze Duitse autofabrikant leek geruime tijd niet de enige nieuwkomer te worden in 2026. Porsche had namelijk al een deal gesloten met Red Bull Racing, maar op het laatste moment trok de Oostenrijkse renstal de stekker uit de onderhandelingen. Porsche wilde te veel zeggenschap en daar ging Red Bull niet mee akkoord. Nu Audi de enige nieuwe motorleverancier lijkt te worden, waarbij het met Sauber dus ook een eigen fabrieksteam krijgt, zullen er nu vijf verschillende motoren te vinden zijn in de Formule 1.

Wanneer verschijnt de naam Audi officieel in F1?

Audi is in 2026 dus officieel één van de motorleveranciers in de Formule 1. Hiermee neemt de Duitse autofabrikant wat betreft het team van Sauber de verantwoordelijkheden van Ferrari over. Hierdoor zal de naam Alfa Romeo verdwijnen uit de koningsklasse van de autosport. Het Italiaanse merk zal zich al na 2023 terugtrekken en het is de vraag of Audi dan al haar naam gaat verbinden aan Sauber. Het plan van de Duitse autofabrikant is om vanaf volgend jaar al 25 procent van de aandelen over te nemen. Het belangrijkste voor Audi op dit moment is dat de naam nu eindelijk verbonden is aan de Formule 1.

Behoudt succesvol Mercedes haar klantenteams?

Sinds de start van het hybride tijdperk is Mercedes de meest succesvolle motorleverancier. De Duitse renstal wist acht constructeurskampioenschappen te winnen en de Mercedes-motoren wisten ook nog eens met verschillende teams races te winnen. Toch gaat de geschiedenis van de Duitse autofabrikant in de Formule 1 een stuk verder. Mercedes begon in 1994 namelijk al met het leveren van motoren aan teams in de koningsklasse van de autosport. Sauber was de eerste renstal die gebruikmaakte van motoren van Mercedes. Echt geweldig liep die samenwerking niet, aangezien er in twaalf van de zestien races er minimaal één Sauber-coureur uitviel.

Ondanks de mindere prestaties in het 1994-seizoen besloot McLaren een jaar later met Mercedes-krachtbronnen te gaan rijden. Dat leverde een samenwerking op die tot en met 2014 duurde. McLaren wist in die periode één keer constructeurskampioen te worden, namelijk in 1998, en drie keer leverde de Britse renstal een wereldkampioen bij de coureurs. In 2009 sloten ook Brawn GP en Force India (nu Aston Martin, red.) zich aan bij de Duitse motorfabrikant. In 2009 leverde dat Brawn GP direct een coureurs- en constructeurstitel op. Een jaar later ging dit over in het fabrieksteam van Mercedes en de rest is, zoals men zo vaak zegt, geschiedenis. Lotus en Manor waren ook nog kortstondig een klant van Mercedes, terwijl Williams nu al jarenlang aangesloten zit bij de Duitse motorleverancier.

Momenteel zijn McLaren, Aston Martin en Williams klantenteams bij Mercedes, maar het is nog maar de vraag of deze samenwerkingen ook voortgezet worden na 2025. Aston Martin heeft het immers geen geheim gemaakt dat het team hetzelfde pad zou willen nemen als Red Bull door haar eigen motoren te ontwikkelen. Het is de afgelopen maanden echter stil rondom dit onderwerp, dus de kans lijkt klein dat de Britse renstal haar vernieuwde faciliteiten ook gaat gebruiken voor een motorafdeling, zeker nu de deadline voor de inschrijving al is verstreken. Voor Williams ligt er mogelijk ook een ander avontuur op de loer, maar daarover later meer.

Ferrari heeft Haas nog

Ferrari gaat na 2025 Sauber verliezen als klantenteam. De Zwitserse renstal zal tot 2026 nog wel rijden met de Italiaanse motoren ondanks dat Alfa Romeo afzwaait. Hierdoor behoudt Ferrari in 2026 natuurlijk haar eigen fabrieksteam en Haas. De Amerikaanse renstal is natuurlijk een speciaal klantenteam voor de autogigant, aangezien Haas zeventig procent van haar onderdelen koopt van het Italiaanse team. In de nabije toekomst zal het nieuwste team in de Formule 1 ook wel gekoppeld blijven aan Ferrari. Voorlopig zijn er nog weinig geluiden dat Haas in de toekomst iets anders zal doen.

Red Bull Powertrains met of zonder Honda?

In 2026 gaat Red Bull voor het eerst met haar eigen motoren rijden. De Oostenrijkse renstal heeft in de afgelopen jaren haar eigen motorafdeling uit de grond gestampt. In de aankomende seizoenen zal Red Bull nog met motoren van Honda rijden, ondanks dat de Japanse autofabrikant zich formeel heeft teruggetrokken uit de Formule 1. Red Bull is deels verantwoordelijk voor het feit dat de regels rondom de motoren bevroren zijn tot en met 2025. Op deze manier wilde het team ervoor zorgen dat ze een eerlijkere kans hadden om als nieuwe motorleverancier in te stappen in de sport. AlphaTauri zal naar alle waarschijnlijk ook met Red Bull Powertrains-motoren gaan rijden.

Het is echter nog maar de vraag of de motorafdeling van de Oostenrijkse renstal er helemaal alleen voor zal staan vanaf 2026. Honda lijkt na de successen van Red Bull en Max Verstappen een beetje spijt te hebben van hun beslissing. De samenwerking met de vijfvoudig constructeurskampioen is dan ook geïntensiveerd tot en met 2025. De kans bestaat echter dat Honda vanaf 2026 Red Bull zal blijven ondersteunen, vooral als het aankomt op de elektrische systemen. Alleen moet de Japanse motorleverancier niet zijn hand overspelen net als Porsche. Dan zal Red Bull Honda niet mee laten liften met het succes.

Blijft Renault alleen nog maar aan het eigen team leveren?

Renault is een soort einzelgänger in de Formule 1. De Franse motorleverancier levert alleen aan Alpine en dat blijkt, behoudens een legio aan betrouwbaarheidsproblemen, weer succesvol te verlopen dit seizoen, aangezien de Alpine-bolides als een speer gaan over de rechte stukken. Renault heeft in het verleden ook andere teams in de sport voorzien van motoren. De meest beruchte samenwerking was die met Red Bull. Na de zoveelste plofmotor verzuurde de relatie tussen beide partijen. Red Bull besloot het risico te nemen door met Honda samen te gaan werken, terwijl Renault wat extra zout in de wonden van de Oostenrijkse renstal strooide. Het Franse team nam voor het 2019-seizoen namelijk Daniel Ricciardo over.

Toch, als de FIA en de FOM mee zouden werken, zou Renault ook een tweede team van krachtbronnen kunnen voorzien. De deal lijkt immers allang rond te zijn. Andretti Autosport heeft in de afgelopen maanden met man en macht geprobeerd om op de Formule 1-grid te staan vanaf 2024. Voorlopig stribbelen voldoende partijen tegen, maar dat weerhield Michael Andretti er niet van om alvast een motorleverancier te benaderen. In April bevestigde Luca de Meo, CEO van Renault, al dat er formele gesprekken waren met Andretti Autosport. De kans is echter heel klein dat er in de nabije toekomst een samenwerking komt, aangezien de Amerikaanse renstal haar plekje op de grid maar niet weet te bemachtigen. Alpine blijft voorlopig dus het enige team met een Franse krachtbron.

Gaan we verrassende namen zien in 2027?

Het is dan nu tijd op terug te komen op de zaak rondom Williams. De Britse renstal zal tot 2026 rijden met Mercedes-motoren, maar het wordt daarna mogelijk Porsche. Auto, Motor und Sport stelt namelijk dat de Duitse autofabrikant nog altijd op zoek is naar een mogelijke deal met een team in de Formule 1. Eerdere berichtgeving stelde dat Porsche haar Formule 1-avonturen in de ijskast had gezet, maar niets blijkt dus minder waar te zijn. Haas en AlphaTauri worden ook in hetzelfde lijstje genoemd, maar de geruchten rondom het team van Williams zijn een stuk hardnekkiger.

Bovendien lijken er meer kapers op de kust te zijn, vooral vanaf 2027. De inschrijving voor motorleveranciers is momenteel gesloten, dus het lijkt er ook niet op dat Porsche in 2026 al haar intrede zal doen. Vanaf het tweede seizoen met de nieuwe reglementen lijken de Formule 1-teams uit nog meer smaken te kunnen kiezen. Hyundai en Ford zouden namelijk ook mee willen liften op het succes van de sport. Volgens Auto, Motor und Sport zou Hyundai zelfs al gesprekken gevoerd hebben met Stefano Domenicali. Deze merken hebben tot 30 juni 2023 de tijd om een keuze te maken en zich in te schrijven voor het 2027-seizoen.

Audi legt voorlopig dus een definitief puzzelstukje neer, terwijl er voor de rest nog voldoende onzekerheden zijn rondom de overige motorleveranciers in de Formule 1. Mercedes gaat mogelijk klanten verliezen, Ferrari weet al zeker dat het een klant verliest, Honda gaat misschien terugkomen op haar beslissing en Andretti zal blijven strijden voor een plekje in de sport. Het is wel duidelijk geworden dat de Formule 1 een spannende nieuwe periode te wachten staat.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws