Binotto noemt keuze Masi in Abu Dhabi 'meest lastige keuze op aarde' Formule 1
Formule 1

Binotto noemt keuze Masi in Abu Dhabi 'meest lastige keuze op aarde'

Binotto noemt keuze Masi in Abu Dhabi 'meest lastige keuze op aarde'

Mattia Binotto's vertrouwen in de wedstrijdleiding en de FIA is niet beschadigd na de seizoenfinale van 2021. In Abu Dhabi nam wedstrijdleider Michael Masi een omstreden beslissing die toestond dat Max Verstappen de wereldtitel kon veroveren. De Ferrari-leider zegt dat een van de betrokken partijen hoe dan ook als verliezer uit de strijd zou komen en looft het initiatief van de FIA om een onderzoek uit te voeren naar wat er beter had gekund.

Bij Autosprint blikt de Italiaan terug op de laatste race van het 2021-seizoen. 'De activiteiten van de FIA zijn erg belangrijk op het gebied van controles en naleving van het beleid. Er zijn drie soorten reglementen, te weten technische, sportieve en financiële. Die laatste reglementen zijn recent geïntroduceerd met het budgetplafond.' Binotto begint zijn verhaal over het incident dus op vrij politiek correcte wijze.

'Wij verwachten van de FIA een hoog niveau van aandacht, een grote mate van competentie van controles op alle gebieden en hebben het volste vertrouwen in het werk dat ze verrichten', vervolgt hij. Met Mohammed Ben Sulayem heeft het motorsportorgaan daarnaast een nieuwe voorzitter die naar het idee van Binotto ook aanpassingen door gaat voeren. Binotto lijkt vrede te hebben met hoe de toekomst van de FIA eruit ziet.

Binotto in Masi's schoenen

De van oorsprong technische man duikt vervolgens iets dieper in op de gebeurtenissen in de laatste wedstrijd van het jaar. 'Wat er in Abu Dhabi gebeurd is, werd besproken tijdens de meest recente bijeenkomst in Parijs', weet hij. 'We spraken over de wedstrijdleider en de genomen beslissingen. De direct betrokken partijen waren hiervan op de hoogte.'

'Welke beslissing Masi ook had genomen, één partij was ontevreden geweest', benadrukt Binotto, die zijn eigen coureur, Carlos Sainz, derde zag worden. 'Dit was onvermijdelijk en ik denk dat de wedstrijdleiding de meest lastige keuze op aarde moest maken.' Hij leeft zich dan ook vooral in in de taak die de wedstrijdleiding uitvoerde en weet dat er hoe dan ook een partij niet blij was geweest met de uitkomst.

Mercedes besloot in eerste instantie in hoger beroep te gaan, maar zag daar geen noodzaak meer toe nadat de FIA beloofde naar de beslissingen te kijken die Masi in Abu Dhabi maakte. 'De meningen verschilden over wat er is gebeurd en daarom is door de FIA besloten om een onderzoek te starten. Dit betekent niet dat wat is gedaan een foute manier van handelen is, maar er wordt gekeken of er wat verbeterd kan worden.'

Ferrari wil strijden met Red Bull en Mercedes

Ook laat Binotto zich ogenblikkelijk uit over de ambities van Ferrari in 2022. 'Het zou niet eerlijk zijn om onszelf de verplichting op te leggen om de wereldtitel te winnen als je strijdt tegen Mercedes en Red Bull.' Hij weet dat hij in de Duitse en Oostenrijkse renstal twee concurrenten van waarde heeft en daarom lijkt de wereldtitel van 2022 een lastige opgave te worden.

'We willen terugkeren naar een niveau waarop we mee kunnen strijden om polepositions en overwinningen. Daar streven we naar', concludeert hij. Binotto zou er vrede mee hebben als de titel voor Ferrari nog een jaartje uitblijft. Ze zijn immers uit een diep dal geklommen, gezien het team in 2020 een matige bolide ontwikkeld had en daar langzaamaan van terug aan het krabbelen is.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws