F1-coureurs mogen niet meer zonder toestemming FIA politieke statements maken

| door Mike van Weert

De Formule 1-coureurs mogen vanaf het aankomende seizoen geen politieke statements meer maken zonder toestemming van de FIA. Het bestuursorgaan heeft de Internationale Sportcode een update gegeven, waardoor een politiek statement op het podium zonder toestemming van de FIA tegen de regels van de podiumceremonie in gaat. Wel zal de FIA er alles aan doen om de mensenrechten overal te beschermen.

Politieke statements in de Formule 1 zijn in de afgelopen jaren geregeld voorgekomen. Vooral Lewis Hamilton en Sebastian Vettel hebben zich door middel van helmdesigns en verschillende shirts uitgesproken tegen onrecht. Dit deden de coureurs vooral tijdens de Grands Prix in het Midden-Oosten. De FIA wil er nu dus voor zorgen dat het eerst langs het bestuursorgaan gaat, voordat een dergelijk politiek statement gemaakt kan worden.

'De algemene uitlatingen en het tonen van politieke, religieuze en persoonlijke uitspraken of opmerkingen, met name in strijd met het algemene neutrale principe dat wordt bevorderd door de FIA' zullen worden verboden. 'Tenzij dit vooraf schriftelijk is goedgekeurd door de FIA voor internationale wedstrijden of door de betreffende ASN voor nationale wedstrijden binnen hun bevoegdheid', vervolgt de nieuwe regelgeving van het bestuursorgaan. Er wordt nog niet duidelijk gemaakt wat precies de straf is, maar coureurs krijgen vaak een boete als ze tegen de regels van de podiumceremonie in gaan.

FIA wil nog steeds strijden tegen discriminatie

Eerder in december gaf de Formule 1 aan nog steeds de strijd aan te gaan tegen discriminatie. Daarnaast gaf de koningsklasse aan nog steeds te willen werken aan een klimaatneutrale sport. De FIA sluit zich daarbij aan, ondanks de verandering in de regelgeving. De FIA 'zal de bescherming van de mensenrechten en de menselijke waardigheid bevorderen en zich onthouden van discriminatie op grond van ras, huidskleur, geslacht, seksuele geaardheid, etnische of sociale afkomst, taal, religie, filosofische of politieke mening.'

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen