F1-teams staan voor lastige afweging voorafgaand aan testdagen Barcelona Formule 1
Formule 1

F1-teams staan voor lastige afweging voorafgaand aan testdagen Barcelona

F1-teams staan voor lastige afweging voorafgaand aan testdagen Barcelona

Bij Auto, Motor und Sport wordt gesuggereerd dat teams tijdens de wintertests in Barcelona met een basisbolide voor de dag kunnen komen. Dit kost meer geld, wat vanwege het budgetplafond dus nadelig is, maar staat wel toe dat de teams die hier wél voor kiezen langer door kunnen ontwikkelen. Het vormt een lastige afweging die de teams inmiddels wel al gemaakt hebben. Er wordt vermoed dat McLaren voor deze 'basisaanpak' gaat.

De reglementaire revolutie van 2022 maakt het ontwikkelingsplan voor het aankomende seizoen lastig. De teams hebben voor de wintertests de keuze om één van twee aanpakken te hanteren: komen ze naar Barcelona met een basispakket, of met de auto waarmee ze verwachten aan de eerste race deel te nemen? Voor allebei de opties valt wat te zeggen.

Optie één biedt een ontwikkelingsvoordeel, maar kost meer geld. De eerste optie stelt de teams namelijk in staat om door te blijven ontwikkelen. Eind februari worden de eerste testdagen verreden, half maart de tweede set aan testdagen. Tussen die testmomenten in kunnen de teams de windtunnel nog in, en de ontwikkelingscurve ligt aan het begin van zo'n reglementair tijdperk hoog.

Het nadeel van deze optie is dat het veel geld kost. Voor de teams die nu al tegen het budgetplafond aanzitten (lees: Mercedes, Red Bull Racing, Ferrari) is het misschien niet mogelijk om dit plan te bekostigen. Daarnaast weet je als team wanneer je het eindproduct al meeneemt naar Spanje waar je staat en kan je vanaf dan finetunen. Grote upgrades aan de bolide brengen bovendien een mate van onzekerheid met zich mee, die je met optie twee min of meer elimineert.

Houden F1-teams geld achter?

De teams hebben al enige tijd geleden hoe ze dit aan gaan pakken, en het Duitse autosportmedium suggereert dat McLaren de eerste aanpak prefereert. Overigens wordt vermoed dat de teams nog niet het volledige budget van 2022 uitgeven voorafgaand aan het jaar. Er moet immers financiële ruimte zijn om aanpassingen te doen naar aanleiding van technische innovaties die concurrenten hebben weten te ontwikkelen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws