max verstappen red bull racing zaterdag kwalificatie pole silverstone groot brittannie 2025 14 Formule 1
Formule 1

F1Maximaal.nl voorspelt een race die je niet wilt missen: 'Het verschil in topsnelheid met Piastri is enorm'

max verstappen red bull racing zaterdag kwalificatie pole silverstone groot brittannie 2025 14

De startopstelling voor de Grand Prix van Groot-Brittannië belooft een zeer spannende race. Zes coureurs zullen hopen op de overwinning, waarbij zij ook het wolkendek goed in de gaten moeten houden. F1Maximaal.nl voorspelt dan ook een race, die de kijker van begin tot eind geboeid zal houden.

De races in Silverstone zijn zelden saai. Afgelopen jaar zorgden de wisselvallige omstandigheden nog voor een zeer vermakelijke race, en ook nu zal het weer een rol spelen. Naar verwachting gaat het op zondagochtend regenen op het Britse circuit. Tijdens de start van de race zou het wel droog moeten zijn, maar met een temperatuur van slechts negentien graden en een flink wolkendek kunnen er nog natte plekken op het circuit terug te vinden zijn.

Regendruppels en de start

Voor Verstappen valt het te hopen dat hij een herhaling van zijn eerste Formule 1-race in Engeland kan vermijden. Toen begon de race ook op een baan met nog enkele natte plekken. Na vier ronden spinde de 17-jarige Verstappen destijds van de baan in een van de zeldzame races, waarin hij in zijn eentje uit de race crashte. Daar staat tegenover dat Verstappen het in 2016 en 2024 juist zeer goed deed in de lastige weersomstandigheden.

Het eerste aandachtspunt is uiteraard de start. Met Oscar Piastri op de eerste rij is het oppassen geblazen, zoals we in Jeddah al zagen. In 2021 liet Verstappen echter ook zien dat hij de leiding kan behouden door vol commitment de eerste bocht in te gaan, als de coureur aan de binnenkant wat beter wegkomt. In de afgelopen vijf races gebeurde het echter drie keer dat de nummer twee de leiding overnam bij de start.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen red bull racing oscar piastri mclaren gp canada zaterdag 2025

Wat betekent de extreme afstelling van Verstappen voor de race?

Verder speelt de afwijkende afstelling van Verstappen een hoofdrol. Als Verstappen de leiding bij de start behoudt, heeft hij op de rechte stukken een duidelijk voordeel qua topsnelheid. Verstappen koos voor een afstelling met weinig neerwaartse druk, en kwam daarmee weg vanwege zijn talent, maar ook vanwege de tegenwind in Maggots en Becketts, waardoor de auto's sowieso meer downforce kregen.

Qua topsnelheden stond Verstappen veruit bovenaan. Niet ongunstig voor de wereldkampioen is dat Piastri hier pas op de achttiende plek terug te vinden is. De top zes bestaat alleen uit coureurs, die geen bedreiging vormen voor Verstappen. Als de Limburger de snelheid heeft, kan hij dus makkelijk inhalen, en heel lastig ingehaald worden, zoals Lando Norris ook al uitsprak. Het verschil in topsnelheid tussen Verstappen en Piastri bedraagt maar liefst 9,5 kilometer per uur. Dat verschil is enorm.

De tekst gaat verder onder de tabel.

Coureur Topsnelheid (km/u)
Verstappen 328,9
Tsunoda 326,8
Colapinto 325,3
Sainz 325,3
Stroll 324,3
Gasly 324,2
Hamilton 324,1
Alonso 323,5
Antonelli 323,2
Leclerc 322,7
Albon 322,4
Russell 322,0
Hadjar 321,9
Norris 321,8
Hülkenberg 320,0
Bearman 319,7
Ocon 319,6
Piastri 319,4
Bortoleto 319,3
Lawson 317,7

Twee opties qua strategie

Verstappen kan in de race eigenlijk op twee manieren ingehaald worden: als zijn banden instorten, of via de strategie. Het is vooral zaak dat hij zijn vijf uitdagers niet allemaal op sleeptouw neemt, want dan wordt het strategisch gezien ingewikkeld om de leiding te behouden. Dat betekent dat Verstappen niet te rustig kan rijden, maar té snel rijden is weer gevaarlijk voor de banden. De omstandigheden spelen echter in de kaart van Verstappen met de lage temperaturen.

Strategisch gezien worden de coureurs voor een dilemma geplaatst: een éénstopper is prima te doen, maar een pitstop kost slechts 19,9 seconden, minder dan op welk ander circuit dan ook. Dat maakt het verleidelijk om als achtervolger voor een agressieve keuze te gaan. Reken hier vooral op bij George Russell: McLaren en Ferrari zetten vaak in op bandenmanagement, maar Russell zal willen afwijken van wat de mannen voor hem doen. De coureurs met een éénstopper zullen wel nog loeren op een Safety Car: bij een late neutralisatie is een bandenwissel een no-brainer.

Favorieten voor de zege

Zelden was de uitslag zo lastig te voorspellen als nu. Inhalen is niet makkelijk in Silverstone, maar volgen is wel redelijk goed te doen. Reken dus vooral op veel rondenlange duels. De snelheidsverschillen in de top zes zullen vermoedelijk klein zijn, en de bandenslijtage ligt gezien de lage temperatuur niet al te hoog. Wat dat betreft is een herhaling van Japan denkbaar. Bij kleine snelheidsverschillen is vrije lucht cruciaal.

Verstappen is de favoriet, maar lang niet zeker van zijn zaak. Bij McLaren is Piastri de betere racer, en dit circuit past beter bij hem. De kans is dus levensgroot dat hij Norris verslaat. Russell moet het wel hebben van de lage temperaturen, maar is zelden sterker in de race dan in de kwalificatie. In de top zes is hij dus het meest kwetsbaar. Leclerc is juist degene die de meeste progressie kan boeken, want de Monegask zal zeker sneller zijn dan meerdere coureurs voor hem op de startopstelling.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws