FIA-president pleit voor lichtere auto's: 'We hebben dat nodig' Formule 1
Formule 1

FIA-president pleit voor lichtere auto's: 'We hebben dat nodig'

FIA-president pleit voor lichtere auto's: 'We hebben dat nodig'

FIA-president Mohammed ben Sulayem is druk bezig om de Formule 1-auto's nog lichter te maken. Volgens Ben Sulayem is er niks ergers dan een te zware auto en moet het gewicht dus aangepast worden om de sport nog veiliger te maken. Ook moeten de auto's minder zwaar worden om duurzamer te worden.

De Formule 1-auto's van de huidige generatie wegen minstens 798 kilogram. Veel coureurs en fans zijn al lang tegen de trend van steeds zwaardere auto's, daarom willen de FIA en de Formule 1 nu eindelijk weer lichtere auto's. Meerdere coureurs, waaronder George Russell hadden hier ook een oordeel over. Volgens Russell is een zware auto met name gevaarlijk tijdens een crash.

'We hebben een lichtere auto nodig', kaart Ben Sulayem aan in gesprek met Motorsport-Total.com. 'Het zal moeilijk te bereiken zijn, maar iedereen wil het', gaat de 61-jarige verder. 'Ik kom uit de autosport waar lichtere auto's veiliger zijn en niet zoveel brandstof verbruiken. Dus ik oefen druk uit, want ik kom uit de rallysport, waar er niets ergers is dan een zware auto hebben', aldus de FIA-president.

Moeilijk om complexe auto's weer lichter te maken

Dit komt vooral door de technologie, waardoor de auto's steeds zwaarder zijn geworden. In 1995 was het minimumgewicht nog 595 kilogram, maar door zaken zoals hybride motoren, de halo en andere veiligheidssystemen zijn de bolides inmiddels meer dan 200 kilo zwaarder. Ook Formule 1-CEO Stefano Domenicali onthult daarom dat de auto's met het nieuwe reglement vanaf 2026 weer lichter moeten worden.

'Één van de punten die steeds weer besproken worden, is het gewicht', zegt de Italiaan. Het huidige gewicht, dat volgens Domenicali wat aan de hoge kant is, zou 'niet echt in de aard van de Formule 1' zijn. Het onderwerp staat dus zeker voor de toekomst op het programma. Vanaf 2026 gaat ook het nieuwe motorreglement in, dus zou het nieuwe tijdperk een geschikt moment zijn om het gewicht van de bolides aan te passen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws