De FIA heeft gereageerd op de kritiek aan het adres van de safety car. Vooral Max Verstappen uitte afgelopen weekend openlijk zijn kritiek op de snelheid van de safety car en trok de vergelijking met een schildpad. Na de Grand Prix werd er door Charles Leclerc en George Russell gegrapt over de auto. Russell was van mening dat de Formule 1 moet terug keren naar de Mercedes-safety car, terwijl Leclerc een Ferrari-bolide voorstelde.
De kritiek aan het adres van de safety car maakte Verstappen tijdens de race al duidelijk. 'Waarom rijdt de safety car maar 140 kilometer per uur over het rechte stuk? De auto zou veel sneller moeten kunnen dan dat', zei de Red Bull Racing-coureur over de boordradio. Na afloop van de race was de kritiek nog een stuk feller van de Nederlander. 'Er was gewoon zo weinig grip omdat de safety car zo traag ging. Die safety car leek wel een schildpad, ongelooflijk', waren de woorden van Verstappen.
FIA komt met reactie op Verstappen
Bernd Mayländer kreeg uiteindelijk bijval van Leclerc. De Monegask zag dat de auto simpelweg niet sneller kon gaan. Daar was de Duitser hem dan ook zeer dankbaar voor. De FIA stelt dat het toch net wat anders zit. 'De eerste taak van de safety car is veiligheid. We moeten de veiligheid van de coureurs, marshals en officials kunnen garanderen. Bovendien wordt de snelheid van de safety car dan ook bepaald door Race Control en niet door de paardenkrachten van de auto zelf', luidt het eerste gedeelte van het statement van de FIA.
Het feit dat coureurs, en dus in dit geval Verstappen, problemen hebben met een langzame safety car, is omdat de banden dan afkoelen. Zo verliezen coureurs grip. 'De Aston Martin is erg traag. Die auto heeft zeker meer grip nodig, want onze banden waren ijskoud', zei Verstappen na afloop. Ook hij wil graag zien dat de Formule 1 de safety car van Mercedes, die vorig jaar over de circuits reed, terugbrengt. 'Die Mercedes-safety car is sneller vanwege de extra aero die op die auto zit.'
Het bestuursorgaan slaat terug naar Verstappen. 'De impact van de snelheid van de safety car op de performance van de auto's die volgen, is geen prioriteit', vervolgt die FIA in haar statement. 'De impact is gelijk voor alle coureurs. Zij moeten er gewoon voor zorgen dat ze op een veilige manier rijden gedurende deze procedure', concludeert de FIA.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties