Grand Prix van Brazilië 2012 | De laatste race van succescoureur Schumacher in beeld Formule 1
Formule 1

Grand Prix van Brazilië 2012 | De laatste race van succescoureur Schumacher in beeld

Grand Prix van Brazilië 2012 | De laatste race van succescoureur Schumacher in beeld

Op 25 november 2012 nam de F1-wereld afscheid van de destijds meest succesvolle coureur aller tijden. De statistieken zijn duizelingwekkend, het verhaal inspirerend en de herinneringen talrijk. Michael Schumacher had de Formule 1 weliswaar al een keer eerder verlaten, maar na zijn terugkeer werd de Grand Prix van Brazilië in 2012 de allerlaatste race van de geliefde Duitser. F1Maximaal blikt terug op deze Grand Prix en herdenkt het afscheid van een van de allergrootsten.

Te midden van een knotsgekke en spannende kampioensstrijd tussen Fernando Alonso en Sebastian Vettel, die beslist moest worden in de laatste race van het seizoen, werkte Schumacher toe naar zijn laatste race uit zijn roemrijke carrière. Zijn terugkeer in 2010 bracht hem niet waar hij op had gehoopt en werd het eerste seizoen waarin hij geen winst, poleposition, podium of snelste ronde pakte. In zijn laatste seizoen, 2012, pakte hij zijn enige podium sinds zijn terugkeer in de Formule 1 bij de GP van Europa. Ondertussen was Schumacher al aardig op leeftijd; met zijn 43 jaar en 173 dagen werd hij de oudste coureur die een podium pakte sinds Jack Brabham.

Dat het in 2012 tot een eind kwam, stond niet op voorhand in de sterren geschreven. De Duitser had het lastig met de keuze of hij nog door wilde gaan. Uiteindelijk werd de keuze voor hem gemaakt omdat zijn team koos voor Lewis Hamilton voor 2013. In oktober liet de zevenvoudig wereldkampioen daarop weten dat hij voor de tweede keer afscheid zou nemen van de Formule 1. Met zijn afscheid had hij vrede, vooral gezien het feit dat hij in zijn laatste seizoen vaker het idee had dat hij zich niet meer met de Formule 1 bezig wilde houden. De twintigste en laatste race van 2012 werd daarmee zijn definitieve afscheid.

'Let's get ready to rumble'

De Formule 1 had natuurlijk een manier bedacht om hierbij stil te staan. Voorafgaand aan de race mocht de recordkampioen een ereronde rijden in zijn Mercedes. Terwijl Schumacher zich klaarmaakte voor zijn laatste F1-meters, wachtte vriend en landgenoot Vettel een spannende race om zijn derde F1-titel. Om dit te doen, moest hij alleen de schade ten opzichte van Alonso te beperken of voor hem eindigen. De startposities kwamen de Heppenheimer niet slecht uit. Zelf startte hij vanaf de vierde plaats, terwijl zijn concurrent vanaf de zevende startplek vertrok. Schumacher zou nog aan de bak moeten om punten te pakken in zijn laatste race, aangezien hij de race vanaf P13 moest starten.

Op weg naar de grid nam Schumacher de tijd om zijn team en fans toe te spreken over de boordradio. 'Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om de mechanici, engineers en alle andere teamgenoten waarmee ik heb gewerkt te bedanken. Ook een groot dankjewel naar alle mensen die me hebben gevolgd over de hele wereld en me gesteund hebben. We hebben samen veel emoties, herinneringen en successen meegemaakt en ik ben blij dit alles met jullie te hebben mogen delen. Maar, voor we echt afscheid nemen, gaan we nog een keer voluit. Let's get ready to rumble!'

Chaos

Na de mooie woorden van de afzwaaier gaan de lichten uit en begint de laatste Grand Prix van het seizoen 2012. De eerste regendruppels zijn gevallen en gedurende de race zouden de omstandigheden nog veel veranderen. Titelverdediger Vettel komt slecht weg en tot overmaat van ramp is hij betrokken bij een botsing in bocht 4. Zijn rivaal Alonso kan ondertussen doorrijden en lijkt de titelstrijd om te kunnen gooien. In alle chaos deelt ook Schumacher in de pech met een lekke band. Tegen het eind van ronde acht komt hij tot zijn geluk zijn vriend Vettel weer tegen, al is dit niet op de posities waarop beiden hadden gehoopt. Ondertussen verslechteren de omstandigheden en wordt de baan spekglad.

In deze lastige omstandigheden komt Nico Hülkenberg volledig tot leven en neemt zelfs de leiding. Schumacher vecht ondertussen op de rand van de punten met Kimi Räikkönen, hetgeen prachtige beelden oplevert. Op volle snelheid naderen de kampioenen de eerste bocht en gaan ze zij aan zij door de volgende zwieper heen. Een knap staaltje racen van beide heren. Even later begaat Hülkenberg een foutje en verliest hij de leiding. Even later vindt hij echter weer aansluiting bij Hamilton, die hem had gepasseerd, maar dit duel eindigt in tranen. De sensatie van de race spint en verliest de controle, waardoor Hamilton uitvalt en hij een podium aan zich voorbij ziet gaan.

De spanning werd er niet minder op door alle positiewisselingen. Op sommige momenten was Alonso virtueel kampioen, even later niet meer. Tegen het eind van de race wordt de spanning echter uit de wedstrijd gehaald door een flinke crash van Paul di Resta. De regen had verder toegeslagen en de baan was spekglad, waardoor hij de controle verloor en de muur raakte. De daarop volgende safety car bleef tot het einde van de race en daarmee werd aan de rangorde niets meer veranderd. Vettel had aan een zwaarbevochten zesde plaats genoeg om Alonso te verslaan. Schumacher eindigde direct achter zijn landgenoot en zag het zo allemaal van dichtbij gebeuren.

De 'overdracht'

Na afloop van de race was de zevenvoudig kampioen er als de kippen bij om kersvers drievoudig wereldkampioen Vettel te feliciteren. Door alle ontlading bij Red Bull en deceptie bij Ferrari verdween het afscheid van Schumacher enigszins naar de achtergrond. Even later zinkt de realisatie dat de Duitser nog een bijzondere actie heeft ondernomen tijdens de race. Toen Vettel naar de staart van zijn landgenoot toereed, had deze hem zomaar langs gelaten op weg naar zijn derde titel. Christian Horner, teambaas van Red Bull, kon zijn ogen niet geloven. 'Toen Vettel naar de cruciale zevende plek was gereden, werd hij even later, tot onze grote verrassing, doorgelaten door Schumacher. Een mooi cadeau voor ons.'

In zijn interview na de race werd de Mercedes-coureur natuurlijk gevraagd naar zijn cadeautje. 'Ik denk dat het een mooie overdracht is aan Seb (Vettel, red.) en een teken dat ik erg blij ben voor hem', aldus de recordkampioen. De spectaculaire race had hem een passend afscheid geboden, zo moest hij bekennen. 'Wat een heerlijke race. Gek genoeg begon het allemaal met een lekke band aan het begin, maar daardoor kon ik een leuke inhaalrace beginnen met Vettel. In dit soort situaties is de truc gewoon om door te blijven zetten.' Achteraf gezien had dit zeker gewerkt. Met een mooie zevende plek kon de Duitser tevreden afscheid nemen. 'Ik begon mijn carrière met een zevende plek in de kwalificatie op Spa-Francorchamps. Nu eindigt het allemaal met hetzelfde resultaat.'

'Altijd door blijven zetten'

Aan al het mooie komt een eind, zo ook aan de carrière van de man die alles wist te winnen. Met een 'leuke race' kon hij in Brazilië voor een laatste keer het F1-spektakel vanuit de auto meemaken. 'Ik heb enorm veel plezier gehad deze laatste race en ben dankbaar voor alle support over de afgelopen jaren. Ik ben mijn team Mercedes dankbaar voor de fijne tijd die we samen hebben beleefd. Ik ben trots dat Vettel het stokje over heeft genomen en zijn derde titel heeft gepakt. We hebben veel lol gehad vandaag, al zal het voor hem wat spannender zijn geweest. We hebben laten zien dat het belangrijkste is om door te zetten, ook als het tegenzit.' Dat laatste is tekenend voor de carrière en het leven van Michael Schumacher, die een voorbeeld is voor velen.

Bekijk hier de beste wedtips voor het WK voetbal! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws