Hill: 'Het Nederlandse kamp is erg blij met het resultaat, maar was dit eerlijk?' Formule 1
Formule 1

Hill: 'Het Nederlandse kamp is erg blij met het resultaat, maar was dit eerlijk?'

Hill: 'Het Nederlandse kamp is erg blij met het resultaat, maar was dit eerlijk?'

Johnny Herbert, Damon Hill en Martin Brundle hebben zich uitgelaten over de rol van Michael Masi in de Formule 1. Het Sky Sports F1-trio kijkt een maand nadat Lewis Hamilton de wereldtitel verloor aan Max Verstappen nog eens terug op die allesbepalende race, en komen tot de conclusie dat de Australische wedstrijdleider misschien niet de geknipte man is voor de rol, maar dat er geen goede opvolger voor hem is.

De drie Britten wordt de vraag voorgelegd of Masi dit incident gaat overleven binnen de sport. Herbert schijnt als eerste zijn licht op de zaak: 'Nee, want hij heeft de sport teveel schade aangedaan. Ik denk dat je vertrouwen moet hebben in iemand in die positie. Dat vertrouwen is nu geschaad en daarom denk ik dat het zo niet werkt.' De voormalige Formule 1-coureur verwacht dus dat Masi af zal treden voorafgaand aan het 2022-seizoen.

Wel kaart hij meteen de grootste reden aan dat Masi in 2022 wellicht níét het veld zou ruimen: 'Het probleem blijft wie ze gaan gebruiken om hem te vervangen. Ervaring is natuurlijk heel erg belangrijk voor de man die die positie aan gaat nemen. Masi was erg fortuinlijk dat hij heel veel van Charlie Whiting heeft kunnen leren.'

'Is er iemand die net zoveel ervaring op heeft kunnen doen in de afgelopen jaren? Volgens mij is dat niet het geval. Dat is wat mij betreft dan ook het grote dilemma in dit vraagstuk', beargumenteert Herbert. Er loopt niemand op de paddock rond die de taken van de wedstrijdleider beter zou kunnen vervullen dan Masi, wat zou kunnen betekenen dat hij ook na de controversiële seizoenfinale in Abu Dhabi gewoon werkzaam blijft in de sport.

Hill kijkt naar fans Hamilton en Verstappen

Voor enkelvoudig wereldkampioen Hill is het duidelijk: wat hij heeft laten gebeuren in Abu Dhabi zal nooit meer voorkomen: 'Ik denk dat Masi zijn les geleerd heeft. Hij heeft gewoon de steun en het vertrouwen nodig in dat hij kan bepalen wat er gebeurt, als deze beslissingen maar binnen de reglementen vallen.' Hill ziet wat Masi in Abu Dhabi heeft gedaan dan ook als onreglementair.

De seizoenfinale van 2021 heeft ontzettend polariserend gewerkt, weet de Engelsman: 'Hamilton-fans zijn boos, net zoals Hamilton en Mercedes zelf. Ze vinden dat ze van de titel bestolen zijn omdat de beslissing uitpakte in hun nadeel. Er zit daar veel pijn.' Vandaar dat Hamilton tot op heden op social media nog niets van zich heeft laten horen.

'Het Nederlandse kamp is natuurlijk erg blij met het resultaat, maar was dit een eerlijke manier om de titel te beslissen? Je moet toegeven dat dit niet voldeed aan de verwachtingen, je kan het misschien zelfs wel oneerlijk noemen', suggereert de oud Williams-rijder. Volgens hem had de titel niet zo verdeeld moeten worden als in 2021 het geval was, maar eerder gebeurtenissen in het seizoen worden door het trio verder buiten beschouwing gelaten.

Wolff en Horner trekken aan Masi

Hill gaat nog een stap verder. Hij denkt dat Red Bull Racing en Mercedes in Abu Dhabi druk uit hebben geoefend op de wedstrijdleiding en dat dat uiteindelijk deels het eindresultaat bepaald heeft. Hill: 'Masi heeft veel te verduren gehad in 2021 en ik denk dat hij bezweken is onder de druk. Hij had natuurlijk twee teams met wie hij aan het communiceren was over de radio.'

'Dit is iets waar naar gekeken wordt, je kan niet suggereren dat het oké is dat mannen met de macht van Toto Wolff en Christian Horner aan de wedstrijdleider trekken. De druk was immens. Daarin heeft hij hulp nodig', concludeert hij, voordat hij het woord geeft aan Brundle. Brundle stelt dat Masi de persoon zou kunnen zijn die de gevolgen van de verloren titelstrijd van Mercedes kan gaan voelen. 'Ze kunnen hem opofferen', denkt Brundle.

Hamilton favoriet voor WK-titel Formule 1 in 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws