Horner beschrijft zware taak van Pérez: 'Meedogenloze Verstappen is een machine' Formule 1
Formule 1

Horner beschrijft zware taak van Pérez: 'Meedogenloze Verstappen is een machine'

Horner beschrijft zware taak van Pérez: 'Meedogenloze Verstappen is een machine'

Aan het begin van het 2023-seizoen droomde Sergio Pérez nog over de wereldtitel, en in Miami had hij nog een grote kans om de leiding in de titelstrijd te veroveren, maar sindsdien ging het hard bergaf. Teambaas Christian Horner begrijpt dat de Mexicaan een zware taak heeft naast Verstappen, die getrakteerd wordt op verschillende superlatieven, maar wil wel verbetering zien bij zijn 33-jarige coureur.

De 50-jarige teambaas van Red Bull Racing blikte in de podcast van Sky Sports F1 terug op het succesvolle seizoen. Veel advies voor 2024 kon Horner zijn eerste coureur dan ook niet meegeven. 'Er waren drie races die hij niet won, maar daar kon hij haast niks aan doen. Het is onmogelijk om hem op fouten te betrappen. Zijn voornemen voor 2024 zou dan ook moeten zijn: ga zo door', lacht Horner.

Pérez moet een stapje extra zetten

Bij teamgenoot Pérez ligt dat wat anders. In de laatste zeventien weekenden won Verstappen zestien keer, terwijl Pérez niet meer won en slechts vijfmaal het podium haalde. De Mexicaan startte in deze zeventien weekenden slechts één keer in de top vier, en pakte maar 180 punten, terwijl Verstappen in diezelfde periode 456 punten scoorde.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Horner beschrijft zware taak van Pérez: 'Meedogenloze Verstappen is een machine'
Aan het begin van het seizoen wist Pérez Verstappen nog wel eens uit te dagen.

Het probleem van Pérez begint volgens Horner op de zaterdagen. 'Hij moet zijn kwalificaties verbeteren. Dat is dit jaar zijn achilleshiel geweest. Zijn race pace is altijd al snel geweest, hij racet erg goed. Hij moet gewoon vaker vooraan kwalificeren, dichter bij Max in de buurt blijven en meer druk op hem zetten', analyseert Horner. 'We kunnen het ons niet veroorloven dat hij op bepaalde punten in het kampioenschap nergens is. Je hebt die constantheid nodig. Hij is dit jaar tweede in het kampioenschap geëindigd, vorig jaar was hij derde, en het jaar daarvoor vierde, dus het traject is veelbelovend', knipoogt Horner.

Horner spreekt voorkeursbehandeling voor Verstappen tegen

De Brit gaf ook nog maar eens aan dat de RB19 niet voor Verstappen op maat gebouwd werd. 'Natuurlijk zijn de coureurs verschillend. We ontwikkelen gewoon de snelst mogelijke auto, en het is aan de coureurs om zich aan te passen en daar het maximale uit te halen. We ontwikkelen niet in een bepaalde richting. We willen gewoon een zo competitief mogelijke auto hebben', aldus Horner. 'Er is nooit een verschil tussen de beide auto's.'

Horner leeft wel mee met zijn 33-jarige coureur. 'We hebben natuurlijk het tijdperk gehad waarin Sebastian (Vettel, red.) ongelooflijk dominant was, en het was toen lastig om zijn teamgenoot te zijn. Met Max is het nu precies hetzelfde. Hij is een machine', zegt Horner. 'Hij is de beste coureur nu in de Formule 1, en is een drievoudig wereldkampioen. Het is ongelofelijk zwaar om zijn teamgenoot te zijn.'

Geen enkele coureur hield het langer uit dan Pérez als teamgenoot van Verstappen. 'Als je psychologisch gezien niet sterk in je schoenen staat, houd je het niet lang vol als zijn teamgenoot, zo simpel is het. Hij is meedogenloos, qua snelheid en qua manier van werken. Dat is een van de positieve punten van Checo geweest: hij is sterk geweest om daarmee om te gaan. We hebben anderen mentaal zien breken in het verleden. Het is lastig om zijn teamgenoot te zijn, ongetwijfeld.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws