Lawson over zijn onverwacht F1-debuut: 'Dat heeft mij het meeste geholpen' Formule 1
Formule 1

Lawson over zijn onverwacht F1-debuut: 'Dat heeft mij het meeste geholpen'

Lawson over zijn onverwacht F1-debuut: 'Dat heeft mij het meeste geholpen'

Liam Lawson mag dit weekend op het circuit van Monza voor de tweede keer achter het stuur van een F1-bolide kruipen. Vorige week maakte de Nieuw-Zeelander zijn debuut in Zandvoort toen hij onverwachts de geblesseerde Daniel Ricciardo moest vervangen. De tijdelijke teamgenoot van Yuki Tsunoda bij AlphaTauri deed het voortreffelijk tijdens zijn eerste race in de koningsklasse van de autosport en dat in erg verraderlijke weersomstandigheden. Volgens de nog maar 21-jarige Lawson heeft zijn ervaring in de DTM- en Super Formula-reeksen daarbij geholpen.

Het leek vanzelf te gaan, maar dat voelde voor de testcoureur van Red Bull allerminst zo aan. Lawson grapte na afloop dat de media-aandacht in de Formule 1 het lastigste was, maar had het logischerwijs nog moeilijker met de weersomstandigheden in Noord-Holland. 'Om competitief te zijn de Formule 1 moet je erg veel vertrouwen hebben in de wagen, zeker als je eenmaal ervaart hoe snel die auto's echt zijn. In wisselende omstandigheden is dat vertrouwen krijgen enorm lastig. Je moet het bijna faken totdat je het echt hebt. Ik voelde me eigenlijk pas op mijn gemak halverwege de race', gaf Lawson toe.

Dat de Nieuw-Zeelander zo goed stand hield, en uiteindelijk dertiende werd en beter deed dan zijn teamgenoot eindigde, had alles te maken met zijn vermogen om zich snel aan te passen aan andere auto's. Daar mag hij zijn ervaring in andere reeksen voor bedanken. 'Elke auto is natuurlijk heel verschillend. De DTM of Formule 2 helpt niet specifiek voor de F1, maar door mijn ervaring kan ik me wel snel aanpassen aan verschillende omstandigheden', zei Lawson tegen Motorsport.com. 'Maar mijzelf zo snel moeten aanpassen aan een situatie zoals in Zandvoort, dat is zonder twijfel het lastigste tot dusver geweest in mijn carrière.'

Steun van Ricciardo en de lessen uit Super Formula

'Daniel is een geweldige kerel en heeft mij volop gesteund voor mijn debuut', vertelde Lawson. 'Natuurlijk is dit niet de manier waarop ik het liefst in de F1 terecht was gekomen. Ik vind het ook echt erg voor Daniel, maar hier krijg je maar één kans. Die kans is nu voor mij.' De 21-jarige komt dit seizoen uit in de Super Formula en dat is volgens hem een enorm geluk. 'Die auto's komen het meest in de buurt van de F1-bolides. Je leert er ook veel meer over de set-up dan bijvoorbeeld in de Formule 2. In dat opzicht is de Super Formula de beste leerschool.' Lawson doet in die reeks nog mee voor de titel en gaat met een achterstand van acht punten het slotweekend in, dat plaatsvindt op hetzelfde moment als de GP van Mexico.

Verstappen kan dit weekend zijn tiende zege op een rij pakken! Ook wedden op F1? Registreer nu bij JACKS en ontvang 60 euro aan free bets! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws