Marko sneert naar de concurrentie en gaat in op RB20: 'Daarom lachen we allemaal' Formule 1
Formule 1

Marko sneert naar de concurrentie en gaat in op RB20: 'Daarom lachen we allemaal'

Marko sneert naar de concurrentie en gaat in op RB20: 'Daarom lachen we allemaal'

Red Bull Racing-teamadviseur Helmut Marko heeft een eerste reactie gegeven op de openingsdag van de wintertestdagen in Bahrein. Max Verstappen stapte meteen achter het stuur van de nieuwe RB20, en wist een probleemloze dag af te werken. De Limburger was na afloop volgens eigen zeggen dan ook erg blij, en Marko sluit zich bij de woorden van zijn eerste coureur aan.

De verwachting was dat Red Bull na een dominant 2023 vooral het concept van de RB19 zou doorontwikkelen, en dus kwam de presentatie van de RB20 als een verrassing, toen op 15 februari het doek van de nieuwe auto werd gehaald. De nieuwe auto van Max Verstappen zag er visueel duidelijk anders uit dan de 2023-auto, met verschillende opvallende punten. Zo werd de auto van 'schouders' voorzien, was de luchtopening in de sidepod duidelijk kleiner, en had de RB20 een duidelijk langere neus.

Ook op het circuit zelf trok Red Bull een lange neus naar de concurrentie op de openingsdag. 'Echt heel indrukwekkend', luidt de eerste reactie van Marko bij de Italiaanse tak van Motorsport.com. 'We hebben zonder enige problemen 143 ronden kunnen rijden. Het concept van de auto werkt, en dat is het belangrijkste op zo'n eerste dag. De auto reageert goed, we zijn ons aan het ontwikkelen, en alles lijkt prima te werken.'

Concurrentie ligt een jaar achter

Verstappen was uiteindelijk meer dan een seconde sneller dan naaste uitdagers Lando Norris, Carlos Sainz, en Daniel Ricciardo. Veel concurrenten leken dit seizoen inspiratie gehaald te hebben uit de RB19, en dat is ook Marko niet ontgaan. 'Wat moet ik over de andere auto's zeggen? De andere auto's lijken vooral veel op onze auto van vorig jaar', lacht de 80-jarige Oostenrijker.

De tekst gaat verder onder het nieuws.

Marko sneert naar de concurrentie en gaat in op RB20: 'Daarom lachen we allemaal'
De eerste indruk van de RB20 is zeer positief.

'Er is altijd een risico als je van concept wisselt. Mercedes had problemen', zegt Marko over het zeropod-concept van de Duitse fabrikant. 'Ons concept werkte vanaf de eerste ronde. We zijn heel trots en blij. De auto was ook heel betrouwbaar en dat is het belangrijkste. Als we de prestaties bekijken, lijkt Ferrari meer problemen te hebben dan wij hebben. De McLaren lijkt ook wat nerveus te zijn. Van de Mercedes snap ik niks. Ik heb geen idee wat ze gedaan hebben. Ze kunnen vast beter dan ze vandaag hebben later zien. Wij kunnen in ieder geval vertrouwen hebben.'

RB20 zorgt voor lach op het gezicht

'De feedback van Max over de RB20 is heel positief geweest', deelt Marko met de buitenwereld. 'Elke verandering werkte, en alles dat we probeerden werkte. De auto reageerde goed en werkte ook goed. Daarom zitten we allemaal te lachen', geeft de goedgemutste adviseur van het team aan.

Marko sloot af met een kort oordeel over Visa Cash App RB, dat door Marko zelf Racing Bulls genoemd wordt. 'We zijn verrast door de goede start van de Racing Bulls. We zagen McLaren en Ferrari niet op het circuit toen de baantemperaturen kelderden, dus we hebben ze niet zien pushen onder ideale omstandigheden. Maar het lijkt er zeker op dat de Racing Bulls in de top tien staan. Ik ben heel blij met de Racing Bulls, want het ging beter dan verwacht.' Daniel Ricciardo sloot de dag met de vierde tijd af, achter Verstappen, Lando Norris, en Carlos Sainz.

Niets missen van Verstappen in 2024? Sluit dan een abonnement bij Viaplay af, of bekijk hier alle opties.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws