Nieuw reglement heeft nog wat mazen in de wet: 'Geen intenties om dit voor 2025 te veranderen' Formule 1
Formule 1

Nieuw reglement heeft nog wat mazen in de wet: 'Geen intenties om dit voor 2025 te veranderen'

Nieuw reglement heeft nog wat mazen in de wet: 'Geen intenties om dit voor 2025 te veranderen'

De FIA kijkt in alle rust naar de mazen in de wet wat betreft het outwash-effect in de Formule 1. Het bestuursorgaan probeerde dit effect te minimaliseren zodat de auto's elkaar beter konden volgen, maar na een goed jaar lijkt het probleem nu te zijn teruggekeerd. Het probleem is in de ogen van Nikolas Tombazis, single seater-directeur van de FIA, echter niet zo groot dat er nu naar gekeken moet worden. Het zal in de komende jaren dan ook stabiel blijven.

In 2022 werd er een nieuw reglementenpakket geïntroduceerd. De Formule 1 wilde met deze nieuwe regels ervoor zorgen dat het niet alleen in het kampioenschap spannender zou worden, maar ook op de baan. De auto's moesten elkaar namelijk beter kunnen volgen, aangezien teams de luchtstromen, ook wel bekend als outwash, zo min mogelijk van de auto en de banden mochten laten wegduwen. Deze turbulente lucht zorgde ervoor dat er downforce verloren ging bij de achtervolgers, waardoor volgen een stuk moeilijker werd.

In 2022 leken de regels van de FIA een succes te zijn. Dit jaar zijn er echter weer klachten bij de coureurs dat volgen een stuk moeilijker is geworden. 'De turbulente lucht is dit jaar zeker een beetje slechter geworden', geeft Tombazis eerlijk toe tegenover Motorsport.com. 'We wisten dat het wat zou verslechteren naarmate de teams zich wat meer zouden ontwikkelen, maar er waren een paar specifieke gebieden van de auto waar we niet snel genoeg wat mazen in de wet konden dichten. Dat maakte het alleen maar erger.'

Geen zorgen bij FIA na klachten van coureurs

De FIA houdt nog een slag om de arm, maar het bestuursorgaan maakt zich voorlopig nog geen zorgen. 'Ik denk niet dat het volgend jaar nog veel erger wordt, want ik denk niet dat er nog andere mazen zijn om wat uit te halen, zoals de voorvleugel en dat soort zaken.' De rest van de problemen zullen in de nabije toekomst dan ook niet bekeken worden. 'Ik zou zeggen dat het waarschijnlijk 2026 wordt. We hebben geen intenties om dit voor 2025 te veranderen, tenzij er iets onvoorspelbaars gebeurt', besluit Tombazis.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws