Oud-kampioen met diepe buiging voor Newey: 'Hij kan de auto en de luchtstromen visualiseren' Formule 1
Formule 1

Oud-kampioen met diepe buiging voor Newey: 'Hij kan de auto en de luchtstromen visualiseren'

Oud-kampioen met diepe buiging voor Newey: 'Hij kan de auto en de luchtstromen visualiseren'

Voormalig Formule 1-coureur Jacques Villeneuve steekt de loftrompet voor het werk van topontwerper Adrian Newey, die in 1996 en 1997 ook zijn auto heeft ontworpen. Villenueve beschrijft hoe Newey de auto en de luchtstromen kan visualiseren en in staat is om heel goed samen te werken met de coureur in de auto. De Canadees denkt dat de ontwerper zichzelf altijd opnieuw uitvindt.

Villeneuve reed in de jaren 1996, 1997, en 1998 voor Williams en toen werkte Newey ook voor de Britse renstal. In 1996 ontwierp de Brit al een goede auto, die Villenueve de tweede plek in het kampioenschap opleverde. In 1997 behaalde Villeneuve een titel met de auto ontworpen door de topontwerper. De 53-jarige weet nog goed hoe het was om samen te werken met Newey. 'Ik wist destijds niet dat hij zo ongelooflijk goed was', begint Villeneuve in gesprek met Sports Illustrated. 'Ik besefte het achteraf. Hij was geweldig omdat hij, denk ik, de auto kan visualiseren, hij kan het zien, hij kan de luchtstromen zien', zegt de enkelvoudig wereldkampioen.

'En hij relateert daaraan, maar hij relateert ook aan de coureur. Hij weet dat het geen computer is die rijdt. Hij weet dat het geen robot is. Dus zelfs als de data, de cijfers, zeggen: dit is hoe snel de auto kan zijn, was Newey zich ervan bewust dat de coureur het misschien niet voor elkaar zou kunnen krijgen om net zo snel te rijden. Newey is in staat om dat te accepteren en om met een coureur te werken. Dat is waarom hij zoveel geweldige auto's heeft gemaakt en nog steeds maakt', legt de Canadees uit. 'Hij is absoluut de beste en hij is altijd in staat geweest om zichzelf opnieuw uit te vinden', looft Villeneuve.

'Het is moeilijk om die combinatie van Adrian te verslaan'

Het meest recente meesterwerk van Newey is de RB20 en wordt bestuurd door Max Verstappen. 2022 en 2023 bewezen het al: die combinatie is onoverwinnelijk. Het bewijst naar het idee van Villeneuve ook hoe goed Newey samen kan werken en hoe flexibel hij is in het aanpassen van zijn ontwerpen. 'We zagen dat hij in 1997 een auto ontwierp op basis van 1996 en tegen het einde was het gebaseerd op wat ik hem vertelde, omdat ik de coureur was die het jaar erop weer in de auto zat', zegt Villeneuve. 'Toen hij vertrok konden we dat duidelijk merken. Halverwege het seizoen waren we nergens. Het kostte een tijdje voor de nieuwe mensen die betrokken waren om de bal weer aan het rollen te krijgen. Het is moeilijk om die combinatie van Adrian te verslaan.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws