Oscar Piastri stond na de Britse Grand Prix volop in de schijnwerpers vanwege een straf van tien seconden voor de herstart achter de safety car. De beslissing riep veel vragen op, vooral bij McLaren. Wat speelde er precies tijdens die herstart? En was deze straf wel terecht? Nieuwe inzichten tonen aan dat het incident misschien complexer ligt dan het op het eerste gezicht lijkt.
‘We zullen met de FIA reflecteren, we willen geen controverse’
McLaren-teambaas Andrea Stella gaf na de race aan dat het team met de FIA wil praten: ‘We zullen reflecteren met de FIA. Op geen enkel moment willen we een controverse. Op geen enkel moment willen we tegenstrijdige belangen’. Deze woorden weerspiegelen de wens om de FIA te vriend te houden en helderheid te krijgen over de interpretatie van de regels. Die regels, vastgelegd in artikel 55.15 van het Sporting Regulations, verbieden ‘erratische acceleratie of remmen en manoeuvres die andere coureurs in gevaar kunnen brengen’ vanaf het moment dat de lichten van de safety car uitgaan.
Uit de data blijkt dat Piastri bij de tweede herstart zijn snelheid van 218 naar 52 km/u terugbracht met een remkracht van 59,2 psi, wat door de stewards als een duidelijke overtreding van de regels werd gezien. Dit lijkt sterk op wat hij bij de eerste herstart op ronde zeventien deed, toen hij van 208 naar 51 km/u ging. Toch kreeg hij toen geen straf, ondanks dat zijn actie leidde tot een concertina-effect achter hem. Hierbij denken de coureurs dat de race wordt hervat zodra de lichten uitgaan, maar moeten ze plotseling hard remmen omdat Piastri zijn snelheid extreem verlaagt. Dit wordt als gevaarlijk beschouwd, waardoor race control hem bij de tweede herstart extra scherp in de gaten hield.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

‘Het lijkt op een gele kaart in het voetbal’
Het straffen van de Australiër bij de tweede herstart is volgens insiders te vergelijken met een scheidsrechter die een lichte overtreding bij een eerste incident negeert, maar bij herhaling besluit in te grijpen. McLarens racing director Randeep Singh en Piastri’s manager Mark Webber gingen dan ook na de race uitgebreid in gesprek met steward Nish Shetty om de situatie te bespreken.
De vergelijking met het incident tussen George Russell en Max Verstappen in Canada werd na afloop al snel gemaakt. Red Bull Racing-teambaas Christian Horner zei: ‘Ik was niet verrast dat Piastri een straf kreeg. Het was eerder verrassend dat Russell er in Montréal geen kreeg.’ De Australiër zelf gaf aan dat Verstappen in Canada juist meer moest uitwijken dan bij het voorval in Silverstone. ‘Ik denk niet dat hij voor mij uit hoefde te wijken. In Canada was dat echt anders.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

‘Veiligheid staat voorop bij de herstart’
Het verschil tussen de situaties in Canada en Silverstone ligt volgens de FIA in het moment waarop de remacties plaatsvinden. Wanneer de verlichting van de safety car aan is, mogen coureurs volgens artikel 55.5 ‘erratisch’ remmen en accelereren om de banden en remmen op temperatuur te houden. Dit is toegestaan zolang het niet onnodig traag, gevaarlijk of onverantwoord is. Zodra de lichten van de safety car uitgaan en de herstart begint, verandert de regel: dan moeten coureurs een constante snelheid aanhouden zonder erratische of abrupte bewegingen.
Piastri vond zijn straf dan ook onterecht, omdat hij naar eigen zeggen soortgelijke acties ‘vijf ronden lang’ zonder gevolgen had uitgevoerd. Hij begreep niet waarom net die remactie voor de herstart werd bestraft. Toch maken de regels en de herhaalde waarschuwingen in de meest recente FIA Driver Guidelines duidelijk dat dergelijke abrupte bewegingen niet zijn toegestaan zodra de verlichting van de safety car uitgaat en de herstart begint. Hoewel de eerste remactie bij de eerdere herstart door race control werd bekeken maar niet formeel bestraft, leidde herhaling van dit gedrag uiteindelijk wel tot een sanctie.
McLaren richt zich nu vooral op verbetering om in de toekomst soortgelijke straffen te voorkomen. Stella: ‘We zullen kijken wat wij kunnen leren. Ik weet zeker dat Oscar dit zal gebruiken als motivatie om nog sterker terug te komen en zoveel mogelijk races te winnen.’ Het incident laat zien dat de stewards scherp toezien op herstarts en dat herhaalde overtredingen niet worden getolereerd. Voor de Australische coureur en McLaren is het zaak om de regels beter te respecteren en zo problemen in toekomstige races te voorkomen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties