Porpoising kwam als verrassing voor F1-teams: 'Er zijn dingen die je pas op het circuit leert' Formule 1
Formule 1

Porpoising kwam als verrassing voor F1-teams: 'Er zijn dingen die je pas op het circuit leert'

Porpoising kwam als verrassing voor F1-teams: 'Er zijn dingen die je pas op het circuit leert'

In 2022 heeft de Formule 1 al het woord van het jaar weten te vinden. De term porpoising wist, na veertig jaar afwezigheid, terug te keren in de sport. Door de terugkeer van grondeffect stuiteren de bolides nu over het rechte stuk. Ondanks dat het probleem al meer dan veertig jaar bekend is in de Formule 1 krijgen de teams het nog niet onder controle, maar daar is een simpele verklaring voor.

Vanwege de reglementswijzigingen van dit seizoen hebben de teams tijdens de winterstop gebruik gemaakt van hun simulatoren. Ondanks dat het een geweldig hulpmiddel is, blijft het slechts een simulator. Alleen het echte werk op een echt circuit geeft de teams waardevolle feedback over de nieuwe auto's. Vandaar dat teams pas op het Circuit de Barcelona-Catalunya kennismaakten met hun stuiterende bolides.

'De data die we op de baan vergaren is eigenlijk het enige wat telt', zegt de technisch directeur van Haas, Simone Resta, tegenover The Race. 'In de simulator kunnen we alleen enkele situaties nabootsen en met een aantal modellen spelen.' Vandaar dat de renstallen, en hun coureurs, redelijk verrast waren door de kracht van het grondeffect en het bijbehorende porpoising. De ingenieurs zullen nu dus op zoek gaan naar een oplossing, maar Adrian Newey zei eerder al dat het lastig was om het effect tegen te gaan zonder veel tijd te verliezen.

Windtunnel geeft ook niet het complete plaatje

Naast de simulatoren maken de renstallen gebruik van windtunnels. Hierin onderzoeken de teams het effect van de aerodynamische structuren op hun bolides. Door de herintroductie van grondeffect geeft de windtunnel niet alle cruciale informatie. 'In de windtunnel probeer je te begrijpen hoe de vloer zal werken', vertelt Jody Egginton, technisch directeur van AlphaTauri. 'Maar het gedraagt zich anders in de windtunnel dan op het circuit. Dat komt simpelweg door het grondeffect.' Resta ziet ook dat tijd op de baan cruciaal is. 'In de windtunnel is de dynamiek relatief langzaam, dus er zijn dingen die je alleen op het circuit zal leren.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws