Pérez zeker niet de eerste: schandalen rondom opzettelijk crashen zijn al zo oud als de sport Formule 1
Formule 1

Pérez zeker niet de eerste: schandalen rondom opzettelijk crashen zijn al zo oud als de sport

Pérez zeker niet de eerste: schandalen rondom opzettelijk crashen zijn al zo oud als de sport

Momenteel is het onderwerp van expres crashen in de Formule 1 weer op komen laaien. Toen tijdens de Braziliaanse Grand Prix Max Verstappen zijn teamgenoot Sergio Pérez niet wilde passeren, terwijl dat wel van hem werd gevraagd, en de Nederlander over de boordradio riep ‘ik heb mijn reden aangegeven’, werd er hevig gespeculeerd over wat deze redenen zouden kunnen zijn.

Uiteindelijk leek het erop dat het te maken had met een crash van de Mexicaan in Monaco eerder dit jaar. Pérez zou expres zijn auto in de muur hebben geparkeerd om er zo voor te zorgen dat zijn teamgenoot niet de pole zou pakken. Een interessant onderwerp, want dat zou niet de eerste keer zijn dat coureurs in de Formule 1 crashen met die intentie. Hier volgen dan ook een aantal bijzondere momenten waarop coureurs expres een crash veroorzaakten.

Senna: ‘If you no longer go for a gap that exists…’

Het was 1990 toen het fout ging tussen rivalen Alain Prost en Ayrton Senna. De Braziliaan stond eerste in het kampioenschap met een verschil van tien punten, wanneer de een-na-laatste Grand Prix van het jaar werd verreden in Japan. Tijdens de kwalificatie pakte Senna pole met zijn McLaren. Prost startte in een Ferrari slechts één positie achter enkelvoudig wereldkampioen Senna. De McLaren-coureur was bij aanvang van de start echter erg chagrijnig, omdat de startplek voor de man op pole aan de vuile kant van het circuit was, ondanks pogingen om dat te veranderen.

Toen de lampen uitgingen kwam Senna dan ook slecht weg, waardoor Prost de leiding kon overnemen. Na het rechte stuk wilde de Braziliaan de coureur in de Ferrari terugpakken en hij plaatste zijn auto aan de binnenkant van de eerste bocht, waar op dat moment Prost de apex probeerde te halen. Onvermijdelijk was dan dat de twee elkaar raken. Samen schoven ze het grind in, waarmee de race er voor hen beiden op zat. Daarmee werd gelijk ook de titel van dat jaar beslist, omdat er op dat moment nog een ander puntensysteem gold (namelijk 9-6-4-3-2-1). Achteraf sprak Senna de legendarische woorden: ‘Als je als coureur niet in een gat duikt, ben je geen coureur meer.’

Schumacher rijdt in op titelrivaal Hill

Het weekend van de Grand Prix van Australië op het circuit van Adelaide in 1994 was erg spannend, want het was de laatste race van het jaar en zowel Michael Schumacher als Damon Hill maakte kans op de titel. Met een verschil van slechts één punt kon alles nog gebeuren. Tijdens de kwalificatie reed de Duitser een tweede tijd en Hill eindigde een plek achter de Benetton-coureur. Zondag vertrok Nigel Mansell vanaf pole, maar de Brit kwam slecht weg. Daardoor kon Schumacher de leiding pakken, op de voet gevolgd door zijn titelrivaal in de Williams. Deze top-twee bleef tot aan ronde 35 hetzelfde.

Hill liep in op de Benetton, toen Schumacher in bocht vijf van de baan schoot. Hij raakte de muur, maar kon verder rijden. Op dat moment zat de Britse coureur er dicht achter en toen Hill aan de binnenkant van de volgende bocht langs de Duitser probeerde te komen, stuurde Schumacher agressief in. De coureur die later zevenvoudig wereldkampioen zou worden eindigde in de muur. Hill kon verder, maar ook zijn race kwam ten einde toen hij de pits bereikte. Met een verschil van één punt won Schumacher een controversiële eerste titel. Velen hadden het idee dat de wereldkampioen expres instuurde op zijn titelrivaal, maar de stewards zagen het als race-incident.

Villeneuve bemachtigt titel na mislukte actie Schumacher

Het laatste raceweekend van het 1997-seizoen werd verreden in Spanje op het Circuito de Jerez. Bij aanvang van de race, die officieel de Grand Prix van Europa heette, was het verschil tussen koplopers Schumacher en Jacques Villeneuve slechts één punt in het kampioenschap. Met een alles of niks-instelling van de Duitse Ferrari-coureur ging het dat weekend dan ook opnieuw fout. Met nog 22 rondes te gaan lag Schumacher aan de leiding en zijn titelrivaal reed vlak achter hem.

Met een inhaalactie van Villeneuve in een Williams besloot de coureur met toen twee kampioenschappen achter zijn naam, de deur compleet dicht te gooien. Schumacher reed in op de Canadees, waardoor zijn Ferrari in het grind belandde. De Duitser kon niet verder, maar Villeneuve reed door en werd uiteindelijk derde. Met de vier punten die hij daarmee bemachtigde, won de Williams-coureur zijn eerste en enige kampioenschap. Achteraf werd de actie van Schumacher bekeken en omdat hij als schuldige werd gezien van expres insturen op zijn rivaal, werd hij gediskwalificeerd van het kampioenschap van 1997.

Schumacher ‘parkeert’ auto strategisch tijdens kwalificatie in Monaco

In 2006 stond Schumacher opnieuw in het middelpunt van belangstelling. Het was zaterdag tijdens het zevende raceweekend van het jaar en Renault-coureur Fernando Alonso stond met 54 punten eerste in het kampioenschap. Achter hem stond Schumacher met vijftien punten minder op de tweede plaats. Aan het einde van Q3 waren de coureurs bezig met hun laatste vliegende ronde, toen de Ferrari-coureur zich in bocht zeventien vergaloppeerde. Vanwege de gele vlaggen die het incident veroorzaakte, kon zijn rivaal Alonso geen pole pakken.

Toch riep de actie van de Duitser vragen op, want het kwam voor hem wel heel goed uit. Zijn Ferrari was niet beschadigd en hij had ook nog eens pole. Die avond besloten de stewards dan ook dat Schumacher de race van achteren moest starten. Uiteindelijk reed hij zichzelf op zondag wel naar voren en pakte nog vier punten met zijn vijfde plaats. Het bleek het jaar te zijn dat Alonso zijn tweede titel pakte.

Crashgate: de donkere bladzijde van Renault

Het grootste schandaal wat betreft expres crashen was in 2008 tijdens de Grand Prix van Singapore. Het team van Renault had een slecht jaar en met nog geen enkele overwinning begon het team aan het vijftiende raceweekend van dat jaar. Alonso, die na een jaar bij McLaren weer terug was bij de Franse renstal, had tijdens de kwalificatie problemen en kon tijdens Q2 geen tijd neerzetten. Startend vanaf de vijftiende positie besloot Renault hem met een andere strategie te laten rijden. In ronde twaalf kwam de Spanjaard al binnen voor extra brandstof.

Twee rondes later crashte zijn teamgenoot Nelson Piquet Jr. bij het uitkomen van bocht zeventien. Dat moment veroorzaakte een safety car, precies nadat de meeste coureurs de pitlane waren gepasseerd. Slechts twee auto’s konden naar binnen voor een setje vers rubber, waarna de pitlane werd gesloten. Door de safety car reden alle wagens dicht achter elkaar en toen de pitstraat weer werd vrij gegeven kwam bijna iedereen naar binnen. Daardoor kon Alonso de leiding van de race in handen nemen.

De Renault-coureur kwam uiteindelijk ook als eerste over de streep en pakte daarmee zijn eerste overwinning van het jaar. ‘Dit wordt een historische race voor de Formule 1’, waren de woorden die die Alonso na afloop uitsprak. Niks bleek minder waar. Hoewel er op dat moment niet veel twijfel was over opzet, werd bijna een jaar later de crash wereldnieuws. Piquet Jr. reed in 2009 nog steeds bij Renault, maar werd na de tiende race in Hongarije vervangen door Romain Grosjean.

Daarna kwam de Braziliaan naar buiten met het verhaal dat de directeur van Renault, Flavio Briatore, en het hoofd engineering, Patrick Symonds, hem opdracht gaven om in ronde veertien te crashen. Het team werd beschuldigt van race fixing en de twee mannen werden dan ook schuldig bevonden. Alhoewel het incident voor Alonso geen gevolgen had, werd dit wel het grootste schandaal van de Formule 1 en kwam het later bekend te staan als 'crashgate'.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws