Reisgids Grand Prix van Oostenrijk | Dit moet je weten voordat je naar Oostenrijk gaat Formule 1
Formule 1

Reisgids Grand Prix van Oostenrijk | Dit moet je weten voordat je naar Oostenrijk gaat

Reisgids Grand Prix van Oostenrijk | Dit moet je weten voordat je naar Oostenrijk gaat

De Grand Prix van Oostenrijk wordt de eerste race sinds de uitbraak van het coronavirus, begin 2020, die de deuren volledig opent voor toeschouwers. In het weekend van 4 juli mag er een onbeperkt aantal toeschouwers de tribunes van de Red Bull Ring betreden. Ook de Grand Prix van Stiermarken, een week eerder, vindt plaats onder het toeziend oog van duizenden fans. Uiteraard trekken duizenden Nederlanders naar Oostenrijk, waaronder misschien jij, maar er gelden nog wel bepaalde coronaregels. Check deze reisgids om te weten wat jou staat te wachten.

Er worden twee races verreden op de Red Bull Ring. De Grand Prix van Stiermarken keert ook dit jaar terug op de kalender van de Formule 1 en vindt plaats op zondag 27 juni. Precies een week later, op 4 juli, is het de beurt aan de Grand Prix van Oostenrijk, ook op de Red Bull Ring. Voor beide GPs gelden er echter wel andere regels, waardoor we in dit artikel beide races apart van elkaar behandelen.

Let op: Dit artikel is geschreven met de informatie die op maandag 21 juni 2021 bekend was. De informatie in dit artikel wordt aangevuld en/of aangepast naarmate er zaken veranderen.

Grand Prix van Stiermarken

'Pas' in juli laat de Oostenrijkse overheid de regel die het aantal toeschouwers beperkt los. Derhalve is er bij de Grand Prix van Stiermarken, de eerste van het Red Bull Ring-tweeluik, nog een beperkt aantal fans aanwezig, namelijk 15.000 bezoekers verdeeld over vijf afzonderlijke locaties langs het circuit.

Check voor de zekerheid altijd de adviezen en regels van de organisatie achter de twee races op de website van de Grand Prix van Oostenrijk!

Wat moet ik laten zien als ik naar Oostenrijk wil?

Nederland markeert Oostenrijk sinds kort weer als een 'geel land'. Dat houdt in dat er veiligheidsrisico's zijn, maar dat je in principe wel gewoon naar dat land kan reizen. Echter moet je wel aantonen geen corona te hebben. Dit geldt voor mensen vanaf 10 jaar en ouder. Dat kan middels een negatieve coronatestuitslag, een bewijs dat je volledig gevaccineerd bent of een bewijs dat je (maximaal zes maanden geleden) corona hebt gehad. Let op: deze bewijzen moeten of in het Engels of in het Duits zijn. De meeste testbedrijven verlengen een bewijsje dat Engelstalig is. Het is aan te raden om dit wel van tevoren te checken.

Hoe oud moet een negatieve testuitslag zijn?

Dat verschilt per type test. Je kunt een PCR-test afnemen die maximaal 72 uur geldig is, maar een antigeentest is ook een optie. Die uitslag is maximaal 48 uur geldig. In principe moet je je laten testen bij een commercieel testbedrijf. Dit kan niet bij de GGD. De overheid overweegt deze tests gratis te maken, maar heeft daar op het moment van schrijven geen beslissing over genomen. Houd voor de zekerheid dus rekening met dat een dergelijke test geld kost, dit kan meer dan honderd euro zijn.

Let op: als je zonder testbewijs op zak naar Oostenrijk gaat, dan moet je ter plaatse een coronatest doen. Dit moet binnen 24 uur na aankomst in het land. De Red Bull Ring heeft een eigen teststraat, een afspraak inplannen kan hier.

Hoe toon ik aan dat ik gevaccineerd ben?

Dit is in het geval van Oostenrijk een wat ingewikkeld verhaal. De Europese Unie werkt aan een coronapaspoort, waardoor je enkel een QR-code in de CoronaCheck-app hoef te laten zien als je gevaccineerd bent en een land in wil. Echter: dit is waarschijnlijk nog niet in orde voor 27 juni. Oostenrijk accepteert geregistreerde coronavaccinaties in het welbekende 'gele boekje' wel, maar niet heel veel mensen hebben dit. Derhalve wordt aangeraden om je toch te laten testen, ook al je tegen 27 juni volledig gevaccineerd bent. Let op: Oostenrijk erkent alleen de vaccins van Pfizer/Biontech, AstraZeneca, Moderna en Janssen.

Moet ik in quarantaine bij terugkomst in Nederland?

Bij terugkomst in Nederland hoef je niet in thuisquarantaine. Ook hoef je voor je terugreis van Oostenrijk naar Nederland geen negatief testbewijs te overhandigen. Overigens hoef je bij aankomst in Oostenrijk ook niet in quarantaine.

Moet ik een mondkapje dragen in Oostenrijk?

Ja. Ook op het terrein van de Red Bull Ring moet je een mondkapje dragen. Dit betreft dan een FFP2-masker, dat verplicht is. Een ander mondkapje geldt niet. Op de tribunes op de Red Bull Ring hoef je overigens geen mondkapje te dragen.

Wat moet ik laten zien bij de ingang van de Red Bull Ring?

Ook een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je recent corona hebt gehad. Voor de PCR-test geldt een maximale duur van 72 uur, voor een antigenentest geldt 48 uur en voor een zelftest geldt 24 uur. Gezien het vaccinatiebewijs een lastiger verhaal is, wordt derhalve aangeraden om voor de zekerheid een test af te nemen. Op het circuit zelf is er ook een teststraat. Daar kan je bijvoorbeeld op de dag van de race (al zal het ongetwijfeld erg druk zijn) een antigeentest van 33 euro kunnen afnemen of een PCR-test van 99 euro kunnen doen. Let wel op dat het een dag kan duren voordat je deze uitslag hebt, en dus waarschijnlijk niet gelijk het circuit op kan.

Hoe zit het met de campings rondom het circuit?

Ook bij de ingang van de campings rondom het circuit is een negatieve coronatest vereist. Je kunt dus het makkelijkst jezelf in Nederland al laten testen, zodat je op donderdag of vrijdag gelijk je tent neer kan zetten. Ook zijn er een aantal belangrijke regels op de camping, je mag er bijvoorbeeld geen glas meenemen en er zijn bepaalde in- en uitchecktijden. Lees hiervoor de FAQ van Camping Pink hier.

Twijfel je alsnog? Check voor de zekerheid dan altijd het reisadvies voor Oostenrijk op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken!

Gaat Max Verstappen voor het oog van duizenden Nederlanders weer winnen op de Red Bull ring?

Reisadvies Grand Prix van Oostenrijk

In principe gelden de bovenstaande regels ook voor de Grand Prix van Oostenrijk, die in het weekend van 2, 3 en 4 juli verreden wordt. Het grote verschil is dat de tribunes bij de tweede race volledig gevuld zijn, omdat de Oostenrijkse overheid per 1 juli geen toeschouwersbeperkingen geeft voor evenementen. Buiten gelden vooralsnog dus dezelfde regels als bij de Grand Prix van Stiermarken. Kortom: laat een negatieve testuitslag zien of toon een bewijsje dat je al gevaccineerd bent of de afgelopen zes maanden corona hebt gehad.

Het vaccinatiebewijs is ook in dit geval nog een wat onzekere factor. Begin juli zou de EU het coronapaspoort invoeren, maar op het moment van schrijven is daar nog geen definitieve beslissing over gevallen. Hier komen we dus op terug.

De Grand Prix van Stiermarken bezoeken? Haal je kaartenhier!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws