Windsor pleit voor terugkeer van oude regel: 'Zou dan als back-up kunnen fungeren' Opinie
Opinie

Windsor pleit voor terugkeer van oude regel: 'Zou dan als back-up kunnen fungeren'

Windsor pleit voor terugkeer van oude regel: 'Zou dan als back-up kunnen fungeren'

Peter Windsor is absoluut geen liefhebber van het budgetplafond en de Britse journalist zou graag zien dat de Formule 1 er afscheid van neemt. Daarnaast vindt de 71-jarige dat veel van de huidige regels ingaan tegen alles waar de F1 voor staat. Windsor zou graag een aantal beslissingen, die de F1 in de afgelopen jaren heeft genomen, willen terugdraaien.

Het budgetplafond werd een paar jaar geleden in het leven geroepen met als doel om het speelveld dichterbij elkaar te brengen en om kosten te besparen. Er werd een bestedingslimiet ingesteld en die limiet mogen de Formule 1-teams niet overschrijden. Doet een team dat wel, zoals Red Bull Racing deed in 2021, dan volgt er een straf.

Windsor ziet de budgetcap, samen met enkele andere regels, het liefst zo snel mogelijk weer verdwijnen. Daarnaast zou de Brit juist graag een paar regels van vroeger weer terug zien komen. 'Ik zou de budgetcap er graag af willen halen en ik zou graag zien dat de teams weer een reservebolide mogen hebben', zegt Windsor in zijn livestream op YouTube. 'Ik zou teams als Mercedes en Ferrari graag weer willen zien doen wat ze in het verleden ook deden en halverwege het seizoen een compleet nieuwe auto bouwen om de kloof naar Red Bull te dichten en races te winnen aan het einde van het jaar. Daar moet het in de F1 om draaien.'

Dat de coureurs tegenwoordig maar een beperkt aantal motoren mogen gebruiken en dat er geen wijzigingen meer aan de auto mogen worden aangebracht vanaf een bepaald moment in het weekend, vindt Windsor ook maar niks. 'Dat is de verkeerde manier. Er zijn andere, betere manieren om geld te besparen, dus ik zou graag willen dat ze daar afscheid van nemen. Ik zou willen dat we in 2023 een jaar hadden gehad waarin Mercedes had kunnen besluiten om een nieuwe auto te bouwen, die dan bijvoorbeeld geïntroduceerd werd in de GP van de Verenigde Staten. Hetzelfde geldt ook voor Ferrari.'

Terug naar oude regel

De beperkingen zijn volgens Windsor niet goed voor de sport. 'Het is erg jammer dat al die getalenteerde ingenieurs niets kunnen doen vanwege de budgetcap en andere regels. Dat gaat in tegen alles waar de F1 voor staat. Teams zouden een reserveauto moeten hebben waarin een jonge coureur bijvoorbeeld op de vrijdag kan rijden. Deze kan dan ook als een back-up fungeren als één van de bolides een probleem heeft. De regels van toen waren geweldig. Ik denk dat we veel van de structuur van de F1 hebben verloren, omdat deze zaken nu verboden zijn', aldus Windsor.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws