Rookies hebben moeite met talent laten zien: 'Maar je hebt ook marsmannetjes zoals Verstappen' Formule 1
Formule 1

Rookies hebben moeite met talent laten zien: 'Maar je hebt ook marsmannetjes zoals Verstappen'

Rookies hebben moeite met talent laten zien: 'Maar je hebt ook marsmannetjes zoals Verstappen'

Voormalig Formule 1-coureur Robert Kubica kaart aan dat het hebben van een goede auto in de Formule 1 enorm van belang is, maar dat er dan alsnog coureurs zijn als Max Verstappen, Lewis Hamilton en Fernando Alonso die er met kop en schouders bovenuit steken. Volgens de Poolse coureur maakt het in een Red Bull-bolide niet uit of je een halve seconde achterstand hebt, je belandt alsnog wel op het podium.

Kubica heeft in het 2019-seizoen kunnen zien hoe Verstappen en Red Bull Racing hun weg naar de top aan voorbereiden waren. De Pool reed toen nog voor Williams, waarna hij bij Alfa Romeo bleef als test- en reservecoureur. Verstappen won in 2019 een handje vol races, maar dat werden er geleidelijk steeds meer. Kubica blikt terug op hoe junioren van de teams, waaronder Verstappen die in 2016 zijn overstap maakte van Toro Rosso (nu AlphaTauri, red.) naar Red Bull. Ondertussen zijn er meerdere junioren doorgestroomd naar topteams, zoals Charles Leclerc, die bij Sauber begon en nu al een aantal seizoen in de Ferrari-bolide zit. Het doorstromen van junioren is inmiddels makkelijker geworden omdat alle teams wel een eigen drivers academy hebben, maar dat wil volgens Kubica niet zeggen dat het ook voor de junioren zelf makkelijk is.

'Sommige rijders geven het geld van hun vader uit', begint Kubica in de Italiaanse Gurulandia-podcast. 'Dat wil niet altijd zeggen dat ze goed zijn. Er zijn maar twintig plekken in de Formule 1', vervolgt de voormalig Formule 1-coureur. 'Ik bedoel, in negentig procent van de gevallen komt iemand er niet zomaar in, oftewel, het zijn rijders die hoe dan ook goed zijn. Natuurlijk zie je dan ook van die marsmannetjes zoals Verstappen, Hamilton en Alonso', kaart Kubica aan, waarbij hij de rijders op een goede manier 'buitenaardse wezens' noemt. Die rijders die hoe dan ook goed zijn kunnen dat niet altijd direct laten zien, en dat ligt volgens Kubica voornamelijk aan de auto die ze krijgen. 'Als je een halve seconde achterligt en je hebt een Red Bull, dan kom je toch wel op het podium. Zelfs als je debutant bent en een fenomeen bent. Maar als je een Williams of een andere bolide hebt van een kleiner team, dan is het moeilijk om in de top vijftien te komen', legt de Pool uit.

'Je moet echt geluk hebben'

Momenteel is het moeilijk voor rookies om een plek te krijgen in de Formule 1. Nadat het laatste stoeltje op de grid bevestigd werd, die van Logan Sargeant, blijft de grid voor 2024 dus ongewijzigd. Door eerdere keuzes in het rijdersveld, zoals de bevestiging van Valtteri Bottas en Guanyu Zhou bij Alfa Romeo, krijgt rookie en Formule 2-kampioen Théo Pourchaire ook geen zitje in de Formule 1, terwijl het eerder juist gebruikelijk was dat de geslaagde Formule 2-studenten direct doorstroomden naar de Formule 1. Ook Liam Lawson heeft in 2024 geen zitje. Sargeant is een van de laatste coureurs die doorstroomde, en heeft één van de langzaamste auto's tot zijn beschikking. 'Hoe trager de auto, hoe moeilijker de auto te besturen is', gaat Kubica verder. 'Vooral voor een debutant. Je moet echt geluk hebben om op de juiste plek en bij het juiste team te belanden en dan ook nog eens een auto krijgen die gemakkelijk te besturen is.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws