Russells lichamelijke strijd door druk schema: 'Hartslag zo'n 25 procent hoger' Formule 1
Formule 1

Russells lichamelijke strijd door druk schema: 'Hartslag zo'n 25 procent hoger'

Russells lichamelijke strijd door druk schema: 'Hartslag zo'n 25 procent hoger'

Mercedes-coureur George Russell heeft gesproken over de fysieke uitdagingen waarmee hij, en andere coureurs, worden geconfronteerd door het intense reisschema van de Formule 1. Met het oog op het 2023-seizoen van 23 races en het vooruitzicht van een recordbrekende 24 races in 2024 werpt Russell een blik op de impact van frequente verandering van tijdzones op zijn fysieke en mentale welzijn.

Het seizoen van 2023 eindigde met een double-header: het begon met een nachtrace in Las Vegas, gevolgd door een onmiddellijke overgang naar Abu Dhabi. Russell gaf eerder al aan dat hij in Abu Dhabi enkele fysieke ongemakken ondervond. De Britse coureur bevond zich tijdens de race op het Yas Marina Circuit namelijk hoestend achter het stuur van zijn auto.

Langere tijd op dezelfde locatie helpt

‘Door het wisselen van de tijdzone is mijn hartslag tijdens de nachtrust gemiddeld zo'n 25 procent hoger dan wanneer ik op een dezelfde locatie ben’, deelde Russell mee aan internationale media. Hij voegde eraan toe dat de zeldzame gelegenheid om twee weken op één locatie door te brengen aanzienlijk verschil maakte. ‘Ik heb deze zomer twee weken op één locatie doorgebracht, de langste periode in drie jaar, en mijn hartslag is nog nooit zo laag geweest.’

Het reisschema van de Formule 1, waardoor coureurs maar liefst vijf continenten bezoeken, stelt teams bloot aan verschillende klimaten en tijdzones. Deze voortdurende aanpassingen eisen hun tol, niet alleen op Russell. Alle coureurs die hun uiterste best moeten doen om zowel fysiek als mentaal in topconditie te blijven hebben er namelijk last van.

Extra gegevens zetten statement van Russell kracht bij

De impact van het reizen op Russells fysieke gesteldheid wordt verder geïllustreerd door concrete gegevens. ‘Tijdens de winter is het altijd een soort van stabiliseren op een lagere piek, maar zodra ik op reis ga, gaat mijn hartslag weer omhoog’, legt de Brit uit. ‘Ik slaap zeker minder en ik herstel slechter, wat normaal is als je van de ene naar de andere plek gaat. Dus het is niet alleen een gevoel - er zijn zeker gegevens die dat ondersteunen’, voegt hij hieraan toe.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws