Saoedi-Arabië en Rusland: 'De Formule 1 meet met twee maten' Formule 1
Formule 1

Saoedi-Arabië en Rusland: 'De Formule 1 meet met twee maten'

Saoedi-Arabië en Rusland: 'De Formule 1 meet met twee maten'

De raketaanslag op een nabij gelegen oliedepot in Jeddah hield de gemoederen goed bezig tijdens het Formule 1-weekend in Saoedi-Arabië. Na de gebeurtenissen en het doorgaan van de race vraagt men zich in GP Racing af of het contract van de Saoedische race, net als bij de Grand Prix van Rusland, zou moeten worden beëindigd.

Het contract voor het organiseren van de Saudi-Arabische Grand Prix loopt nog voor 10 jaar en vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 600 miljoen euro. Maar de gebeurtenissen rondom het circuit tijdens het raceweekend van dit jaar roepen de onvermijdelijke vragen op of de race op de kalender moet blijven.

Raketaanslag op 15 kilometer van circuit

Tijdens de eerste training van de Grand Prix van Saoedi-Arabië vond een explosie plaats op ongeveer 15 kilometer afstand van het circuit bij een oliefaciliteit. De lokale autoriteiten bevestigden al snel dat het ging om een raketaanval. De Jemenitische Houthi-beweging, die de afgelopen jaren verwikkeld is geraakt in een gewapend conflict met de door Saoedi-Arabië geleide coalitie, heeft de verantwoordelijkheid voor het incident opgeëist. Tijdens de week voorafgaand aan de Grand Prix, had het verschillende soortgelijke aanvallen uitgevoerd in Saoedi-Arabië, waaronder in Jeddah.

Terwijl een wolk van zwarte rook zich in de lucht verzamelde in de buurt van het circuit, begonnen velen in de paddock te twijfelen of het raceweekend moest doorgaan. De start van de tweede training van vrijdag werd met 15 minuten uitgesteld na een noodvergadering tussen Formule 1-CEO Stefano Domenicali, de vertegenwoordigers van de teams en de coureurs. Er werd besloten het evenement door te laten gaan, een besluit wat kon rekenen op hevige kritiek en fikse discussies.

Meten met twee maten

Na een een vergadering tussen de raceorganisatie, de FIA en de teambazen was er ook nog een lange vergadering bij de coureurs. De meningen waren enorm verdeeld en er was vooral veel bezorgdheid in de Formule 1-paddock. Toch werd besloten om door te gaan met racen nadat de lokale autoriteiten de veiligheid hadden gegarandeerd. Domenicali zei de commotie te berijpen maar vond niet dat de coureurs gevaar liepen: 'Het is een kwestie van definitie, is een terroristische aanval een oorlog?', legde hij uit. 'We staan natuurlijk in contact met alle autoriteiten en met alle juiste bestuursorganen. En natuurlijk zullen we de situatie monitoren en we zullen nooit in een situatie komen die de veiligheid van onze mensen in gevaar kan brengen.'

De wens van de Formule 1 om in Saoedi-Arabië te blijven racen kan worden verklaard door het feit dat het een sponsorcontract heeft met het Saoedische oliebedrijf Aramco. Maar in het licht van de gebeurtenissen in Jeddah lijkt het redelijk om te vragen of er met twee maten wordt gemeten. Na het contract met de organisatoren van de Russische Grand Prix te hebben beëindigd vanwege de Russische invasie van Oekraïne, besloot Formule 1 toch dat een explosie veroorzaakt door een raketaanval in de buurt van het circuit geen voldoende reden is om een race te annuleren.

Poll

Moet de F1 stoppen met racen in Saoedi-Arabië? Onderbouw je mening in de comments!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws