Max Verstappen wachtte en wachtte en sloeg op het laatste moment toe in de strijd om poleposition. De Nederlander wist de McLarens te snel af te zijn en houdt ook de andere topteams achter zich aan de start van de Grand Prix van Groot-Brittannië. Een prestatie die ontstond uit uitstekend teamwerk van de ingenieurs en Verstappen zelf, meent Michael Schmidt.
De Britse commentatoren gingen er al vanuit dat het voorbij was, en dat gold eigenlijk ook voor Schmidt. ‘De kwalificatie leek al voorbij. Met het resultaat dat iedereen had verwacht’, stelt de journalist in zijn analyse voor het Duitse Auto, Motor und Sport. ‘Beide McLarens stonden één minuut op de eerste startrij. Oscar Piastri voor Lando Norris. Maar toen deelde Max Verstappen opnieuw klappen uit’, zegt de Duitser. De Nederlander was onderweg met paarse sectoren en wist die voorsprong te behouden. ‘In zijn laatste ronde vloog de Nederlander zijn rivalen voorbij’, aldus Schmidt.
Verstappen reed sterk en alles zat hem mee
De wereldkampioen was in Q1 de snelste, maar leek in Q3 in eerste instantie niet echt mee te doen. Piastri en Norris zetten beide een zeer snelle ronde neer en ook Russell en de Ferrari-coureurs meldden zich vooraan. ‘Terwijl Verstappen tijdens de kwalificatie altijd als eerste van de kopgroep de baan op ging, wachtte hij tot het laatste moment voor zijn laatste poging in Q3’, zag Schmidt. De Duitser stelt dat de omstandigheden ideaal waren voor de RB21. ‘De temperaturen waren gematigd, de grip was goed en de windrichting was ook precies goed’, schetst hij een beeld van de omstandigheden tijdens Verstappens laatste run.
De Nederlander pakte direct twee paarse sectoren en gaf in sector drie slechts minder dan een tiende toe op de McLaren-bolides. ‘De Ferrari-coureurs maakten fouten, de wereldkampioen niet’, stelt Schmidt bovendien. Hij benadrukt dat de prestatie niet enkel de verdienste van Verstappen is. ‘De ingenieurs van Pierre Waché hadden een afstelling bedacht die hem hielp om de snelste tijd neer te zetten en die ook in de race geen kwaad doet. De lange run van Verstappen op vrijdag liet dat zien’, luidt de observatie van Schmidt.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Schmidt legt uit dat Silverstone in principe geen goed circuit is voor de Red Bull Racing-bolides, vanwege de downforce. Hij haalt daarbij ook Verstappens klachten over onderstuur aan. ‘In de tweede training pakte Red Bull uit met een achtervleugelvariant die tijdens het seizoen slechts één keer kort was getest, maar nog nooit eerder was gebruikt’, vertelt hij over de dunne achtervleugel van Verstappen. ‘Deze werd in de tweede training getest in vergelijking met de standaardversie die Yuki Tsunoda op de auto had. Met het gehoopte resultaat’, voegt de journalist eraan toe.
De topteams gingen met verschillende strategieën de kwalificatie in. ‘De tegenstanders stelden zich op met verschillende set-ups. Ferrari koos voor veel downforce, McLaren voor een compromis’, aldus Schmidt. ‘Verstappen verloor eigenlijk de meeste tijd in de laatste sector, waar de banden bijna geen grip meer hadden’, benoemt hij het enige nadeel van Verstappens keuze. Verstappen realiseerde zich achteraf dat zijn bolide het snelst was op de lange rechte stukken, dat de Ferrari’s juist in de bochten sterk waren en dat de McLarens ergens in het midden zaten.
Verstappen maakt kans op de zege
Schmidt heeft slecht nieuws voor de Britse fans die hopen op een zege van een landgenoot, want Verstappen maakt volgens hem grote kans ook de Grand Prix-zege naar zich toe te trekken. ‘Iedereen die nu denkt dat Red Bull een eigen doelpunt heeft gescoord wat betreft de race omdat minder downforce de banden zwaarder belast, zal er zondag achter komen dat deze berekening niet op Red Bull van toepassing is’, stelt hij. De Duitser vertrouwt daarbij op de woorden van Pierre Waché, maar zag ook Andrea Stella tot die conclusie komen.
De journalist legt uit waarom Verstappen niet in al te groot gevaar verkeert. ‘Met meer downforce aan de achterkant door het ontbreken van DRS, zou het onderstuur terug kunnen komen. Vanuit het oogpunt van Red Bull is dit echter volledig opzettelijk voor de lange termijn’, meent hij. ‘Als de voorband het zwakke punt is, wordt de achterband gespaard. En de achterband is de zwakke schakel op Silverstone’, verklaart hij. ‘De voorbanden zijn makkelijker te beschermen tegen oververhitting. Vooral die van de koploper. Als Verstappen voorop rijdt, bepaalt hij het tempo in de bochten en is hij minder kwetsbaar op de rechte stukken’, luidt Schmidts goede nieuws voor de Verstappen-fans.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties