Alpine, Aston Martin en McLaren vrezen het ergste voor hun koppelingen tijdens het Grand Prix-weekend van Silverstone van 16-18 juli. In gesprek met Auto, Motor und Sport onthullen Alan Permane en Andy Stevenson van respectievelijk Alpine en Aston Martin dat het afwijkende parc fermé-reglement, door het feit dat er een sprintrace wordt gehouden dat weekend, de boosdoener is.
Zou zouden de drie renstallen mogelijk de eerste vrije training op de vrijdagochtend moeten overslaan. Waarom dit het geval is, komt door het feit dat de kwalificatiesessie verplaatst is naar de vrijdagmiddag. De sprintrace vindt plaats op het moment dat de kwalificatie eigenlijk had moeten plaatsvinden, op zaterdagmiddag. Daardoor gaat het parc fermé-reglement al in op de vrijdag voor de kwalificatie en niet op zaterdag.
Dit reglement houdt in dat teams niet meer mogen sleutelen aan de auto en de afstelling daarvan. Er zijn uitzonderingen, zoals de remmen, bougies, filters en/of beschadigde onderdelen. Tot deze uitzonderingen behoort niet de koppeling van een Formule 1-auto, tot ongenoegen van McLaren, Alpine en Aston Martin die door het nieuwe format mogelijk genoodzaakt zijn een sessie over te slaan.
Aston Martin en Alpine kunnen niet rekenen op steun van FIA
Stevenson, teammanager van Aston Martin, legt uit waarom. Zo wisselt zijn team en de andere teams meestal hun koppeling na de twee vrije training op vrijdag, maar door het afwijkende reglement is dat niet mogelijk: 'Deze koppelingen zijn voor een ander doel gebouwd. Ze hebben na 300 kilometer onderhoud nodig. Als we voor het seizoen hadden geweten wat we konden verwachten, hadden we andere koppelingen gebouwd. Een heel weekend met de koppeling moeten rijden zonder te verversen? Wij kunnen het niet garanderen dat deze standhoudt.'
De FIA heeft enkele verzoeken ontvangen van de teams in kwestie om het parc fermé-reglement aan te passen voor het weekend op Silverstone, maar de renstallen kregen een ongewenst antwoord terug. Er zou worden gezegd in de reactie van de overkoepelende organisatie van de Formule 1 dat de teams maar 'minder proefstarts zouden moeten doen' om het probleem te ontwijken.
VT1 mogelijk zonder Aston Martin
Het zorgt voor woede bij Permane, operationeel manager bij Alpine. Volgens hem ligt het probleem van de koppeling helemaal niet bij het starten van de auto: 'Het heeft helemaal niets te maken met het aantal starts of proefstarts. Het is gewoon slijtage, die dingen zijn altijd in gebruik. Het schakelen is het probleem en niet de starts', aldus een ontevreden Permane.
Niet alle teams hebben het probleem, gezien Mercedes een koppeling zou hebben die het 700 kilometer zou volhouden. Aston Martin vroeg of zij mogelijk één konden krijgen van hun technische partner, maar de poging was tevergeefs: er zijn niet genoeg koppelingen voor twee teams. Stevenson geeft dan ook aan dat dit alles bij elkaar gevolgen kan hebben: 'Als de FIA niet meewerkt, moeten wij misschien een training overslaan.'
Also read
Overzicht | Wat houden de nieuwe sprintraces van 2021 precies in?
Mogelijk meer sprintraces in Formule 1 in 2022 bij succes in 2021
Update 13.38u (02/07) | FIA grijpt in zodat teams VT1 op Silverstone niet over hoeven te slaan
De FIA heeft ingegrepen om ervoor te zorgen dat verschillende teams niet de eerste vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië hoeven over te slaan. Dat meldt Aston Martin-teambaas Otmar Szafnauer volgens Auto, Motor und Sport. Het Britse team behoorde tot één van de drie renstallen die mogelijk de sessie zouden moeten missen wegens slijtage aan de koppeling en een afwijkend parc fermé-reglement.
Door het afwijkende reglement gaat deze al in op de vrijdag in plaats van op zaterdag. Dat komt door het feit dat het een sprintrace-weekend is, waarin de kwalificatie al op de vrijdagmiddag plaats zal vinden. Aston Martin, Alpine en McLaren maakten zich zorgen over de koppeling van hun auto's, gezien ze deze normaliter vervangen na VT2 op vrijdagavond. Door het nieuwe reglement zouden ze dat al op vrijdagochtend moeten doen, waardoor ze mogelijk VT2 zouden moeten overslaan die dan op zaterdagochtend plaatsvindt.
Het leverde kritiek op naar de FIA, maar volgens Szafnauer is er ingegrepen: 'We moeten de vervangende koppeling met de bewerkte carbonschijven voor het weekend aan de FIA presenteren. Wanneer we de eerste koppeling uit de auto halen, wordt gecontroleerd of deze qua structuur identiek is aan het reserveonderdeel. Het zal worden behandeld als autoschade na een ongeval.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties