Update | Zanardi kan weer praten: 'Was een heel ontroerend moment voor de familie' Formule 1
Formule 1

Update | Zanardi kan weer praten: 'Was een heel ontroerend moment voor de familie'

Update | Zanardi kan weer praten: 'Was een heel ontroerend moment voor de familie'

Alex Zanardi lijkt aan de herstellende hand te zijn, zo melden Italiaanse media. De voormalig Formule 1-coureur en tweevoudig IndyCar-kampioen heeft ongeveer een half jaar na zijn ernstige ongeluk tijdens een handbikewedstrijd gereageerd op stimuli van buitenaf, waaronder handgebaren en stemmen van naasten.

Dit schrijft de Corriere della Sera over de toestand van Zanardi. De 54-jarige Italiaanse paratleet, die zich sinds zijn levensveranderende ongeluk in 2001 waarbij hij beide onderbenen verloor richt op handbiken, maakt het naar omstandigheden goed. Na een reconstructie van zijn gezicht en schedel en een reeks hersenoperaties reageert Zanardi onder andere op stemmen en gebaren. Naar verluidt kan hij zelfs zijn hand en duim opsteken om te antwoorden.

Zanardi raakte vorig jaar zwaargewond bij een wegongeluk tijdens een wedstrijd handbiken. De atleet, die in zijn leven vier medailles heeft verzameld bij de Paralympische Spelen, kwam tijdens de race op de verkeerde weghelft terecht en daarmee in het pad van een aansnellende vrachtwagen. Na het ongeluk bracht Zanardi een tijd door in coma, maar is sindsdien al enige tijd bij bewustzijn.

Update 08.55u (15/01) | Zanardi kan weer praten: 'Was een heel ontroerend moment voor de familie'

Alex Zanardi kan weer praten, dat meldt hersenspecialist Federica Alemanno bij Corriere della Sera. De 54-jarige Italiaan reageerde vlak voor kerst vorig jaar al op handgebaren, maar heeft als volgende stap in zijn herstel ook zijn spraak terug. Alemanno geeft ook aan dat Zanardi een neurochirurgische ingreep heeft ondergaan.

'Het was een heel ontroerend moment voor de familie toen Alex begon te praten, het was echt ongelooflijk', begint de hersenspecialist, die uitlegt wat voor behandeling de Italiaan heeft ondergaan. Zanardi heeft namelijk een zogenaamde wakende craniotomie ondervonden, waarbij de patiënt wakker is en bepaalde delen van de hersenen worden blootgesteld aan elektrische impulsen.

'Het gaat om het verbeteren van de kwaliteit van het leven van patiënten', legt Alemanno uit. 'Ten eerste worden er tests gedaan om te bepalen wat de mogelijkheden van perceptie, geheugen, denken en kennis zijn, aangezien een hersenletsel bepaalde delen van de hersenen aantast. Tijdens de procedure worden bepaalde delen van de hersenen blootgesteld aan elektrische impulsen.'

'In het hersengebied dat verantwoordelijk is voor herinneringen wordt de gekalmeerde, maar niet verdoofde patiënt aangesproken op foto's die heb worden getoond', sluit de hersenspecialist af. Of Zanardi al gesprekken kan voeren met zijn familie, is nog niet bekend.

4 claps
3 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws