Verslag VT1 | Leclerc snelste in eerste training, Verstappen wijt achterstand aan verkeer Formule 1
Formule 1

Verslag VT1 | Leclerc snelste in eerste training, Verstappen wijt achterstand aan verkeer

Verslag VT1 | Leclerc snelste in eerste training, Verstappen wijt achterstand aan verkeer

Charles Leclerc wist tijdens de eerste vrije training van de Grand Prix van Spanje de snelste tijd neer te zetten. De coureur van Ferrari reed een 1:19,828 en staat daarmee 79 duizendsten voor teamgenoot Carlos Sainz. Max Verstappen sloot aan op de derde plek, nadat hij in de openingsfase de toon zette op de hards. De coureur had met zijn run op softs last van veel verkeer in de laatste twee sectoren, waardoor de coureur ruim drie tienden verloor.

Tijdens de openingsfase van de vrije training zagen we direct veel nieuwe gezichten op de baan. Sebastian Vettel en Jüri Vips stonden te wachten tot de lampen op groen gingen. Vips verreed voor Red Bull de young driver test net zoals Nyck de Vries dat deed voor Williams. Vettel is natuurlijk geen nieuw gezicht in de Formule 1, maar de auto waarin hij zat, was wel compleet nieuw. Aston Martin kwam met een half-nieuwe auto naar het circuit de Barcelona-Catalunya en dat was direct een groot discussiepunt.

De wintertests werden dit jaar natuurlijk ook verreden in Barcelona, waardoor de coureurs natuurlijk de baan al heel goed kennen. Dat betekende echter niet dat de rijders lang wachtten met naar buiten gaan. Alle coureurs waren in de eerste drie minuten al te vinden op het circuit om de nieuwe onderdelen te testen. Alle rijders waren in de openingsfase van de training te vinden op de hards of de mediums.

Verstappen zet in het begin de toon op hards

Verstappen kon in Miami maar weinig ronden verrijden, waardoor de Red Bull-coureur snel naar buiten kwam in Barcelona. De Nederlander zette al heel vroeg de snelste tijd van de sessie, namelijk een 1:22,394. Leclerc leek in de openingsfase de tijd van de Red Bull-rijder aan te kunnen vallen, maar de Monegask bleef steken op een achterstand van ruim 0,350 seconde.

Verstappen dook na een kwartier even de pitstraat in. De regerend wereldkampioen kreeg een andere vleugel op zijn RB18 en bovendien was er een probleem met zijn achteruitkijkspiegel, die wees namelijk te ver naar beneden. De coureur kwam heel snel weer naar buiten en ging weer wat rapper. Verstappen wist zijn eerdere snelste tijd te verbeteren door een 1:21,876 neer te zetten. Hierdoor was hij bijna negen tienden sneller dan de rest van het veld.

George Russell sloot in de openingsfase aan op de derde plek. Mercedes is ook in Barcelona aangekomen met verschillende upgrades. De coureur was bijna een seconde langzamer dan Verstappen, maar de Brit liet daarmee wel Daniel Ricciardo en Pierre Gasly achter zich die op mediums reden. Carlos Sainz kon op hards ook niet tippen aan de tijd van Verstappen. De Ferrari-rijder was 1,301 seconde langzamer dan de snelste tijd.

Ferrari snel op softs, Verstappen heeft pech

Sainz was de eerste coureur van de topteams die naar buiten kwam op de zachte band. De Spanjaard schoot daarmee natuurlijk direct naar de eerste plek. Hij wist een 1:19,907 neer te zetten. Enkele andere rijders waren ook al snel op de softs te vinden. De Vries reed bijvoorbeeld in zijn Williams een snelle tijd op de zachtste band. Door zijn rondje schoot hij heel snel even naar de vierde plek, maar andere coureurs waren al gauw sneller dan de Nederlander. Nicholas Latifi wist echter niet de ronde van De Vries te verbeteren.

Verstappen kwam uiteindelijk ook naar buiten of de softs. De eerste twee sectoren waren paars voor de Red Bull-coureur, maar hij wist niet de snelste ronde te rijden. Verstappen had in de laatste twee sectoren namelijk heel erg veel last van verkeer, waardoor hij uitkwam op een 1:20,164. Leclerc was even later wel de snelste. De Monegask reed een 1:19,828 en was daarmee marginaal sneller dan zijn teamgenoot.

Russell en Lewis Hamilton lieten eens te meer zien dat Mercedes de derde snelste auto van dit moment is. De twee coureurs sloten aan op de vierde en de vijfde plek. Het gat naar de Ferrari's leek echter wel wat kleiner te zijn geworden, maar de achterstand is nog steeds redelijk groot. Russell stond 0,762 achter op de tijd van Leclerc, terwijl Hamilton een achterstand had van 0,983 seconde. Fernando Alonso wist de Mercedessen uiteindelijk te splitten, door slechts 43 duizendsten sneller te zijn dan zijn voormalig teamgenoot.

De coureur verreden allemaal één snelle ronde op de softs, waardoor de snelste tijd van Leclerc uiteindelijk niet meer in gevaar kwam. Hierbij stelde de nieuwe gezichten van deze dag enigszins teleur. De coureurs van Aston Martin kwamen in de eerste sessie niet verder dan de twaalfde en zestiende plek. Ook de hernieuwde auto van Alfa Romeo had het moeilijk in Barcelona, aangezien de Zwitserse renstal weinig ronden wist te tijden. Vips was uiteindelijk de hekkensluiter in de RB18. Hij was 4,3 seconden langzamer dan de snelste tijd van Leclerc.

Uitslag VT1 GP Spanje

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws