Verstappen laat Schumacher en Hamilton ver achter zich als het gaat om het verzilveren van poles Formule 1
Formule 1

Verstappen laat Schumacher en Hamilton ver achter zich als het gaat om het verzilveren van poles

Verstappen laat Schumacher en Hamilton ver achter zich als het gaat om het verzilveren van poles

Max Verstappen is sinds hij zijn eerste wereldtitel behaalde in 2021 niet meer te stoppen. De Nederlander domineert de Formule 1 sinds het begin van het 2022-seizoen, en breekt ondertussen het ene na het andere record. Eén gebied waarop Verstappen altijd wat achter leek te lopen in vergelijking met zijn zegereeksen, waren zijn poleposities. Maar ook hier heeft Verstappen nu alsnog een nieuw record in handen, en laat hij Jim Clark en Alain Prost achter zich. Waar staat de drievoudig kampioen precies op het lijstje van coureurs met meeste poles? F1Maximaal zocht het voor je uit.

Verstappen pakte een week geleden op de straten van Jeddah in Saoedi-Arabië zijn 34ste polepostie. Hierdoor staat de Limburger nu op een vijfde plaats op het lijstje van coureurs met de meeste poleposities in de geschiedenis van de Formule 1. Verstappen is hiermee Jim Clark en Alain Prost, die beide 33 keer vanaf de eerste startplek een race mochten beginnen, voorbij, en had eerder al Nigel Mansell, die 32 polepositions wist te pakken, achter zich gelaten. Verstappen hoeft alleen nog maar Sebastian Vettel, Ayrton Senna, Michael Schumacher en Lewis Hamilton voor zich te dulden.

Het gaat echter wel nog even duren voordat Verstappen ook deze vier mannen kan inhalen, want de meest dichtstbijzijnde coureur, Vettel op een mooi totaal aantal van 57 polepositions, staat al 23 polepositions voor de Nederlandse kampioen. Dit betekent dat ook al pakt Verstappen tijdens het lange 2024-seizoen elke poleposition, dan zal hij alsnog de Duitse coureur niet kunnen evenaren. Hamilton lijkt daardoor voorlopig ook nog even veilig te zijn, om zijn record van 104 polepositions nog stevig in handen te kunnen houden.

Tekst gaat verder onder de tabel.

data polepositions verstappen
Tabel 1. Aantal polepositions van de top vijf coureurs met meeste poles

Verstappen wel ongeslagen kampioen van het verzilveren van polepositions

Ondanks dat Verstappen dus nog wel even te gaan heeft voordat hij het lijstje van coureurs met de meeste poleposities aan kan voeren, is de drievoudig wereldkampioen wel een kei in het verzilveren van poleposities. Als we de coureurs die maar één keer een polepositie hebben behaald, en deze gelijk wisten te verzilveren, niet meerekenen, dan is Verstappen de verzilveringskampioen. De Limburger wist namelijk al 29 van zijn 34 polepositions om te zetten in overwinning, wat hem op een indrukwekkend winstpercentage van 85,29% brengt. Bij alle andere coureurs uit de top vijf van meest behaalde polepositions ligt het percentage rond de 60%. Formule 1-legende Senna staat zelfs ‘maar’ op 44,62%.

Tekst gaat verder onder de tabel.

Verstappen laat Schumacher en Hamilton ver achter zich als het gaat om het verzilveren van poles
Tabel 2. Percentage gewonnen races vanaf pole door top zes coureurs met meeste polepositions

Het indrukwekkende winstpercentage van Verstappen illustreert ook gelijk deels Red Bulls claim dat ze bij het bouwen van hun auto’s zich meer richten op race pace dan kwalificatiesnelheid. De polepositions die Verstappen niet wist te verzilveren, hadden daarnaast ook vaak te maken met pech voor de coureur, dan dat het racetempo van zijn bolide niet goed genoeg was. Een goed voorbeeld daarvan is de Grand Prix van Groot-Brittannië in 2021, toen Verstappen al vroegtijdig uit de wedstrijd lag nadat Lewis Hamilton tegen de Nederlander was aangereden. De Nederlander vertrok op Bits grondgebied vanaf de eerste startplek, maar kwam tijdens de race niet verder dan de fameuze Copse Corner.

Datzelfde jaar tijdens de Grand Prix van Italië resulteerde een aanvaring met Hamilton er ook weer in dat Verstappen zijn poleposition niet kon verzilveren, en ditmaal kwamen beide coureur langs de baan terecht. Diezelfde Hamilton hield ook Verstappen af van het verzilveren van zijn polepositie tijdens de openingsrace van het seizoen, en zorgde ervoor dat Verstappen zijn allereerste poleposition, behaald tijdens de Grand Prix van Hongarije in 2019, ook niet kon innen.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

hamilton verstappen abudhabi 2021
Hamilton zorgde er vier keer voor dat Verstappen zijn poleposition niet kon verzilveren (Foto: ProShots)

Hamilton is dus de coureur die Verstappen het vaakst afhield van het verzilveren van zijn eerste startplek, terwijl Charles Leclerc ook één keer de Nederlander hiervan weerhield, tijdens de Grand Prix van Oostenrijk in 2022. De wereldkampioen heeft echter al revanche op zijn Monegaskische collega genomen. Verstappen wist namelijk tien van Leclerc zijn polepositions om te zetten in een overwinning voor de Nederlander.

Verstappen laat ook Schumacher achter zich

Hoewel het nog wel even gaat duren voordat Verstappen Schumachers aantal van 68 polepositions inhaalt, is de Nederlander wel de Duitse Formule 1-legende al voorbij op het gebied van aantal circuits waar de beide coureurs hun polepositions wisten te behalen. Verstappen staat dankzij zijn eerste polepositie op het Jeddah Corniche Circuit op een aantal van twintig verschillende circuits waar de wereldkampioen een polepositie wist te behalen, terwijl Schumacher op negentien staat.

Wel wist Schumacher polepositions te behalen op de circuits van Sepang, Indianapolis, Magny-Cours, Nürburg, Hockenheim en Jerez, wat lastig gaat worden voor Verstappen om te herhalen. Deze circuits staan namelijk ondertussen allemaal niet meer op de Formule 1-kalender. Verstappen wist daarentegen polepositions te pakken in Abu Dhabi, Zandvoort, Le Castellet, Austin, Mexico City, Doha en Jeddah. Verstappen kan nog een eerste poleposition behalen op het Marina Bay Street Circuit van Singapore, op het stratencircuit van Las Vegas, het circuit van Miami en tijdens de race in Baku, waardoor Verstappen nog kan uitlopen op Schumacher.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws