Viaplay-analisten zagen Red Bull 'gigantische fout' maken: 'Pérez ging te laat naar buiten' Formule 1
Formule 1

Viaplay-analisten zagen Red Bull 'gigantische fout' maken: 'Pérez ging te laat naar buiten'

Viaplay-analisten zagen Red Bull 'gigantische fout' maken: 'Pérez ging te laat naar buiten'

De analisten van Viaplay zien in dat als er geen noodweer was geweest in Brazilië, de resultaten van de kwalificatie er heel anders hadden uitgezien. Hoewel Max Verstappen snel reageerde tijdens de laatste fase van de kwalificaties en poleposition wist te bemachtigen, waren er andere coureurs die kansen misten.

Het weer in São Paulo was het gesprek na de kwalificatie op vrijdag. In de laatste minuten van Q3 kleurde de lucht volledig zwart en was het een kwestie van snel reageren. Volgens de analisten Giedo van der Garde en Christijan Albers deed Verstappen dit meteen goed.

Zijn teamgenoot, Sergio Pérez, had daarentegen beter een voorbeeld kunnen nemen aan de Nederlander. ‘Waar ik dan zo verbaasd over ben, is dat Max er zo bovenop zit en dit weer het totaal tegenovergestelde was van Pérez. Pérez ging superlaat naar buiten’, vertelt Albers in het Viaplay-programma Shakedown. ‘Het is een keuze hoeveel risico je wilt nemen', voegt hij hieraan toe.

Een wereld van verschil tussen Red Bull-coureurs

Volgens Van der Garde hadden de teams een les kunnen leren van vorig jaar. Toen stuurde Haas Kevin Magnussen op de perfecte tijd naar buiten en toen was het de Deen die er met de poleposition vandoor ging. ‘De eerste die toen naar buiten ging had poleposition',vertelt hij. Verstappen had volgens Van der Garde wel deze les geleerd. ‘Max denkt: ik ga gewoon als eerste naar buiten, ik probeer die banden op de juiste temperatuur te krijgen en dan ga ik een tijd neerzetten. Dat was het juiste moment om naar buiten te gaan, en uiteindelijk heeft hij poleposition.’

Hoewel Verstappen de poleposition wist te veroveren, start zijn teamgenoot Pérez op een negende plek. Volgens de teambaas van Red Bull had dit deels te maken met de gele vlag die ontstond door Oscar Piastri die even van de baan was geraakt. ‘Dit klopt ook wel,’ onthulde Albers. ‘Maar als hij eerder naar buiten was gegaan, had hij ook geen last gehad van die gele vlag van Piastri', voegt hij hier kritisch aan toe.

Tekst gaat verder onder de foto

si202311031469 hires jpeg 24bit rgb
Pérez moest genoegen nemen met P9 in de kwalificatie voor de hoofdrace. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Van der Garde is het helemaal met Albers eens over de situatie waarin Pérez zich bevond. ‘Hij had gewoon achter Verstappen moeten staan, wachten tot het licht op groen gaat en meegaan. Dan had hij sowieso in de top vijf gestaan', vertelt hij. ‘Zo zie je dat bij een superieur team als Red Bull, dat daar dus ook gewoon, in dit geval in de kwalificatie, een gigantische fout wordt gemaakt', voegt Albers hieraan toe.

Een verassing voor Aston Martin

Ook Aston Martin deed het goed in de bizarre kwalificatie in Brazilië. Zij wisten de tweede startrij te bemachtigen, met Lance Stroll op de derde plek en Fernando Alonso daarachter op de vierde plek. Volgens Van der Garde toont dit resultaat voor de Canadese Stroll aan dat de coureur zeker wel talent heeft. ‘Ik heb het eerder gezegd, dat hij onder zulke omstandigheden toch op de een of andere manier een goede tijd eruit kan persen. Hij zet hem vandaag ten eerste voor Alonso, en Alonso is echt geen koekenbakker, en ten tweede zet hij hem op P3', legt hij uit. ‘Ik vind dat echt heel erg knap', voegt hij eraan toe.

Misgelopen kansen: 'Maakt de race wel spannend'

Mercedes wist de schade te beperken, maar eindigde de kwalificatie op een teleurstellende vijfde en zesde plek. ‘Ze hadden sowieso voor Aston Martin moeten staan,’ vertelt Van der Garde. ‘Ik denk dat als we een normale kwalificatie hadden gehad, ze misschien wel tweede, derde of vierde hadden kunnen kwalificeren,’ legt hij uit. Niet alleen Mercedes heeft volgens Van der Garde kansen gemist door het extreme noodweer. ‘Ik moet zeggen dat Norris ook echt heel erg snel was, dus die had er ook tussen gestaan,’ onthult de voormalig Formule 1-coureur. ‘Het maakt de race wel weer spannend,’ aldus Van der Garde.

Verstappen kan dit weekend in Brazilië zijn zeventiende zege van het seizoen pakken. Ook wedden op F1? Registreer nu bij JACKS en ontvang 60 euro aan free bets! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws