Doornbos en Van der Zande stellig: 'Als ze dat vragen, trekt Max de stekker eruit' Formule 1
Formule 1

Doornbos en Van der Zande stellig: 'Als ze dat vragen, trekt Max de stekker eruit'

Doornbos en Van der Zande stellig: 'Als ze dat vragen, trekt Max de stekker eruit'

Robert Doornbos en Renger van der Zande denken dat Max Verstappen de 'stekker eruit trekt' als Red Bull Racing hem opnieuw zou vragen om Sergio Pérez voorbij te laten. Beide heren denken dat Verstappen dat in 2022 heel duidelijk heeft gemaakt. Aangezien de Nederlander zondag start vanaf P1 en Pérez vanaf P9 zal eenzelfde situatie zich dan wellicht niet voordoen, maar mocht het zover komen, dan weet Van der Zande zeker dat Verstappen niet aan de kant gaat.

'Het leek alsof het licht uitging!', begint Doornbos in Ziggo Sport Race Café na afloop van de kwalificatie van de Grand Prix van São Paolo 2023. De weersomstandigheden veranderden heel snel tussen Q1 en Q3, en zwarte wolken pakten zich samen boven het circuit. De coureurs hoefden nog net geen nat pak te halen, na de kwalificatie kwam het echter wel met bakken uit de hemel. Ondanks dat Verstappen klaagde over het gebrek aan grip en hoe de auto stuiterde, eindigde de kwalificatie voor hem in het perfecte scenario.

'Hij klaagde wel, hij had geen goede balans', vervolgt Doornbos. 'Elk hobbeltje neemt hij zo agressief. Dan is de balans weg, dan krijg je vonken', somt de voormalig Red Bull-coureur op. 'Als ze een bocht nemen, dan zie je een wiel in de lucht hangen.' Met drie wielen op het asfalt of vier, de laatste ronde die Verstappen reed leverde hem in ieder geval een poleposition op. 'Max is dan diegene die gewoon levert op dat ene rondje', neemt Van der Zande over. 'Soms rijdt je een rondje dat je denkt: nah, waardeloos. Maar het knappe is toch wel dat hij dan voelt dat er geen grip is, maar de apex nog steeds haalt terwijl de anderen aan het overshooten zijn.'

Tekst gaat verder onder de foto

Doornbos en Van der Zande stellig: 'Als ze dat vragen, trekt Max de stekker eruit'
Verstappen wist voor de rode vlag de poleposition te pakken. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Het weekend in Brazilië verloopt tot nu toe aardig goed voor Red Bull, wat in de voorgaande edities van de race in Brazilië niet het geval was. Daarnaast wilde de Nederlander in 2022 zijn teamgenoot niet voorbijlaten, ondanks dat Pérez die punten nodig had voor zijn P2 in het kampioenschap. Dit jaar zit Pérez in hetzelfde schuitje. Zou Verstappen hem dit jaar wel voorbijlaten? 'Die discussie hebben we al zo vaak gehad, dat doet Verstappen niet', zegt Van der Zande stellig. 'Hij gaat het sowieso niet doen', vervolgt hij. 'Hij zei toen ook al, we hebben het erover gehad. Het was een soort payback', gaat Doornbos verder. 'Als ze het dit jaar aan Max zouden vragen, dan trekt hij de stekker eruit', aldus de voormalig Red Bull-coureur.

'Ik verbaas me dan toch dat de teams het risico nemen'

Verstappen was ook de enige die net op tijd een goede ronde had neergezet, de anderen kregen geen kans meer. De kwalificatie werd niet meer hervat, al stonden er nog vier minuten op de klok. 'Hij creëert zelf het succes om het te doen', denkt Doornbos. 'Maar ik verbaas me dan toch dat de teams het risico nemen. Het is echt noodweer, de basisregel is dan, als het bijna gaat regenen, of het nu twee of vijf minuten van je weg is, dan ga je zo snel mogelijk bij die pit-exit staan', zegt de voormalig F1-coureur. 'Pérez had die gele vlag van Piastri, hij ging te laat weg. Ik snap het ook niet, dat ze niet denken: laten we één rondje op de klok zetten', vult Van der Zande aan.

Verstappen kan dit weekend in Brazilië zijn zeventiende zege van het seizoen pakken. Ook wedden op F1? Registreer nu bij JACKS en ontvang 60 euro aan free bets! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws