Wat betekent het vertrek van Alonso voor Alpine en Williams? Formule 1
Formule 1

Wat betekent het vertrek van Alonso voor Alpine en Williams?

Wat betekent het vertrek van Alonso voor Alpine en Williams?

Op maandag werd bekend dat Fernando Alonso na dit seizoen de overstap maakt van Alpine naar Aston Martin. De Spanjaard neemt daarmee het zitje van Sebastian Vettel over die gaat stoppen na dit seizoen. Het nieuws kwam behoorlijk uit de lucht vallen, omdat het zo goed als zeker leek dat de 41-jarige zou gaan bijtekenen bij Alpine. F1Maximaal analyseert de nieuwe mogelijkheden voor Alpine en Williams.

Weinig mensen hadden er rekening mee gehouden dat Alonso zou gaan vertrekken. Teambaas Otmar Szafnauer zei pas nog in de Spaanse krant AS: 'Het zal ons tien minuten kosten, het zal heel eenvoudig zijn. Het is een kwestie van tijd, details, kleine dingen.'

'Het is altijd een kwestie van geld, maar niet alleen met Alonso, maar met elke coureur waarmee ik heb onderhandeld. Zij willen altijd het maximum dat mogelijk is, en wij willen het minimum betalen, dus uiteindelijk komen we tot een overeenstemming of niet', zo gaf Szafnauer aan. Het laatste werd dus het geval en dus gaan we komend seizoen de Spanjaard zien in de groene bolide.

Krijgt Piastri eindelijk zijn kans in de Formule 1?

Met het vertrek van Alonso komt er een zitje vrij bij Alpine. Het Franse team heeft met Oscar Piastri een toptalent in de gelederen en dus lijkt het logisch dat hij het zitje van de 41-jarige gaat overnemen. Piastri is dit seizoen reservecoureur bij Alpine en wacht geduldig op zijn kans in de koningsklasse van de autosport. Alles wat de Australiër tot nu toe aanraakt verandert namelijk in goud.

Piastri werd in zijn eerste seizoen in de Formule 3 kampioen en flikte dit kunstje opnieuw vorig seizoen in de Formule 2. Dit seizoen lukte het hem dus nog niet om een zitje te bemachtigen, maar kreeg hij als reservecoureur wel volop mogelijkheden bij McLaren en Alpine. Het Franse team maakte begin van dit seizoen een deal met McLaren waardoor de 21-jarige ook voor dat team kon uitkomen. Een zitje bij McLaren ligt niet voor de hand, aangezien Daniel Ricciardo en Lando Norris beiden nog een doorlopend contract hebben.

Williams werd ook lange tijd genoemd als een optie voor de huidige Formule 2-kampioen. Het team zou Piastri via een huurconstructie met Alpine een zitje willen geven, zoals Red Bull Racing al eerder Albon uitleende aan het team. Huidig Williams-coureur Nicholas Latifi lijkt geen lang leven meer beschoren in de Formule 1 en staat voor een vertrek. Er klinken echter geluiden dat Piastri zelf niet staat te springen om een zitje bij Williams en inzet op Alpine of McLaren. Met het vertrek van Alonso lijkt daardoor een overstap op huurbasis naar Williams van de baan.

Blijft Latifi alsnog in de Formule 1?

Latifi leek zijn zitje te gaan verliezen en ook Williams ontkende niet dat de Canadees mogelijk zou gaan vertrekken. Teambaas Jost Capito zei eerder tegen het Duitse Sport1.de: 'Latifi heeft onze volledige steun en voor ons is er op dit moment geen sprake van dat we tijdens het seizoen iets veranderen aan onze coureurscombinatie.' Capito wilde echter niet ingaan op de vraag of de 27-jarige ook volgend seizoen zou rijden voor Williams.

Latifi zelf voelde de druk ook en zei er het volgende over tegen RacingNews365.com: 'Ik zou liegen als ik zou zeggen dat mijn plaats bij het team veilig is. Ik ben mij er van bewust dat er dingen beter moeten.' Doordat Piastri niet meer beschikbaar lijkt voor Williams zijn de kansen van Latifi veranderd. De Canadees lijkt ineens weer wat perspectief te hebben op een contractverlenging.

Andere opties voor Williams

Williams heeft echter nog meer ijzers in het vuur. Logan Sargeant is onderdeel van de Williams driver academy sinds 2021. De Amerikaan is bezig aan zijn eerste seizoen in de Formule 2 en maakt indruk momenteel met een derde plaats in het klassement. Teambaas Capito liet van de week weten dat de bedoeling was om de 21-jarige dit seizoen in één of meerdere vrije trainingen aan het werk te zien in de Formule 1.

Op de vraag of Sargeant volgend seizoen een zitje bij Wiliams krijgt zei de Duitser tegen F1Maximaal: 'Ik denk dat we verschillende opties hebben, zoals je al zei en dat zijn de opties waar we ook aan denken. We zullen uiteindelijk gaan voor wat we denken dat het beste is voor het team. Maar het is nog iets te vroeg om in details te treden, want we zijn er nog niet.' De Amerikaan is dus een serieuze optie voor Williams, maar lijkt nog de nodige ervaring te missen.

Een andere mogelijke optie is Nyck De Vries. Het is misschien een beetje nationalistisch denken, maar de 27-jarige Nederlander is wel degelijk een serieuze optie. De Vries heeft al eerder voor Williams wat testen gedaan en is natuurlijk onderdeel van Mercedes, dat een connectie heeft met Williams. Toto Wolff zei eerder tegen Sky Sports F1 nog over de Formule 1 kansen van De Vries: 'Ik kan hem niet echt helpen. We kunnen een team niet vertellen om naar hem te kijken.' De Vries zelf liet weten nog te hopen op een zitje tegenover Motorsport.com: 'Ik jaag de F1-droom nog steeds na, maar de enige manier om vooruit te komen, is door te leveren op de baan. Dat probeer ik vooral te doen'

Drugovich de outsider

Een naam die we absoluut niet mogen vergeten is Felipe Drugovich. De Braziliaan is nog niet verbonden aan een Formule 1-team en gezien zijn prestaties is dat opvallend. De 22-jarige is de huidige leider van de Formule 2 en maakt de nodige indruk met het Nederlandse team MP Motorsport. Drugovich zou een geschikte kandidaat zijn om bij een eventueel vertrek van Latifi een kans te krijgen bij Williams. De Braziliaan is een jaar ouder dan Sargeant en heeft al meer ervaring, daarnaast stevent hij af op de Formule 2-titel wat zeker in zijn voordeel zal spreken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws