Zaterdag GP Nederland 2022 | Verstappen opgetild door Rico Verhoeven na magistrale pole Formule 1
Formule 1

Zaterdag GP Nederland 2022 | Verstappen opgetild door Rico Verhoeven na magistrale pole

Zaterdag GP Nederland 2022 | Verstappen opgetild door Rico Verhoeven na magistrale pole

De winterstop van de Formule 1 is officieel begonnen en dat betekent dat de fans van de sport lang moeten wachten op de eerstvolgende Grand Prix. Toch heeft de koningsklasse van de autosport weer een interessant seizoen achter de rug met mooie races, controverses en politieke spelletjes. F1Maximaal neemt u gedurende de lange periode zonder Formule 1-races mee langs de meest interessante Grand Prix-weekenden van 2022. In deze editie staat de zaterdag van de Grand Prix van Nederland centraal.

Het was de dag van de waarheid voor Red Bull Racing. Op de vrijdag kwam het team van Max Verstappen en Sergio Pérez nog niet helemaal lekker uit de verf, dus moest de ware snelheid van de RB18 nog naar boven komen. Verstappen was er vrij ontspannen onder. Een thuiszege vindt hij namelijk niet per se nodig, al hoopt hij ook dat alles wat beter aanvoelt als VT3 is aangebroken.

Want, zegt Verstappen: 'Dan kunnen we in de kwalificatie wat beter finetunen. Aan de andere kant hoeven we ze aan het eind van het seizoen niet allemaal meer te winnen', is de Nederlander ook zo eerlijk. Hij had immers een riante voorsprong op Charles Leclerc. 'Natuurlijk wil ik heel graag winnen hier, maar het gaat er ook om dat we goede punten scoren. Je weet waar de rest staat en daar moeten we naartoe werken.'

Verstappen vindt aansluiting in VT3, maar Horner ziet nog tijd liggen

In de derde vrije training ging het inderdaad een stuk beter voor Red Bull en Verstappen. De Limburger wist als derde te eindigen achter George Russell en snelste man Charles Leclerc, die anderhalve tiende sneller was dan zijn titelrivaal. Verstappens teamgenoot Sergio Pérez werd zesde en reed de meeste ronden tijdens de laatste trainingssessie voor de kwalificatie.

Christian Horner was iets optimistischer gesteld na de slottraining, maar zag dat er nog wel tijd te winnen viel voor de RB18 richting de kwalificatie. ''Je weet niet wat de anderen nog in hun mars hebben. Vergeleken met vrijdag waren we tenminste in het gevecht. We moeten nog wat meer uit de auto halen voor de kwalificatie', gaf de teambaas van Red Bull toe.

Leclerc vs. Verstappen voor poleposition in Zandvoort

In de kwalificatie ging het er vervolgens hard aan toe. Zo stond Verstappen na Q1 bovenaan, zij het met een minimaal verschil ten opzichte van Lewis Hamilton. In Q2 had de Red Bull-coureur slechts één run nodig om zich te kwalificeren voor het derde deel. De snelste was hij op dat moment al niet meer, maar dat was ook niet nodig. Dat kwam wel op het moment dat het er echt toedeed.

En dat moment was natuurlijk het einde van Q3, waarin Verstappen op magistrale wijze de poleposition wist te bemachtigen, ondanks de eerdere problemen in zijn thuisweekend. Leclerc werd op slechts 21 duizendsten van een seconde tweede, voor Carlos Sainz, Hamilton en Pérez. Het gat tussen de nummers één en vier (Hamilton) bedroeg slechts iets meer dan drie tienden.

Horner komt superlatieven te kort voor Verstappen

Niet geheel volgens verrassing was Verstappen uitermate blij met zijn thuispole en tevens zag hij kansen voor de race, het moment waarop de RB18 meestal op zijn best is. 'Het was een stuk beter dan op de vrijdag. We hadden een moeilijke dag, maar we hebben veel aangepast aan de auto en het was een stuk beter. Je ziet wel ten opzichte van Spa dat als we naar een circuit gaan waar veel downforce nodig is, dat het iets lastiger voor ons is. Om dan op pole te staan, is wel heel positief. Ik had een goed gevoel over de racepace in de derde vrije training en daarom ben ik er wel positief over.'

Horner kwam superlatieven te kort voor Verstappen na zijn fenomenale poleronde. 'Om terug te slaan en poleposition te pakken, stijgt ver boven al mijn verwachtingen uit. Hij had een lastige vrijdag en had een achterstand. Wat tijdens de kwalificatie zo'n indruk op mij maakte, was die ronde op gebruikte banden in Q2. Daardoor heeft hij een set banden bespaard voor de race.'

Ferrari ziet voordeel voor Verstappen, Mercedes gefrustreerd door late gele vlag

Bij de concurrentie was er allemaal iets minder blijdschap, wat niet heel gek is. Zo zag men bij Ferrari eveneens dat Verstappen een set banden had bespaard voor de race. 'Max heeft wel nog een extra set nieuwe banden die wij niet hebben en dat geeft hem een voordeel. Maar ook dan ben ik zeker dat we hem kunnen uitdagen, het hoofddoel is om te winnen', zei Sainz, die zondag als derde mocht beginnen.

Leclerc liep daarentegen pole mis door een foutje in bocht tien, zo zei hij zelf. 'Daar verloor ik meer dan een tiende, maar zulke dingen kunnen gebeuren als je op de limiet zit. De ronde voor poleposition zat tijdens de kwalificatie ook wel in de auto. Ik kreeg de ronde gewoon niet voor elkaar. In de afgelopen vier à vijf races voelde ik geen balans in de auto tijdens de kwalificatie. Deze keer had ik wel een goede ronde.'

Bij Mercedes heerste vooral frustratie door een late gele vlag, toevallig veroorzaakt door Pérez. Toto Wolff dacht dat Hamilton daardoor pole misliep. 'Voor de gele vlag was Hamilton een tiende sneller dan Leclerc en Verstappen. Hij vocht voor pole, dus dat is erg frustrerend', zei de Oostenrijker bij Sky Sports F1. Toch gaf hij de Mexicaan niet de schuld van zijn spin. 'Hij pushte en verloor zijn auto, maar dat is niet zijn schuld.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws