Zondag GP Italië 2022 | Droomdebuut De Vries, Verstappen voltooit wéér een comeback Formule 1
Formule 1

De winterstop van de Formule 1 is nu al een tijdje aan de gang en dat betekent dat de fans van de sport niet al te lang meer moeten wachten op de eerstvolgende Grand Prix. Wel heeft de koningsklasse van de autosport weer een interessant seizoen achter de rug met mooie races, controverses en politieke spelletjes. F1Maximaal neemt u gedurende de lange periode zonder Formule 1-races mee langs de meest interessante Grand Prix-weekenden van 2022. In deze editie staat de zondag van de Grand Prix van Italië centraal.

Het was racedag op Monza en het beloofde een spectaculaire te worden. Max Verstappen kwalificeerde als tweede, maar moest vanaf de zevende plek komen door een gridstraf. Charles Leclerc begon vanaf pole in de thuisrace van Ferrari. Opvallend was de coureur die naast Verstappen plaatsnam op de definitieve grid: Nyck de Vries. De Nederlander debuteerde een dag eerder tijdens de kwalificatie voor Williams en profiteerde van gridstraffen van anderen. In zijn eerste weekend start De Vries dus als achtste.

Verstappen jaagt door het veld, De Vries houdt stand in top tien

's Middag was het tijd om te racen. Leclerc behield de eerste positie, terwijl Verstappen in één ronde van de zevende naar de derde plaats klom. De Vries wist zijn achtste plaats na de start in eigen handen te houden. Na de vijfde ronde klom Verstappen vervolgens op naar de tweede plek, waarvoor hij George Russell in bocht 1 inhaalde. Het verschil met leider Leclerc bedroeg toen slechts twee seconden.

In ronde 12 was er een safety car-fase, waarin Leclerc naar binnenging voor nieuwe banden. Verstappen reed door tot en met ronde 25, waarna hij weer achter Leclerc de baan opkwam. Het verschil was nu wel tien seconden, maar de coureur van Red Bull Racing had een significant bandenvoordeel. Leclerc ging vervolgens in ronde 33 naar binnen voor een tweede stop en wisselde naar de zachte banden.

De bedoeling was om Verstappen aan het eind van de race aan te kunnen vallen, maar de Ferrari-coureur liep nauwelijks in. Daarnaast ging hij sneller door zijn banden dan zijn titelrivaal. Ondertussen lag De Vries op plaats tien en onder druk van Guanyu Zhou. In ronde 47 viel Daniel Ricciardo, die voor het tweetal lag, echter stil en dat leverde een safety car-fase op. Tot grote onvrede van het publiek duurde deze tot en met de finishvlag, waardoor Verstappen onbedreigd won en De Vries negende werd bij zijn debuut.

Horner begrijpt boegeroep, Verstappen trekt zich er niks van aan

De Tifosi waren er écht niet blij mee dat de race achter de safety car eindigde en dat leidde tot veel boegeroep bij de podiumceremonie. Red Bull-teambaas Christian Horner begreep wel waarom. 'We hadden de race ook gewonnen zonder de safety car. Alles hier gaat tegen de principes van het racen in. Ze hadden echt genoeg tijd om de race weer te herstarten. Hier moeten we naar kijken.'

Er was echter ook boegeroep aan het adres van Verstappen, maar daar trok hij zich niet al te veel van aan. 'Iedereen heeft het erover met mij, maar uiteindelijk ben ik hier om de race te winnen en dat heb ik gedaan. Sommige mensen kunnen dat niet waarderen, omdat ze heel gepassioneerd zijn voor het andere team. Het ruïneert mijn dag niet.'

Tegelijkertijd kwam de tweede titel steeds dichterbij voor Verstappen, die in de volgende race in Singapore die titel al veilig kan stellen. 'Het is echt geweldig wat ik nu meemaak met het team. Er zijn allerlei verschillende uitdagingen op de verschillende circuits, maar de auto lijkt op elke baan gewoon heel goed te lopen. Daardoor zijn we nu natuurlijk heel erg tevreden.'

De Vries plotseling grote kanshebber op F1-zitje

Bij De Vries en Williams was het ondertussen groot feest. De Nederlander pakte twee punten bij zijn debuut en werd verkozen tot Driver of the Day. 'Het is misschien niet helemaal hetzelfde als een overwinning, maar het voelt wel zo. De race ging echt als een flits voorbij, maar misschien is dat maar goed ook. Ik ben blij en trots dat ik mijn kans heb gegrepen. Het was een sterke race en een goed resultaat bij mijn debuut.'

Dat De Vries meteen punten pakte, riep de vraag op of Williams hem niet gewoon een stoeltje moest aanbieden. Volgens voormalig teambaas Jost Capito lag het toch echt aan de Nederlander of hij een stoeltje kreeg of niet. 'Ik ken Nyck al een tijdje en we zijn vrienden. Hij staat altijd op de lijst, maar hij heeft ook andere verplichtingen, dus het is aan hem. Hij heeft laten zien wat hij kan in de Formule 1. Mij heeft hij niet verrast. Ik had heel hoge verwachtingen en die heeft hij zelfs overtroffen.'