24 uur van Daytona | Nederlandse coureurs zien overwinningskansen in korte tijd in rook opgaan Algemeen
Algemeen

24 uur van Daytona | Nederlandse coureurs zien overwinningskansen in korte tijd in rook opgaan

24 uur van Daytona | Nederlandse coureurs zien overwinningskansen in korte tijd in rook opgaan

Acura heeft met de #60-auto de 24 uur van Daytona weten te winnen. Tom Blomqvist bracht de bolide van de GTP-klasse over de streep, waarmee de overwinning een feit was. Renger van der Zande kon het voor Cadillac uiteindelijk niet bolwerken tegen een uitstekend Acura-team. De Nederlander wist samen met teamgenoten Sébastien Bourdais en Scott Dixon wel een podiumplek te pakken in zowel het algehele klassement als de GTP-klasse.

Gedurende de 24 uur van Daytona zag het er wel goed uit voor Van der Zande. De #01 Cadillac-bolide reed een tijdje op kop, maar het werd duidelijk dat de Acura's toch te snel waren. Blomqvist pakte aan het einde van de race het stuur over van Simon Pagenaud en hij moest daar een aantal safety car-situaties zien te overleven. De Zweed was echter duidelijk sneller dan Filipe Albuquerque die in de andere Acura-auto reed. Van der Zande wist in de laatste fase niet meer dichterbij te komen.

Van Uitert vergooit zege in LMP2-klasse, ook race Dontje eindigt in tranen

De grootse kansen voor Nederlands succes kwamen echter in de LMP2- en GTD-klasse. Job van Uitert en Giedo van der Garde kenden een fantastische race voor TDS, maar het eindigde in tranen. Van Uitert ging aan de leiding, maar deze verloor hij tijdens twee safety car-situaties. Toen hij zijn weg naar voren vond, probeerde hij een zeer gewaagde inhaalactie, maar dat ging mis. Van Uitert gleed van het circuit af, waardoor de zegekansen van de Nederlanders verdampten. James Allen pakte met een fotofinish de zege in de klasse.

Indy Dontje had ook nog de kans op goud in de GTD-klasse. Phillip Ellis reed de laatste fase van de 24 uur, maar bij een herstart ging het mis voor de Zwitser. Hij dook aan de binnenkant van meerdere coureurs, maar daar was geen ruimte voor. Hierdoor knalde hij tegen de muur en tegen een Ferrari, waardoor hij in het klassement kelderde. Op dat moment lag Phillip op de tweede plek, waardoor Dontje kon hopen om met zijn team een zege te vieren.

De 24 uur van Daytona

De 24 uur van Daytona is de openingsrace van het nieuwe seizoen van het IMSA WeatherTech Sportscar Championship. Dit is het grootste endurancekampioenschap van de Verenigde Staten en daarmee de tegenhanger van het World Endurance Championship (WEC). De race wordt verreden op de Daytona International Speedway, waarop zowel de oval als het binnenterrein worden aangedaan. De baan is 5,729 lang en heeft twaalf bochten.

Tekst gaat verder onder de video.

Een rondje Daytona met polesitter Tom Blomqvist (#60 Meyer Shank Racing - Acura)

Nieuw tijdperk WEC en IMSA

Het werd al aangehaald: het nieuwe tijdperk van de enduranceracerij begint dit weekend. Zo wordt er voor het eerst gebruikgemaakt van de nieuwe Grand Touring Prototype-klasse (GTP). Het is de grootste klasse voor protoypes en merken als Porsche, BMW, Cadillac en Acura - in feite Honda - doen mee. In deze klasse mogen zowel Le Mans Hypercars (LMH) als Le Mans Daytona hybrids (LMDh), bekend van de WEC, meedoen.

De hypercars reden al in de WEC met Toyota, Glickenhaus en sinds vorig jaar Peugeot, maar daar komt dit jaar de LMDh-klasse bij. Op Daytona rijden Porsche, BMW, Cadillac en Acura allemaal met zo'n LMDh-auto. Daarnaast zullen Peugeot en Cadillac dit jaar ook nog meedoen aan de WEC, terwijl BMW dat in 2024 gaat doen. Ferrari doet dit seizoen al mee aan de WEC, maar heeft geen plannen voor IMSA en zien we dit weekend dus ook niet terug op Daytona.

Naast de GTP-klasse, te herkennen aan de zwarte startnummers, doen ook weer de LMP2- en LMP3-klasse mee Deze kan je herkennen aan de blauwe en paarse startnummers. Daaronder heb je nog de GT3-auto's in de GTD Pro- en GTD-klasse. Deze zijn weer te herkennen aan de rode en groene startnummers. Het verschil tussen GTD Pro en GTD is het feit dat in eerstgenoemde enkel pro-coureurs meedoen, terwijl in laatstgenoemde ook 'amateurs' mee mogen doen.

Nederlanders op Daytona

Nederland is ook tijdens de 61e editie van de 24 uur van Daytona goed vertegenwoordigd. Zo stapt tweevoudig winnaar van de race Renger van der Zande weer in zijn #01 Cadillac. In de LMP2-klasse doet IndyCar-coureur Rinus van Kalmthout mee in de #11 TDS Racing. Job van Uitert en Giedo van der Garde doen eveneens mee namens TDS, maar rijden in de auto met startnummer #35.

Tijmen van der Helm rijdt met de #85 JDC-Miller MotorSports in de LMP3-klasse en Glenn van Berlo rijdt in dienst van de #74 Riley. In de GTD-klasse verschijnt Indy Dontje aan de start met de #57 Mercedes AMG GT-GT3 van Winward Motorsport. Kay van Berlo doet mee in de #91 Porsche 911 GT3 RS van Kelly Moss en Riley, en routinier Jeroen Bleekemolen doet mee met de #92 Porsche van hetzelfde team.

Rinus van Kalmthout (#11 TDS Racing) verruilt zijn IndyCar-bolide dit weekend voor een LMP2-auto.
Rinus van Kalmthout (#11 TDS Racing) verruilt zijn IndyCar-bolide dit weekend voor een LMP2-auto.

Van der Zande vanaf P4 in topklasse IMSA

Tijdens de kwalificatie kwam het team van Van der Zande, vergezeld door oud-F1-coureur Sébastien Bourdais en meervoudig IndyCar-kampioen Scott Dixon niet verder dan de vierde plaats. De pole ging naar de #60 Acura ARX-06 van onder meer IndyCar-kampioenen Hélio Castroneves en Simon Pagenaud. De #7 Porsche 963 werd tweede, voor de #10 Acura.

Van der Garde en Van Uitert starten als tweede in de LMP2-klasse, voor de auto van Van Kalmthout op P3. Glenn van Berlo start in de LMP3-klasse als vijfde, voor Van der Helm op P6. Dontje is in de GTD-klasse de polesitter, terwijl Bleekemolen als negentiende begint in dezelfde klasse. Kay van Berlo start twee plekken achter teamgenoot Bleekemolen.

Liveblog | 24 uur van Daytona 2023

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws