Heeft Verstappen plannen voor een deelname aan de echte 24 uur van Le Mans? Max Verstappen
Max Verstappen

Heeft Verstappen plannen voor een deelname aan de echte 24 uur van Le Mans?

Heeft Verstappen plannen voor een deelname aan de echte 24 uur van Le Mans?

Max Verstappen was afgelopen weekend te vinden achter zijn simulator. De Red Bull Racing-coureur nam deel aan de virtuele 24 uur van Le Mans. Geruime tijd reed Verstappen zorgeloos aan kop, maar al dat werk werd teniet gedaan door een crash. Een aantal jaar eerder deed de coureur ook al mee aan de virtuele race. Nu is het echter de vraag of Verstappen ook uit zijn virtuele stoeltje zou kruipen om mee te doen aan de echte 24 uur van Le Mans.

Meerdere Formule 1-coureurs kijken tijdens of na hun carrière nog naar andere klassen in de motorsport. Onder anderen Kimi Räikkönen nam een pauze van de Formule 1 en dook in rallyauto's. Fernando Alonso heeft ook al de wens uitgesproken om ooit nog eens een keer mee te doen aan de 24 uur van Le Mans. 'Dat is zeker iets voor in de toekomst, maar ik weet nog niet wanneer en met wie. Maar ik heb echt een voorliefde voor die race en de sfeer die daar heerst', aldus Alonso tegenover de Spaanse krant AS.

Voor Verstappen is er iemand die nog iets dichterbij hem staat en die ooit twee keer meedeed aan de 24 uur van Le Mans. Vader Jos Verstappen was te vinden in LMP2- en LMP1-klasse van de prestigieuze endurancerace. In 2008 deed de Limburger mee aan de LMP2-klasse met Van Merkesteijn Motorsport en wist deze klasse ook te winnen. Een jaar later reed Verstappen senior voor het Engelse Aston Martin. Ditmaal was de voormalig Formule 1-coureur minder succesvol. Hij wist met zijn team slechts elfde te eindigen.

Verstappen sprak wens al eens uit

De jonge Verstappen heeft zijn gezicht nog niet laten zien in een andere klasse van de motorsport, tenminste, niet in het echte leven. Wanneer de kersverse wereldkampioen in de simulator duikt, zie je hem bijna nooit in een virtuele Formule 1-auto stappen. In een interview met David Coulthard heeft Verstappen aangegeven dat hij graag LMP2- of GT-auto's aan de tand voelt om te racen tegen anderen. Verstappen heeft dus ervaring met één van de klassen die worden vertegenwoordigd in de endurancerace.

Als het aan de Red Bull-coureur ligt dan houdt hij het niet bij een virtuele deelname. 'Ik zou heel graag een keertje meedoen met de 24 uur van Le Mans', zei de Nederlander, geciteerd door RTLNieuws. 'Wanneer het gaat gebeuren, weet ik nog niet. Ik heb al vaker naar de race gekeken en ik was er zelfs bij toen mijn vader meedeed. Ik vind het echt een hele coole race. Het lijkt me geweldig om mee te mogen doen.'

Verstappen denkt dat de endurance race hem op verschillende manieren kan uitdagen. 'Vooral het feit dat er met heel veel auto's vanuit verschillende klassen tegelijkertijd wordt geracet, vind ik geweldig. Je moet dan door het verkeer heen zien te komen. Dat is uitdagend. Zeer zeker als het nacht is. Dat is heel erg leuk, en vooral van het in de nacht rijden krijg ik geen genoeg.' De race wordt elk jaar gehouden in juni en dat zorgt vaak voor warme taferelen. Ook regent het vaak tijdens de 24 uur van de race.

Mogelijke obstakels voor Verstappen

Verstappen heeft echter wel één eis voor zijn deelname aan de 24 uur van Le Mans. De coureur moet hoe dan ook in een team zitten met zijn vader. 'Als ik de race ga doen, dan doe ik dat met mijn vader. We hebben het er een aantal keer over gehad. Hij moet dan flink trainen.' De vraag is echter of een team wel zit te wachten op het vader en zoon duo.

Bovendien is het nog maar afwachten of Verstappen senior wel trek heeft in de endurancerace. De laatste race van de voormalig Formule 1-rijder was de 24 uur van Le Mans in 2009. Sindsdien heeft Verstappen senior het racen afgezworen. Desalniettemin leek een terugkeer afgelopen weekend plaats te vinden. De vader van de wereldkampioen van de Formule 1 zou meedoen aan de 24 uur van Dubai. Verstappen senior trok zich door persoonlijke omstandigheden terug uit de race. In maart staat voor de ex-coureur de Drenthe Rally op het programma.

Een ander probleem is de Formule 1-carrière van de Red Bull-coureur. Mocht Verstappen in de komende jaren mee willen doen aan de race, dan zal hij er mogelijk een Formule 1-weekend voor moeten laten schieten. Nico Hülkenberg nam in 2015 deel aan de prestigieuze wedstrijd, maar het paste perfect in het schema, want de Duitser wist geen Grand Prix te missen. De voormalig Formule 1-rijder wist zelfs de 24 uur van Le Mans te winnen in zijn klasse. Alonso miste wel een keer een race door mee te doen met een andere klasse.

Als het aan Verstappen ligt dan zit hij in de komende jaren een keer achter het stuur van één van de auto's tijdens de 24 uur van Le Mans. Of het ervan gaat komen, is nog maar de vraag voor de Nederlander. Hij wil het liefst met zijn vader in een team zitten, maar mogelijk houdt het voor Verstappen senior op na de Dakar Rally in maart. Bovendien moet het passen in het Formule 1-seizoen. Als Verstappen weer verwikkeld is in een zinderende titelstrijd, dan zou Red Bull niet willen dat hun coureur even weg is voor een andere race. Deelname aan de 24 uur van Le Mans lijkt de komende jaren dus geen optie, maar zeg nooit nooit.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws