Verstappen bijna in recordtijd tweevoudig wereldkampioen: één coureur pakte sneller tweede titel Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen bijna in recordtijd tweevoudig wereldkampioen: één coureur pakte sneller tweede titel

Verstappen bijna in recordtijd tweevoudig wereldkampioen: één coureur pakte sneller tweede titel

Max Verstappen is één van de acht coureurs in de geschiedenis van de Formule 1 die het jaar na zijn eerste wereldtitel direct zijn kampioenschap wist te prolongeren. Bovendien deed de coureur van Red Bull Racing dit bijna in recordtijd. Slechts één coureur in de geschiedenis van de koningsklasse van de autosport wist zijn eerste titel sneller te prolongeren dan Verstappen. F1Maximaal duikt in de statistieken van de Formule 1-historie.

Verstappen wist op bijzondere wijze zijn tweede titel te winnen tijdens de Grand Prix van Japan. De Red Bull-coureur dacht samen met een groot deel van de Formule 1-wereld dat de race op Suzuka werd beloond met halve punten, maar dit was niet het geval. De reglementen gaven namelijk aan dat de FIA de volle punten kon uitdelen, wat betekende dat Verstappen het wereldkampioenschap had gewonnen dankzij de vijf seconden tijdstraf van Charles Leclerc. Door de onorthodoxe titelzege zag het feestje er ook allesbehalve uitbundig uit.

De wereld in de Red Bull-garage zag er 302 dagen voor de Grand Prix van Japan heel erg anders uit. Toen leek het er niet op alsof Verstappen er met de titel vandoor ging, maar alles veranderde in de allerlaatste ronde van de race. De mensen binnen de Oostenrijkse renstal waren uitzinnig van vreugde en Verstappen kon eindelijk vieren dat hij een Formule 1-wereldkampioen was. Slechts 302 dagen scheiden de eerste en tweede titel van de Nederlander. Dat is bijna een record, aangezien één coureur het eind jaren vijftig en begin jaren zestig het sneller deed.

Brabham met haast onaantastbaar record

Jack Brabham wist zijn eerste Formule 1-titel sneller te prolongeren dan Verstappen. De Australiër pakte zijn eerste kampioenschap in 1959 en voorafgaand aan dat seizoen had de drievoudig wereldkampioen nog geen zege geboekt in de koningsklasse van de autosport. Brabham verreed zijn eerste Formule 1-seizoenen voor het team van Cooper-Climax en in zijn kampioensjaar pakte hij twee zeges en nog eens drie podiums. Door tijdens de laatste race in de Verenigde Staten op de vierde plek te eindigen, één plaats achter titelconcurrent Tony Brooks, pakte hij op 12 december 1959 zijn eerste wereldtitel.

Op 14 augustus 1960, slechts 247 dagen na zijn eerste kampioenschap, was het opnieuw raak voor Brabham. De coureur van Cooper-Climax kende een matige seizoenstart nadat hij in Argentinië de finish niet wist te halen en in Monaco werd gediskwalificeerd. De volgende Grand Prix werd in Indianapolis gehouden, maar Brabham was niet aanwezig bij het evenement. Daarna wist de coureur aan de lopende band te winnen. De man uit Hurstville wist vijf zeges op rij te boeken en in Portugal, waar hij zijn vijfde en tevens laatste zege boekte, had hij voldoende punten verzameld om zijn titel officieel te prolongeren. Zes jaar later werd Brabham nogmaals kampioen. Ditmaal met zijn eigen Formule 1-team.

Schumacher en Vettel komen dichtbij

Verstappen pakte tijdens de Grand Prix van Mexico van afgelopen weekend zijn veertiende zege van het seizoen en daarmee pakte de Red Bull-coureur het record van meeste zeges in één seizoen af van Michael Schumacher en Sebastian Vettel. Ook in het lijstje van snelste titelprolongaties blijft Verstappen de Duitse coureurs voor. Schumacher pakte zijn eerste titel in 1994, na een zinderende en controversiële ontknoping van de strijd tegen Damon Hill. In het laatste raceweekend van het seizoen pakte de toenmalig Benetton-coureur het kampioenschap. Het 1995-seizoen was een stuk meer rechtdoorzee voor Schumacher, aangezien hij drie races voor het einde al de titel veiligstelde. Dat was 322 dagen na zijn allereerste wereldkampioenschap.

Vettel deed het nog wat sneller dan zijn landgenoot, maar hij staat nog wel achter Verstappen. De gelijkenissen tussen de eerste twee titels die beide coureurs wonnen, is echter wel opvallend. Vettel won zijn eerste wereldtitel namelijk ook in Abu Dhabi na een zenuwslopend titelgevecht. Een jaar later won de toenmalig coureur van Red Bull zijn tweede titel op het circuit van Suzuka. Vettel stond dat jaar slechts twee keer niet op het podium en kende dus een zeer dominant seizoen. Tussen de Grand Prix van Abu Dhabi van 2010 en de race op Suzuka in 2011 zaten echter 316 dagen. Het verschil tussen Verstappen en Vettel is dus precies twee weken.

Hill en Hamilton wachtten het langst op tweede titel

Waar Verstappen, Brabham, Vettel en Schumacher allemaal minder dan een jaar moesten wachten op hun tweede titel, duurt het voor enkele andere coureurs een stuk langer. Lewis Hamilton is één van die voorbeelden. De huidige coureur van Mercedes wist met het team van McLaren in 2008 voor het eerst wereldkampioen te worden, maar in 2009 had de Britse renstal simpelweg de snelheid niet meer. De coureur wist elk jaar wel een race te winnen, maar hij moest wachten op het moment dat hij weer een titelfeestje kon vieren. Na een gewaagde overstap naar Mercedes kwam dat moment in 2014. Zes jaar na zijn eerste titel, 2212 dagen om precies te zijn, werd Hamilton eindelijk gekroond tot tweevoudig wereldkampioen.

Lewis Hamilton moest de strijd aangaan met teamgenoot Nico Rosberg.
Lewis Hamilton moest de strijd aangaan met teamgenoot Nico Rosberg.

Voor één coureur duurde het allemaal net wat langer en dat was voor Graham Hill. De Brit wist voor het team van BRM op 16 september 1962 zijn eerste Formule 1-titel te winnen in Italië. In de jaren die volgden, eindigde Hill driemaal op de tweede plek, eenmaal vijfde en eenmaal zevende in het kampioenschap. In 1968 was het eindelijk weer zover voor Hill. De coureur van Lotus-Ford wist Jackie Stewart van zijn eerste wereldtitel af te houden. Het duurde voor Hill dus ook zes jaar voordat hij zijn eerste kampioenschap wist te prolongeren, maar het duurde allemaal net wat langer dan bij Hamilton. Er zaten namelijk 2250 dagen tussen de titels van de tweevoudig wereldkampioen.

Andere F1-titel prolongaties komen ook niet in de buurt

Veel coureurs hebben hun titel weten te prolongeren. Zo wist Schumacher vijf titels op rij te winnen, en Vettel, Hamilton en Juan Manuel Fangio wonnen er allemaal vier op rij. Schumacher kwam in 2001 nog enigszins in de buurt van de tweede plek van Verstappen, aangezien de vierde titel van de zevenvoudig wereldkampioen 316 dagen na zijn derde titel werd gewonnen. Dichter in de buurt kwam een andere coureur echter niet. Het is voor volgend seizoen ook onmogelijk om het record van Brabham uit de boeken te knallen. Verstappen zou dan tijdens de Grand Prix van Canada kampioen moeten worden. Dat is de tiende ronde van het kampioenschap en met nog veertien races te gaan op dat moment zullen er nog altijd meer punten te behalen zijn dan de Nederlander tot dan toe heeft gescoord.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws