Voormalige ingenieur Verstappen: 'Niemand heeft dezelfde werkethiek of motivatie als hij' Max Verstappen
Max Verstappen

Voormalige ingenieur Verstappen: 'Niemand heeft dezelfde werkethiek of motivatie als hij'

Voormalige ingenieur Verstappen: 'Niemand heeft dezelfde werkethiek of motivatie als hij'

Xevi Pujolar, de voormalige Toro Rosso-ingenieur van Max Verstappen, wist vanaf moment één al dat er een wereldkampioen in hem zat. De eerste tests voor Toro Rosso deed de Nederlander onder toeziend oog van de Spanjaard, en op zestienjarige leeftijd maakte hij gedurende die tests al grote indruk. Zijn controle over het voertuig was indrukwekkend, maar ook de mentale staat van de enkelvoudig wereldkampioen was op jonge leeftijd bijzonder.

'Al vanaf het moment dat wij samenwerkten, presteerde Verstappen op een geweldig mentaal niveau', laat Pujolar weten bij La Gazzetta dello Sport. 'Dat niveau is alleen nog maar toegenomen in de afgelopen jaren. Dat is wat mij betreft een van zijn sterkste punten.' Aan focus ontbrak het bij de Nederlander nooit en hij interpreteerde de woorden van zijn ingenieur altijd precies zoals deze bedoeld waren.

Motivatie had Verstappen daarnaast ook voldoende. Voor zijn ingenieur was het duidelijk dat hij maar één doel voor ogen had, een doel dat hij in het 2021-seizoen wist te behalen: 'Verstappen wilde maar één ding: bewijzen dat hij de beste was. Hij gaf nooit op en heeft gebouwd op een enorme basis van talent die hij al had.' Zijn jaren aan voorbereiding bij Toro Rosso en Red Bull Racing hebben uiteindelijk geleid tot een titel in 2021.

'Ik heb met veel getalenteerde coureurs gewerkt, maar niemand had dezelfde motivatie of werkethiek als hij', herinnert de voormalige Toro Rosso-man zich. 'Ik weet zeker dat zijn vader, Jos, en het feit dat hij van jongs af aan al in aanraking kwam met de autosport, hierin meegeholpen hebben.' Het racen werd hem met de paplepel ingegoten en dat heeft hem een bepaald talent en gevoel voor de sport geboden. Zo is die wereldtitel mede mogelijk gemaakt.

Jos Verstappens invloed

Pujolar denkt dan ook dat Jos veelal verantwoordelijk is voor het feit dat Verstappen de 2021-titel heeft weten te behalen. 'Jos wist een kampioen groot te brengen', meent hij. 'Vanaf moment één wist ik dat Verstappen kampioen zou worden. Jos mag in zijn kartperiode streng voor hem zijn geweest, maar toen hij bij Toro Rosso zat, was hij zeer kalm. Jos gaf ons veel, maar vroeg ook veel, van Max, maar ook van ons.'

'Verstappen werkte altijd volgens schema, zowel in de simulator als met de andere ingenieurs bij de academie. Hij deed altijd precies wat van hem gevraagd werd', concludeert hij. Al vanaf de eerste test die hij reed voor Red Bull was Verstappen snel. Op een nat circuit imponeerde hij Pujolar door een uitstekende ochtendsessie te verrijden. 'Verstappen gebruikte de bolide op een angstaanjagende manier', zo luidt zijn beoordeling van zijn eerste test in een eenzitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws