Voormalig teambaas Jordan: 'Het budgetplafond is een schijnvertoning' Opinie
Opinie

Voormalig teambaas Jordan: 'Het budgetplafond is een schijnvertoning'

Voormalig teambaas Jordan: 'Het budgetplafond is een schijnvertoning'

Voormalig teambaas Eddie Jordan vindt het budgetplafond in de Formule 1 een schijnvertoning. Volgens de inmiddels 75-jarige Ier bewijst de dominantie van Red Bull Racing in 2023 dat de straf die het Oostenrijkse team ontving voor het overschrijden van de limieten in 2021 te laag was. Eerder zei ook Ferrari-teambaas Frédéric Vasseur dat de straf voor Red Bull niet zwaar genoeg was.

Eddie Jordan is de voormalige teameigenaar van Jordan, dat van 1991 tot en met 2005 deelnam aan 250 Grands Prix en in deze periode tot vier overwinningen en negentien podiumplekken kwam. Na zijn carrière als teameigenaar werd Jordan analist voor eerst BBC en later Channel 4. De excentrieke Ier staat bekend om zijn uitgesproken meningen, en het budgetplafond in de Formule 1 is hierop geen uitzondering.

Volgens Jordan heeft de introductie van het budgetplafond niet het gewenste effect gehad. 'Naar mijn mening is de budgetlimiet een farce', bepleit Jordan aan het Britse dagblad The Independent. 'Tegenwoordig, als je iemand een regel geeft, vinden ze wel een manier om die regel te ontlopen. Als je een persoon confronteert met een aantal regels, zijn die regels er om te omzeilen. Ik begrijp het budgetplafond niet, omdat het praktisch onmogelijk is om te controleren. Dus ik kan niet zeggen of de straf oneerlijk was voor Red Bull, maar het is wel duidelijk dat de straf niet het gewenste effect had als je ziet hoe ze er nu voor staan.'

Jordan verwacht weinig concurrentie voor Red Bull

De werkgever van Max Verstappen ontving een straf van zeven miljoen dollar voor het overschrijden van het budgetplafond. Aangezien deze zeven miljoen dollar niet van het budget van Red Bull worden afgehaald, ondervindt Red Bull hiervan geen competitieve nadelen. Wat wel gevolgen heeft voor de prestaties van het team is een vermindering van 10% op de windtunneltijd en CFD-simulaties die Red Bull tot haar beschikking heeft.

Ferrari-teambaas Vasseur is het echter met Jordan eens en vindt ook dat de gevolgen voor het overschrijden van de budgetlimiet onvoldoende zijn. Ferrari kijkt, net als Aston Martin en Mercedes, tegen een grote achterstand aan op Red Bull. Jordan meent dan ook dat het heel lastig wordt voor een van deze drie teams om het gat op Red Bull te dichten in het huidige seizoen. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de kleine overschrijding van het budgetplafond Red Bull een dusdanig groot voordeel heeft opgeleverd, en daarnaast heeft Red Bull-teambaas Christian Horner ook aangegeven dat zijn team de gevolgen van de straf nog gaat voelen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws