Wolff wordt op fouten gewezen: 'Daar werd voor het eerst duidelijk dat hij een ego heeft' Opinie
Opinie

Wolff wordt op fouten gewezen: 'Daar werd voor het eerst duidelijk dat hij een ego heeft'

Wolff wordt op fouten gewezen: 'Daar werd voor het eerst duidelijk dat hij een ego heeft'

Van de dominante vorm die Mercedes jarenlang te pakken had, was in 2022 en 2023 niet veel meer te merken. Het Duitse team bleef in 2023 voor het eerst sinds 2011 zonder overwinningen achter. Hoewel Peter Windsor vindt dat dit niet volledig de schuld van teambaas Toto Wolff is, meent de analist dat Wolff wel twee cruciale fouten gemaakt heeft.

Deze week maakte Mercedes bekend dat teambaas Toto Wolff een contractverlenging tot en met 2026 getekend heeft. Windsor merkt in zijn meest recente livechat op YouTube duidelijk dat de Oostenrijker de touwtjes stevig in handen heeft bij zijn team. 'Hij heeft veel van de aandelen van het team in bezit. Mercedes kan wel zeggen dat ze voor de toekomst een nieuwe teambaas willen, maar hij heeft veel gewoon veel aandelen', zegt Windsor over de Oostenrijker, die 33,3 procent van het Formule 1-team van Mercedes bezit, net als INEOS en autofabrikant Mercedes. 'Ik weet dus niet of Toto zo makkelijk uit het team gezet kan worden.'

Wolff gedeeltelijk verantwoordelijk voor mindere prestaties

'Ik vind dat Toto het heel goed gedaan heeft, door budget te krijgen van Mercedes, en door ze tevreden te houden en door ervoor te zorgen dat ze geld blijven uitgeven', vervolgt Windsor over de miljardair. 'De commerciële taak is de belangrijkste taak voor iemand in de positie van Wolff, en wat dat betreft heeft hij het uitstekend gedaan. Natuurlijk is de auto de laatste paar jaar niet heel goed geweest. Daar kan je Toto gedeeltelijk de schuld van geven, maar niet volledig, want met de mensen die de 2022-auto bouwden, heeft hij ook ik weet niet hoeveel kampioenschappen gewonnen, dus dat moet je ook meenemen.'

Windsor pleit voor Bottas

Toch plaatst Windsor wel een kritische noot bij de keuzes van Wolff. 'De enige fout die hij naar mijn mening gemaakt heeft, is dat hij Valtteri Bottas heeft vervangen door George Russell', vindt Windsor. 'Dat heeft niks met de snelheid van George te maken, want hij is absoluut snel, en dat is nou net het probleem. Je hebt met Lewis een van de indrukwekkendste coureurs van zijn tijdperk, met zeven wereldtitels, in je team. Hij is een enorme ster. Dan moet je niet iemand in datzelfde team proppen die zo snel is als George, net zoals je George niet in de tweede Red Bull moet zetten. Dat is wat mij betreft de fout die Toto gemaakt heeft', aldus de 71-jarige analist.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

lewis hamilton valtteri bottas mercedes silverstone
Lewis Hamilton met oud-teamgenoot Valtteri Bottas.

Windsor vindt dat het aan de keuzes van Wolff te wijten is, dat Hamilton in 2022 en 2023 niet meer zijn niveau van de eerdere jaren leek te halen. 'Je kan Toto er niet volledig de schuld van geven dat Mercedes in de laatste twee jaar niet supersnel was, maar ik verwijt hem wel dat hij de laatste twee jaar niet het beste uit Lewis Hamilton heeft kunnen halen, ook al was het geen winnende auto, want ik denk dat Lewis het de afgelopen twee jaar beter gedaan had, als Valtteri (Bottas, red.) in de andere auto had gezeten, dat geloof ik oprecht', deelt Windsor met zijn volgers.

Poll

Voor welke coureur had Wolff in 2022 moeten kiezen?

Situatie omtrent Lowe roept vragen op

Windsor haalt nog een andere situatie aan waarbij Wolff een belangrijke rol speelde. 'Daarnaast is het een beetje vreemd hoe de hele situatie met Paddy Lowe zich ontvouwde. Toto was groot fan van Paddy toen Paddy bij McLaren zat', weet Windsor. Lowe was maar liefst twintig jaar werkzaam voor het Britse team, in een periode waarin McLaren meerdere wereldtitels pakte. In 2013, vlak na de intrede van Wolff, stapte Lowe over naar Mercedes, maar de samenwerking kende een beperkte houdbaarheid, aangezien Lowe na 2016 weer vertrok, en richting Williams ging.

'Lowe stond in 2013 op het punt om al naar Williams te gaan, maar Wolff haalde hem over om naar Mercedes te komen. Daar deed hij het heel goed. Het team was snel, en won races en kampioenschappen. Opeens kreeg Paddy te horen dat hij moest vertrekken. Dat was heel vreemd, en daar werd voor het eerst duidelijk dat Toto een beetje een ego heeft, naast al zijn andere kwaliteiten in de racerij', luidt de kritiek van Windsor. 'Misschien zit ik ernaast, en als dat zo is, bied ik mijn verontschuldigingen daarvoor aan, maar er is nooit een verklaring gekomen voor wat daar gebeurd is.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws