Red Bull Racing is al langere tijd een eenmansteam. Waar Max Verstappen in 2023 in zijn eentje genoeg punten pakte voor de constructeurstitel, is het Oostenrijkse team inmiddels tot de vierde plek afgezakt. Dat gebrek aan competitiviteit levert vanaf vandaag meer testtijd op, terwijl de crash van Kimi Antonelli ook een cruciale rol blijkt te spelen richting 2026.
Red Bull vestigde in 2023 nog het ene na het andere record. Max Verstappen pakte in zijn eentje genoeg punten voor de constructeurstitel, maar lang zou het feest niet aanhouden. Na de start van 2024 leek het prolongeren van beide titels een formaliteit te zijn, maar uiteindelijk werd niet Red Bull, maar McLaren constructeurskampioen. Red Bull greep zelfs naast de tweede plek, en kelderde tot de derde plek. Een half jaar later is Red Bull ook door Mercedes ingehaald. Dat gebrek aan prestaties is pijnlijk, maar levert wel een cruciaal voordeel op voor 2026.
Voordeel op de lange termijn
Sinds de intrede van de aerodynamische testregels in 2021 betekenen goede prestaties een nadeel in het aantal beschikbare windtunneltests en CFD-simulaties. Deze regel werd geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat de teams dichter bij elkaar komen te liggen qua sterkte, en dat een dominante positie lastiger te behouden valt. Dit verklaart mede hoe Red Bull na een recordjaar in 2023 toch onttroond werd in 2024, nota bene door een team dat in 2023 slechts vierde eindigde bij de constructeurs. Inmiddels zijn de rollen omgedraaid en domineert McLaren, terwijl Red Bull bovenaan staat.
Op 1 januari 2025 werd de windtunneltijd en het aantal CFD-simulaties per team vastgesteld voor de eerste helft van het jaar, op basis van de einduitslag in 2024. Dat betekent dat McLaren de minste uren in de windtunnel kreeg, gevolgd door Ferrari, Red Bull, en Mercedes. Aangezien de 2025-auto's op dat moment ver klaar waren, speelde dit vooral richting 2026 al een rol. De 2026-auto's mogen namelijk sinds 1 januari in de windtunnel gezet worden, en daar maken de teams volop gebruik van.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Red Bull profiteert, slechte timing van Lawson
Vanaf 1 juli worden de uren in de windtunnel en het aantal CFD-simulaties opnieuw vastgesteld. Dit is een cruciaal moment, want de teams brengen momenteel de laatste nieuwe onderdelen richting het circuit. De ontwikkeling gaat nu volledig over op de 2026-auto's. In het komend half jaar wordt de basis gelegd voor een nieuw tijdperk in de Formule 1. Teams bepalen nu welke richting ze inslaan, en juist in die eerste maanden van het nieuwe reglement kunnen de engineers heel veel tijdwinst vinden.
Red Bull wordt nu dus beloond voor de slechte prestaties uit de eerste seizoenshelft. Het team van Max Verstappen staat bijna vijftig punten achter Ferrari en Mercedes, terwijl de voorsprong van McLaren inmiddels 255 punten bedraagt. Verstappen is de enige reden ervoor dat het Oostenrijkse team niet in de achterhoede staat, aangezien Yuki Tsunoda pas zeven punten pakte voor zijn nieuwe werkgever.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Liam Lawson pakte in twee weekenden voor Red Bull Racing helemaal geen punten, maar stuntte afgelopen weekend wel met een zesde plek voor Racing Bulls. Hoewel de Nieuw-Zeelander trots mag zijn op die uitslag, is het de vraag of hij zijn team hiermee een plezier heeft gedaan. Racing Bulls schoot dankzij dit topresultaat naar de zesde plek bij de constructeurs, waardoor het team nu een half jaar lang de prijs betaalt voor die acht punten.
Crash van Antonelli cruciaal
Racing Bulls sprong dus over Haas heen, maar daarnaast was er nog één andere positiewissel in het constructeurskampioenschap. Mercedes heeft de afgelopen vijf weekenden vier keer dramatisch gepresteerd, maar haalde in Canada wel flink uit met een overwinning en een derde plek voor Kimi Antonelli. Mercedes haalde Ferrari daardoor weer in en bouwde meteen een voorsprong van zestien punten op richting het Italiaanse team.
De tekst gaat verder onder de tabel.

Mercedes leek de eerste helft van het jaar dus af te sluiten met een tweede plek, maar Kimi Antonelli dacht daar anders over. De jonge Italiaan vergaloppeerde zich bij de start en kegelde zichzelf én Verstappen uit de race. Russell was in de Mercedes niet vooruit te branden, waardoor Ferrari met beide coureurs in de top vier eindigde. Ferrari komt daardoor op 210 punten uit, en dat is er eentje meer dan Mercedes.
Als Antonelli de race wél uitgereden had, was één puntje voldoende geweest om Ferrari voor te blijven. Daarnaast had Verstappen dan een kans gehad om de Ferrari's te verslaan. De fout van Antonelli heeft zo een positief gevolg voor Mercedes, dat nu extra windtunneluren krijgt om de 2026-auto te verbeteren. Opvallend genoeg helpt Antonelli Verstappen daarmee ook mogelijk een handje, aangezien de wereldkampioen nog altijd serieus in verband gebracht wordt met Mercedes.
Achter de topteams vinden er ook genoeg verschuivingen plaats. Alpine keldert naar de laatste positie, en krijgt zo twintig procent(!) meer windtunneltijd. Daarnaast beschikt het Franse team komend jaar over de power unit van Mercedes. Williams, eveneens een klantenteam van Mercedes, klimt juist vier plekken, en betaalt daar nu zes maanden de prijs voor. Aston Martin neemt juist afscheid van Mercedes en is het derde team dat een grote verandering zal ervaren, nadat het team drie teams voorbij zag komen.
Hoeveel tijd hebben de teams in de windtunnel?
In Tabel 2 is te zien hoeveel windtunneluren dit de teams nu daadwerkelijk oplevert per Aerodynamische Testperiode (ATP). Er zijn zes ATPs per seizoen, en één periode duurt dus zo'n twee maanden. Constructeurskampioen McLaren krijgt in die periode 840 uur in de windtunnel, verspreid over 672 tests, en die cijfers lopen dus op naarmate teams lager in het kampioenschap staan. Red Bull krijgt relatief gezien ruim 21 procent meer aerodynamische testtijd dan McLaren.
De tekst gaat verder onder de tabel.

Hoewel het dus met vijf procent per team gaat, is dit relatief aan een percentage van honderd procent, dat voor de nummer zeven van het kampioenschap geldt. Red Bull schiet van 80 naar 85 procent, wat relatief gezien ruim zes procent oplevert. Mercedes krijgt wel minder tijd in de windtunnel, maar het Duitse team had een veel grotere verandering kunnen ervaren zonder de fout van Antonelli.
Aan de cijfers uit Tabel zitten nog verdere restricties vast, namelijk aan het aantal uren dat de windsnelheid in de windtunnel boven de vijftien meter per seconde ligt (54 kilometer per uur). Het maximale aantal uren met hoge windsnelheid, en dus de effectieve tijd in de windtunnel, ligt op twintig procent van het totale aantal windtunneluren. Voor McLaren is dat dus 168 uur per twee maanden, voor Ferrari 180 uur, voor Mercedes 192 uur, en voor Red Bull 204 uur. Dat loopt verder op met twaalf uur extra per team, waardoor Alpine 276 uur beschikbaar heeft.
Nieuwe windtunnel belangrijk voor Red Bull
De klok van het beschikbare aantal windtunneluren begint te tellen zodra de windsnelheid hoger ligt dan vijf meter per seconde (achttien kilometer per uur), en staat weer stil zodra de windsnelheid weer onder die achttien kilometer per uur te liggen komt. Dat de windtunnel snel genoeg opstart, is dus van groot belang bij het optimaal benutten van je windtunneluren. Red Bull heeft een uit 1947 afkomstige windtunnel die langzaam opstart, vooral bij lage temperaturen, en is daardoor in het nadeel.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Dit is dan ook de reden waarom het team in een nieuwe windtunnel aan het investeren is, en waarom Red Bull sterker afhankelijk is van CFD-simulaties, waarbij dezelfde restricties gelden met de laagste beschikbaarheid voor de topteams. In het verleden heeft Red Bull nog pogingen gedaan om windtunnels te laten verbieden, omdat deze de teams flink op kosten jagen, maar Christian Horner was niet succesvol in deze poging, waardoor Red Bull zich gedwongen ziet om een nieuw exemplaar te laten bouwen.
De windtunnel van Red Bull is naar verwachting in 2026 klaar. Dat betekent dat de 2026-auto nog gebouwd moet worden in de oude en gedateerde windtunnel, waarover Helmut Marko zich in Oostenrijk nog beklaagde. Red Bull is bezig met een race tegen de klok om ervoor te zorgen dat de 2027-auto in ieder geval in de nieuwe windtunnel ontwikkeld kan worden, maar dan heeft het team dus al een basisconcept gecreëerd, waarbij het te hopen valt dat men de juiste richting inslaat. McLaren heeft sinds 2023 een nieuwe windtunnel, en begon vanaf 2025 aan een serieuze inhaalslag.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties