Alpine reikte naar de sterren en stortte neer: 'Veel conflicten tussen motorvermogen en aerodynamica' Formule 1
Formule 1

Alpine reikte naar de sterren en stortte neer: 'Veel conflicten tussen motorvermogen en aerodynamica'

Alpine reikte naar de sterren en stortte neer: 'Veel conflicten tussen motorvermogen en aerodynamica'

Alpine-teamchef Bruno Famin en technisch directeur Matt Harman betreuren het feit dat ze geen afstellingen hebben gevonden die de tekortkomingen van de auto konden compenseren. De Alpine-bolide presteerde het best als de auto zo laag mogelijk afgesteld kon worden, maar bij meer bodemvrijheid raakte de auto uit balans. Doordat de auto op bepaalde circuits wel presteerde en op andere circuits totaal niet, moest de Franse renstal genoegen nemen met P6 in het kampioenschap.

Nadat het team van Pierre Gasly en Esteban Ocon in 2022 nog de vierde plek in het constructeurskampioenschap behaalde, lukte het in 2023 niet om dat te herhalen. In de plaats daarvan eindigde de Franse renstal twee plekken lager en met 53 punten minder. De hoogtepunten bestonden uit twee derde plaatsen in Monaco en Zandvoort, en een podium tijdens de sprintrace in België. Dat was niet genoeg, en dus moesten er koppen rollen. Het gevolg was het vertrek van teambaas Otmar Szafnauer en Alan Permane. Daarna werd het er echter niet veel beter op. Zowel Famin als Harman spreken van een teleurstelling en betreuren ze de tekortkomingen van de auto en de motor.

'We ervaren altijd conflicten tussen motorvermogen en aerodynamica', zei Famin, geciteerd door Auto, Motor, und Sport. 'Hoe meer vermogen we aan de motor toestonden, hoe slechter het werd voor de aerodynamica.' Alpine had met een nieuw aerodynamisch concept en gemodificeerde aerodynamica veel hoop. De windtunnel liet betere resultaten zien dan de realiteit. 'We behaalden vaak goede downforce, maar konden deze helaas niet op het circuit benutten', legt Harman uit. 'Aan het begin van het seizoen hadden we ten opzichte van vorig jaar terrein gewonnen, maar werden we gedurende het seizoen aerodynamisch ingehaald door de concurrentie.' De technisch directeur legt uit dat de auto alleen goede neerwaartse druk kon genereren als de auto zo laag mogelijk afgesteld kon worden.

Tekst gaat verder onder de foto.

rd 20 mexico grand prix saturday 28th october 2023 mexico city mexico 2
Alpine kende een seizoen met veel ups en downs. (Foto: Alpine F1 Media)

Als de auto dan hoger lag, vlakte de curve van de neerwaartse druk af. 'We hebben geen afstellingen gevonden die deze tekortkomingen konden compenseren', vervolgt Harman. Alpine meende ook een tekortkoming te hebben betreffende het motorvermogen. Het tekort zou zo'n twintig à dertig pk zijn. Famin geeft toe dat het grootste deel door het elektrische systeem komt. 'We recupereren minder energie dan de concurrentie en leveren daarom ook minder elektrisch vermogen.' Hoewel de motortechnologie tot eind 2025 bevroren is, hoeft Alpine de achterstand niet passief te aanvaarden in de komende twee jaar. 'We kunnen de software van het energiebeheer verbeteren. Dat levert ons misschien geen extra pk's op, maar wel een beter rijgedrag.'

Basis voor 2024-auto werd al in week 45 van 2022 klaargemaakt

Naast de motorprestaties en de tekortkomingen betreffende afstellingen van de auto, waren er nog een aantal heikel punten voor de A523. 'Ons chassis had te veel volume', geeft Harman aan. 'We hadden al een nieuwe upgrade van de onderkant op tafel liggen, maar om er volledig van te profiteren, hadden we een ander chassis nodig.' De ingenieurs hebben wel bijgeleerd bij het afstellen van de auto. Op het snelle circuit in Las Vegas ging het al beter. Ocon eindigde als vierde. Omdat het halverwege het seizoen het seizoen al duidelijk was dat het Franse team op de zesde plaats vastzat, richtte de technische afdeling in Enstone zich snel op 2024. Volgens Harman werd de basis al gelegd in week 45 van het jaar 2022. Ondertussen zat Ocon al in de simulator met de voorloper van de auto van volgend jaar.

Om niet in het duister te tasten, gebruikte Alpine de laatste twee races voor enkele aerodynamische experimenten. Zo werd geprobeerd oplossingen voor 2024 op het circuit te bevestigen. 'Dat heeft ons misschien geen rondetijden opgeleverd, maar wel belangrijke antwoorden. Zo kunnen we ook onze tools in de fabriek verbeteren', legt Harman uit. 'Deze auto's zijn zeer complex. Je denkt dat je vooruitgang boekt, en bij de volgende race sta je weer met beide benen op de grond. Omdat de vooruitgang alleen op papier bestaat, maar niet praktisch is. Op goede dagen konden we Mercedes bijhouden, op slechte dagen bevonden we ons onderaan de ranglijst', vervolgt de technisch directeur. Met een nieuw chassis, een nieuwe versnellingsbak en een aangepast onderstel moet 2024 een nieuwe start vormen voor Alpine.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws