Aston Martin vindt in Honda nieuwe F1-motorleverancier voor 2026 Formule 1
Formule 1

Aston Martin vindt in Honda nieuwe F1-motorleverancier voor 2026

Aston Martin vindt in Honda nieuwe F1-motorleverancier voor 2026

Aston Martin heeft een nieuwe motorleverancier gevonden. Vanaf het seizoen 2026 gaat de Britse renstal in zee met Honda, zo is woensdagochtend bekendgemaakt. Zodoende neemt Aston Martin afscheid van Mercedes, terwijl Honda een nieuwe partner heeft gevonden na het 'vertrek' bij Red Bull Racing na 2021.

Honda besloot na 2021 een punt achter de samenwerking met Red Bull te zetten, maar de timing daarvan was frappant. Juist rond die tijd begon de samenwerking zijn vruchten af te werpen en inmiddels staat Max Verstappen al op twee titels met een Honda-krachtbron. Dat komt doordat de Japanners toch weer deels terugkeerden in de vorm van ondersteuning aan Red Bull. Laatstgenoemde heeft voor 2026 een deal gesloten met Ford.

Voor het nieuwe motorreglement in 2026 keert Honda in ieder geval écht terug, tot grote vreugde van Aston Martin-bestuursvoorzitter Lawrence Stroll. 'We delen een wederzijdse gedrevenheid, vastberadenheid en niet aflatende ambitie om te slagen op het circuit. Honda is een wereldwijde gigant en zijn succes in de autosport houdt al heel lang aan en is ongelooflijk indrukwekkend. Ik wil de heer (Toshihiro) Mibe en de heer (Koji) Watanabe en het hele team van HRC bedanken, terwijl we samen aan deze opwindende toekomst beginnen vanaf 2026.'

Aston Martin, Honda én F1 allemaal content met nieuwe samenwerking

Mibe, CEO van het Japanse automerk, is eveneens blij met de nieuwe samenwerking. Volgens de topman heeft de terugkeer te maken met de verduurzaming van de F1. 'Wat in lijn is met de richting die Honda nastreeft naar koolstofneutraliteit. Het wordt een platform dat de ontwikkeling van onze elektrificatietechnologieën zal vergemakkelijken.' Bovendien hoopt Mibe dat de technologieën uit de Formule 1 rechtstreeks kunnen worden toegepast op de elektrische straatauto's van Honda.

Martin Whitmarsh, Group CEO van Aston Martin Performance Technologies, is een bekende van Honda en is blij dat hij weer mag samenwerken met de Japanners. 'De nieuwe reglementen zijn een enorme en belangrijke verandering, maar we hebben er alle vertrouwen in dat we er samen succesvol doorheen kunnen navigeren. Samen met onze strategische partner Aramco kunnen we uitkijken naar een open samenwerking voor een gemeenschappelijk doel. Onze toekomstige samenwerking met Honda is een van de laatste stukjes van de puzzel die op zijn plaats valt voor de ambitieuze plannen van Aston Martin in de Formule 1.'

F1-CEO Stefano Domenicali komt tot slot aan het woord. De Italiaan vindt de samenwerking tussen Honda en Aston Martin het bewijs dat 'ons wereldwijde platform en onze groei merken een enorm potentieel bieden'. 'En het laat ook zien dat onze plannen om over te stappen op duurzame brandstoffen in 2026 de juiste aanpak is om de autowereld alternatieve oplossingen te bieden om de planeet koolstofarm te maken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws