F1 Techniek | Updates bij Red Bull-achtervleugel en Ferrari maakt enorme stappen Formule 1
Formule 1

F1 Techniek | Updates bij Red Bull-achtervleugel en Ferrari maakt enorme stappen

F1 Techniek | Updates bij Red Bull-achtervleugel en Ferrari maakt enorme stappen

De Hungaroring is net als bijvoorbeeld het circuit van Monaco een circuit waar heel veel downforce voor nodig is. In deze F1Techniek-special kijken we naar de oplossingen van Red Bull Racing voor dit circuit, terwijl ook Ferrari met de nodige updates op de proppen kwam. De Italiaanse renstal moest slim handelen om te innoveren onder het huidige token-systeem.

Veel teams kozen het afgelopen weekend voor een configuratie van de bolide die veel downforce genereert. Gezien veel downforce dit seizoen van bovenop de bolide moet komen, heeft ook Red Bull bij de Grand Prix van Hongarije gekozen voor vleugels die verticaler naar boven lopen. Dat genereert de hoge druk die nodig is om uiteindelijk genoeg downforce te kweken om in de bochten veel snelheid mee te nemen. Op een circuit als de Hungaroring van groot belang voor de gemiddelde rondetijd.

Zowel Red Bull als Mercedes en Ferrari namen deze route. De Oostenrijkers namen zelfs een configuratie mee die nog meer downforce genereert dan bij de twee andere genoemde teams. Dat doen ze voornamelijk met de configuratie van de achtervleugel. Waar Red Bull eerder, in de wedstrijden voor de Hongaarse race, koos voor meer topsnelheid ten opzichte van de andere teams, kozen ze ditmaal voor meer downforce.

Configuratie aan de achterkant belangrijk voor Red Bull

Het begint al met het ontbreken van de T-wing bij Red Bull, dat is de kleine vleugel die nog vóór de achtervleugel zit. Bij Red Bull Racing hebben ze er namelijk voor gekozen om de achtervleugel het meeste werk te laten doen. Zo hebben ze ditmaal een golvende beweging naar buiten toe (zie foto), waardoor de uiteinden van de achtervleugel lager liggen dan normaal. Dit levert een groter oppervlak op voor de 'verticale' luchtstroom en daarmee een hogere druk, meer downforce dus.

De golvende beweging bij de achtervleugel van de RB16B (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)
De golvende beweging bij de achtervleugel van de RB16B (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Bij de configuratie met lagere downforce was dit omgekeerd, daar werd getracht om zo min mogelijk 'drag' te genereren, dus ook een kleiner oppervlak te gebruiken (zie foto). Dat maakt deze keuze overigens ook opvallend: duidelijk was het de bedoeling van Red Bull om zo veel mogelijk voordeel te pakken op de zaterdag, tijdens de kwalificatie. Dat ging, zoals we gemerkt hebben, minder soepel dan gehoopt. Red Bull belandde namelijk op de tweede startrij in plaats van de eerste.

Minder oppervlakte op de vleugel bij de Red Bull-bolide (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)
Minder oppervlakte op de vleugel bij de Red Bull-bolide (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Hoe Ferrari om het token-systeem heen moest werken

Van 2020 tot 2021 mocht er maar beperkt doorontwikkeld worden in de Formule 1. Een token-systeem werd ingevoerd, waardoor teams moesten kiezen aan welke onderdelen ze zouden sleutelen. Dit was voor Ferrari een lastige keuze, want de 2020-bolide kwam op meerdere vlakken tekort. De token werd uiteindelijk ingezet voor ontwikkelingen aan de achterkant van de bolide, waar de meeste problemen zich bevonden.

Hier werd op het centimeterwerk al enorm veel verbetering geboekt, namelijk door de versnellingsbak een aantal centimeter hoger te plaatsen. Het belangrijke onderdeel werd ietwat schuin gemonteerd aan de achterkant, waardoor er meer ruimte vrij kwam voor de diffuser. De onderkant van de bolide, dus ook de diffuser, is van groot belang in de hedendaagse wagens, hier vond Ferrari dan ook een flink voordeel ten opzichte van 2021.

Bij de diffuser aan de achterkant van de Ferrari-bolide is meer ruimte vrijgemaakt (Foto: Ferrari F1 Media)
Bij de diffuser aan de achterkant van de Ferrari-bolide is meer ruimte vrijgemaakt (Foto: Ferrari F1 Media)

Maar ook aan de voorkant van de Italiaanse bolide was er een groot probleem, de neus was namelijk veel te breed. Mercedes en Red Bull waren al eerder overgestapt naar een smallere neus, maar door de breedte van de neus bij Ferrari ontstond er een soort dode zone onder de auto, waarin luchtstromen onbenut bleven. Dit werkt natuurlijk ten nadele, maar ook hier werd een slimme oplossing op gevonden.

Er mogen namelijk wel een aantal aanpassingen worden gedaan wat betreft de aerodynamica, en Ferrari kwam daarom met een aantal vleugeltjes. De dode zone onder de neus werd hiermee aangetast, waardoor zonder de inzet van tokens ook dit probleem enigszins verholpen kon worden. Met deze aanpassingen heeft de Italiaanse renstal zichzelf flink verbeterd. Zodoende wist Carlos Sainz na de diskwalificatie van Sebastian Vettel wederom een podium te behalen in de

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws