Lewis Hamilton is gered door de wetenschap bij zijn crash met Max Verstappen in Monza, en dus niet door geluk. Dat zegt Clive Temple, één van de hoofdengineers van de halo, die hem uitgebreid heeft getest voor zijn introductie in 2018. Hamilton en Verstappen kwamen met elkaar in aanraking tijdens de Grand Prix van Italië, waarna de Nederlander via de kerbs gelanceerd werd en bovenop de auto van de Brit terecht kwam.
Eén van de wielen van Verstappen raakte daardoor licht de helm van Hamilton, maar het grootste deel van de klap werd opgevangen door de halo. De Mercedes-coureur gaf aan dat hij zich 'ongelofelijk gezegend' voelde. Maar dat is niet nodig, zegt Temple in gesprek met Autosport. 'Hamilton had geen geluk. Het is een feit dat techniek en wetenschap aan de basis liggen van al dit werk dat ervoor zorgt dat de coureurs veilig zijn. Veiligheid is de primaire zorg in de autosport.'
'Halo belangrijke veiligheidsvoorziening'
'Het is gebleken dat de halo nu één van de belangrijkste veiligheidsvoorzieningen is die alle coureurs, van de F1 tot en met de Formule 4, heeft gediend', gaat Temple verder. Daarmee kunnen coureurs zich dus een stuk veiliger voelen. 'Zoals deze crash heeft bewezen, is de halo uitzonderlijk sterk en is het een integraal onderdeel van andere veiligheidskritische elementen binnen de auto.'
Dat bleek ook in het verleden zo te zijn. 'De halo bewees meteen in 2018 zijn waarde toen Charles Leclerc, die toen voor Alfa Romeo reed, werd beschermd tegen de vliegende McLaren van Fernando Alonso. We hadden ook het vuurbalincident met Romain Grosjean in november 2020 en opnieuw kwam de halo daar naar voren, samen met andere veiligheidsmaatregelen zoals de vervormbare neuskegelbescherming, het veiligheidssysteem in de helm en de vangrail, zelf', sluit Temple af.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties