Hill ziet opvallende kans in het reglement: 'Mercedes moet nu heel slecht presteren' Formule 1
Formule 1

Hill ziet opvallende kans in het reglement: 'Mercedes moet nu heel slecht presteren'

Hill ziet opvallende kans in het reglement: 'Mercedes moet nu heel slecht presteren'

Damon Hill werd in 1996 wereldkampioen bij Williams, maar is tegenwoordig actief als analist bij het Britse Sky Sports F1. In Engeland gaat uiteraard veel aandacht uit naar het Mercedes-team, waar met Lewis Hamilton en George Russell twee Britse coureurs in dienst zijn. Hill zag in Barcelona hoe Mercedes met haar upgrades een stap voorwaarts heeft weten te zetten, maar komt vervolgens met een wel heel opvallend advies.

Mercedes introduceerde in Monaco al haar upgrades, ook al was het op dat moment moeilijk om te beoordelen in hoeverre het een verbetering van de prestaties veroorzaakte. Op het krappe stratencircuit eindigden Hamilton en Russell als vierde en vijfde op een circuit dat de W14 duidelijk niet gunstig gezind is, waarbij Russell zelfs op het podium had kunnen staan als hij geen fout had gemaakt in de regenachtige slotfase. In Spanje kreeg Mercedes eindelijk een eerste echte indicatie van de nieuwe onderdelen: met een dubbele podiumfinish lijkt het Duitse team een stap vooruit te hebben gezet.

Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko vond het nog te vroeg om te zeggen dat Mercedes progressie heeft geboekt en denkt dat de achtervolgende teams elkaar vooral aflossen als grootste uitdager van het ongenaakbare Red Bull, afhankelijk van de karakteristieken van het circuit. Hill denkt wel dat Mercedes nu sterker zal presteren, maar aangezien de kampioenschapskansen al vervlogen zijn, heeft de 62-jarige Brit een opvallend advies voor het team van Toto Wolff: 'Ze moeten nu heel slecht presteren.'

Mercedes kan voor Aston Martin-route kiezen

Hill legt zijn opvallende uitspraak vervolgens uit. 'Ik denk dat je met de restricties van de budgetlimiet moet beseffen dat hoe beter Mercedes het nu doet, hoe minder voordeel ze hebben richting volgend jaar', zo wijst Hill naar de mindere testmogelijkheden voor de beter presterende teams. 'Je ziet nu dat Aston Martin profiteert van haar slechte prestaties uit 2022. Daardoor hebben ze nu een hoger plafond. Dan vraag je je af of Mercedes misschien juist opzettelijk slecht moet presteren tussen nu en de rest van het seizoen', waarmee Hill dan hoopt dat Mercedes de extra ontwikkelingstijd kan benutten om Red Bull volgend jaar uit te dagen.

Overigens wordt de testtijd elk half jaar vastgelegd, en voor het volgende meetmoment, eind juni, vindt alleen de Canadese Grand Prix nog plaats. Gezien het voordeel van achttien punten dat Mercedes nu heeft ten opzichte van Aston Martin zou het dus wel heel slecht moeten presteren in het Noord-Amerikaanse land om nog in juni terug te kunnen vallen tot de derde plek. Daarvoor zou het dan niet alleen afhankelijk zijn van een goede prestatie van de constante Fernando Alonso, maar dan zou ook de wisselvallige Lance Stroll in zijn thuisrace een goede prestatie moeten neerzetten. Het lijkt echter uitgesloten dat Mercedes bewust punten zal laten liggen en dus lijken Aston Martin en Alonso te profiteren van een aantal zwakkere resultaten van Stroll.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws