In 2024 sprintraces in China en Miami, sprintraceformat gaat ook op de schop Formule 1
Formule 1

In 2024 sprintraces in China en Miami, sprintraceformat gaat ook op de schop

In 2024 sprintraces in China en Miami, sprintraceformat gaat ook op de schop

De sprintraces van het 2024-seizoen zijn bekendgemaakt. De Formule 1 zal aankomend jaar opnieuw zes sprintraceweekenden tellen en er zijn twee nieuwe plekken waar het speciale format zal worden gebruikt. Zo zullen de coureurs tijdens de teruggekeerde Grand Prix van China en de Grand Prix van Miami een sprintrace verrijden. De overige locaties werden vorig jaar al ingezet voor een sprintrace, namelijk Oostenrijk, Austin, Qatar en Brazilië.

Volgend jaar zullen er een recordaantal Grands Prix verreden worden in de Formule 1. Afgelopen seizoen stonden er 23 races op de kalender, waarvan er uiteindelijk 22 gehouden werden omdat de race op Imola vanwege overstromingen niet plaats kon vinden. Volgend jaar zullen de coureurs 24 keer een Grand Prix rijden. Net zoals afgelopen seizoen, zullen de coureurs ook op enkele zaterdagen een verkorte race gaan verrijden. Ondanks dat er veel vraagtekens zijn rondom het sprintraceformat, gaan de kortere races voorlopig nergens heen.

Naast het feit dat er gewoon weer zes sprintraces gehouden worden, is het ook duidelijk geworden waar deze plaats zullen vinden. De eerste sprintrace vindt in het vierde Grand Prix-weekend van het seizoen plaats. Dan verplaatst het Formule 1-circus zich voor het eerst sinds 2019 weer naar Shanghai voor de Grand Prix van China. Door de coronapandemie kon er vier seizoenen niet gereden worden op het Shanghai International Circuit. De terugkeer van de race is vooral mooi nieuws voor Zhou Guanyu, aangezien het voor hem zijn thuisrace is.

De andere nieuwe locatie is het Miami International Autodrome. Het stratencircuit in Florida werd in 2022 toegevoegd aan de kalender en tekende een deal van tien jaar met de Formule 1. Dit jaar staat er dus ook een sprintrace op de planning. China en Miami vervangen de sprintraces die dit jaar werden gehouden in Azerbeidzjan en België. De overige sprintraces in 2024 worden op plekken gehouden waar dit jaar ook al een verkorte race plaatsvond.

Format gaat op de schop

Ook het sprintraceformat zal op de schop gaan. Dit seizoen waren er meerdere kritische geluiden rondom de speciale weekenden en daar wordt gehoor aan gegeven. Zo zal er op vrijdag naar alle waarschijnlijkheid een vrije training zijn en de Sprint Shootout. Dan wordt op zaterdag de sprintrace gehouden en de kwalificatie voor de hoofdrace van zondag. De volledige invulling van het concept moet nog bepaald worden, want er staan mogelijk ook radicalere veranderingen op de planning.

Zo zal er ook gekeken worden naar de parc fermé-regels tijdens sprintraceweekenden. Teams mochten voorheen niets meer veranderen aan de afstelling als de kwalificatie voor de Grand Prix eenmaal was begonnen. Coureurs die een slechte kwalificatie kenden, kozen er vaak voor om dan maar in de pitstraat te starten, zodat er toch wat veranderd kon worden aan de auto. Ook andere ideeën als een reverse grid, wat werd geopperd door enkele coureurs en teambazen, worden nog besproken. In januari valt de definitieve beslissing.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws