Mensenrechtenorganisatie doet oproep aan F1 na smeekbrief over Saoedische gevangene Formule 1
Formule 1

Mensenrechtenorganisatie doet oproep aan F1 na smeekbrief over Saoedische gevangene

Mensenrechtenorganisatie doet oproep aan F1 na smeekbrief over Saoedische gevangene

Mensenrechtenorganisatie Reprieve heeft geëist dat de Formule 1 haar samenwerking met Saoedi-Arabië beëindigt na een smeekbrief over een Saoedische gevangene. De familie van de gevangene schreef de brief aan Lewis Hamilton in de hoop dat de zevenvoudig wereldkampioen zich uit zou spreken over de mensenrechtensituatie in het Midden-Oosterse land.

In de smeekbrief, die ingezien is door The Guardian, wordt onder meer omschreven hoe Abdullah al-Howaiti, de gevangene in kwestie, gemarteld en misbruikt is in de gevangenis totdat hij schuld bekende op een overval. De 14-jarige zou enkele jaren geleden namelijk een juwelier overvallen hebben waarin een politieagent omgekomen is.

Zijn familie heeft echter bewijs, beeldmateriaal en geschreven bevestigingen van getuigen, dat Al-Howaiti helemaal niet op locatie was gedurende de overval. Desalniettemin is hij ter dood veroordeeld op 17-jarige leeftijd, wat in strijd is met de door de Verenigde Naties opgestelde kinderrechten. De Formule 1 weigert zich te bemoeien met de politieke situatie, dus nu is het aan Hamilton om het aan te halen.

De Saoedische overheid gaat daarmee tegen internationale wetten in. Minderjarigen mogen namelijk wettelijk niet de doodstraf krijgen. 'Onze schreeuw om rechtvaardigheid wordt niet gehoord', schreven ze aan de Mercedes-coureur. 'Als jij zijn naam zegt, luisteren de mensen die hier verantwoordelijk voor zijn misschien wel. Laat jij je horen om Abdullah te redden?'

Reprieve-directeur kan zich niet vinden in woorden F1-CEO Domenicali

Enige tijd geleden gaf Formule 1-CEO Stefano Domenicali aan dat hij landen met een twijfelachtige mensenrechtensituatie graag een podium gaf om aan te tonen dat er verbeteringen geboekt worden. 'Door te racen in Saoedi-Arabië zegt de Formule 1 in essentie dat het oké is om mensen te executeren die aan pro-democratieprotesten deelnemen', reageert Reprieve-directeur Maya Foa daarop.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws