Adrian Newey heeft besloten in 2006 om McLaren achter zich te laten en bij het toen nog kleine Red Bull Racing aan de slag te gaan omdat hij nog onverrichte zaken had binnen de sport. De engineer was op zoek naar meer uitdaging en vond die in het meehelpen opbouwen van de Oostenrijkse renstal, met alle gevolgen van dien. Toch was het geen abc'tje voor de Brit, die zeker zijn zorgen had over het team. Na flink inwinnen van informatie besloot hij de sprong in het diepe toch te wagen.
In de Talking Bull-podcast wordt Newey gevraagd naar de reden om destijds van het succesvolle McLaren over te stappen naar een toen nog klein team als Red Bull Racing. 'Ik had het gevoel dat ik een nieuwe uitdaging nodig had, dat is het korte antwoord. Het was ook een beetje unfinished business, want toen ik voor het eerst in de Formule 1 kwam te werken was dat bij een klein team genaamd Leyton House, daar werkten letterlijk 50 mensen. Maar we hadden wel wat redelijke resultaten in 1988 en 1990, we hadden een jaar van droogte in 1989, en het team was veelbelovend, alleen de eigenaar werd in de gevangenis gegooid, wat geen goede zet was en dus viel het team uiteen', lacht Newey.
Daarna heeft hij een overstap gemaakt naar grote teams, maar er was iets dat aan hem bleef knagen. 'Toen ben ik overgestapt naar Williams en toen naar McLaren. Die overstap pakte goed uit en ik had het geluk dat ik races en kampioenschappen won met hen, maar zij hadden dat al lang voordat ik erbij kwam ook al gedaan. Mijn inbreng was vooral het geven van wat design-ideëen en talent, maar de infrastructuur was daar allemaal al. Dus het idee dan bij een team betrokken van zo ongeveer de start van het bestaan was best aantrekkelijk', zo vertelt hij over waarom de stap naar Red Bull zo verleidelijk was.
Contact met Red Bull
Christian Horner had al langer het plan om Newey naar zijn team te halen en probeerde op slinkse wijze al wat contact te maken. 'Christian maakte er op een gegeven moment een gewoonte van om de andere kant van de paddock op te lopen als ik', zo vertelt hij dat de huidige teambaas altijd langs hem gelopen kwam. Zo werd er al oogcontact gemaakt. Ook toenmalig Red Bull-coureur David Coulthard overtuigde Newey, die hij kende van Williams en McLaren. 'Coulthard werkte tegelijkertijd met mij bij Williams en toen McLaren, en toen ging hij naar Red Bull, dus ik heb bij hem informatie over het team gevraagd. Hij vertelde me dat ze een leuke groep mensen waren.'
Red Bull geen typisch ondernemersteam
De woorden van Coulthard wakkerde de interesse nog meer aan, maar er waren ook zorgen. 'Toen ben ik er een beetje ingedoken, en het zag er zeker naar uit dat Dietrich Mateschitz en alles wat er gaande was in Oostenrijk stabiel oogde. Mijn zorg was aanvankelijk dat ondernemers als eigenaren...nou goed mijn eerste werkgever was zo'n eigenaar en dat was niet bepaald de beste start. Teams met ondernemers als eigenaren hebben over het algemeen genomen in de Formule 1 niet een geweldige levensduur. Ze komen met veel bombarie, maar vaak verliezen ze of de interesse of raakt het geld op', zo sprak hij zijn angst uit.
'Dus het belangrijkste voor mij was hoe dat bij Red Bull ging zijn. Gingen zij ook komen met veel bombarie en daarna weer verdwijnen of waren ze er voor de lange termijn? En alles wat ik kon zien was dat Red Bull een net en groeiend bedrijf was, dat Dietrich er zeker gepassioneerd over was. De mogelijkheid om dan bij zo'n opstartend team te beginnen, dat in 2005 zelfs nog het lachertje van de paddock was, want ze stonden bekend als het feestteam, het Energy-team, niemand nam ze eigenlijk serieus...maar daaronder was er duidelijk een plan en het verlangen om iets te doen. En dus nam ik een risico!', besluit hij met een lach op zijn gezicht.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties