De Grand Prix van Monaco is altijd een bijzondere race. De kwalificatie is cruciaal en hectisch, en de Grand Prix levert vooral mooie beelden op. De Formule 1-organisatie was na 2024 klaar met de traditionele optocht in het prinsdom en greep in met een unieke regel. Helmut Marko voorspelt grote gevolgen in de rest van het weekend, en is daar niet echt over te spreken.
Sergio Pérez was vorig jaar mede verantwoordelijk voor de optocht, die volgde. De Red Bull-coureur moest al achteraan starten en kreeg daar gezelschap van de Haas-coureurs. Pérez, Kevin Magnussen, en Nico Hülkenberg kwamen met elkaar in aanraking, met enorm veel schade tot gevolg voor de drie vaders op de startopstelling. De race werd langdurig stilgelegd, waarbij de coureurs dus ook de kans kregen om een bandenwissel door te voeren.
Pirelli en Formule 1 grijpen in
Inhalen is nagenoeg onmogelijk, dus de coureurs kozen er vervolgens voor om de race uit te rijden op één set banden, zonder verdere bandenwissels. Charles Leclerc werd herhaaldelijk gevraagd om het tempo te drukken, en engineer Bryan Bozzi gaf toe geen enkele interesse te hebben in de ware snelheid van zijn coureur. De Formule 1 wilde een herhaling van die wanvertoning vermijden, en kwam meteen met meerdere ideeën op de proppen. Zo konden de coureurs mogelijk verplicht worden tot meerdere pitstops, en Pirelli zou aan de slag gaan met de C6-banden.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Uiteindelijk werden beide ingrepen goedgekeurd. De coureurs kwalificeren dit jaar dus op de C6-banden en moeten minimaal twee pitstops maken. Dat kan leiden tot allerlei bizarre scenario's. Coureurs kunnen bij een Safety Car bijvoorbeeld twee pitstops achter elkaar maken, of afwachten tot de allerlaatste ronde.
Sportief gezien onjuist?
Helmut Marko ging in gesprek met onder meer F1Maximaal.nl uitgebreid in op het strategische spel in Monaco. 'De zachte banden zijn duidelijk sneller voor de kwalificatie. In de race maakt dat niet zoveel uit', zo geeft Marko duidelijk aan dat de kwalificatie cruciaal is, en Red Bull er weinig aan heeft als ze in de race competitiever zijn op een andere band. 'Bij de pitstops moeten we kijken wat we gaan doen, maar ik geloof niet dat dit onderdeel bepalend wordt', zegt hij over het verschil tussen de bandencompounds.
De timing van de pitstops wordt wél bepalend. De topteams staan zoals in de meeste weekenden namelijk vooraan in de pitstraat. 'We moeten even kijken wat dit oplevert. Het begint een beetje op een loterij te lijken', baalt de 83-jarige, die liever vasthoudt aan de tradities in de sport. 'De pitstraat is namelijk nogal krap. Als de topteams naar binnen komen, kom je niet meer weg als het hele veld voorbijkomt.'
'Voor de spanning denk ik wel dat ze iets bereikt hebben. Dit kan een grote invloed hebben op het resultaat, maar of dit sportief gezien juist is, is een hele andere vraag', aldus de Oostenrijker. Marko beaamt dat het voordeel groter is voor teams die achteraan staan in de pitstraat. 'Ja, dat klopt. Als je hier als eerste binnenkomt, rijdt het hele veld langs. Misschien dat één of twee auto's ruimte hebben om weg te rijden, maar daar kun je haast niet op gokken.' Red Bull heeft wel het voordeel dat het achter McLaren en Ferrari in de pitstraat staat.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties