Na tien jaar intensief racen in de Formule 1 was het voor Günther Steiner, voormalig teambaas van Haas F1, tijd voor een nieuwe fase. Zijn afscheid betekende echter niet dat hij stilviel. In een openhartig interview met Business of Sports vertelt Steiner hoe anders zijn leven nu is, met een druk schema vol tv-optredens, evenementen en zelfs een podcast. Tegelijkertijd deelt hij zijn frustraties over de beperkte investeringen binnen Haas en zijn visie op succes binnen de koningsklasse van de autosport.
Steiner, die jarenlang leiding gaf aan Haas, vertelt dat hij aanvankelijk verwachtte het na zijn vertrek rustiger aan te doen. ‘Toen ik Haas verliet, wilde ik het iets rustiger aan doen, maar al snel begon de telefoon te rinkelen met mensen die vroegen of ik tv-werk wilde doen, of corporate events. Ik was daar heel verrast over.' Ondanks het ontbreken van een vaste baan heeft hij het drukker dan ooit: hij schreef vorig jaar zijn tweede boek ‘Unfiltered’, ging op tournee en produceerde een eigen podcast. De reisdruk is hoog, sinds maart was hij nauwelijks thuis. ‘Mijn familie is best boos op me, want ik ben al lang van huis. Ik ging van Londen naar Miami en weer terug, toen naar Canada en weer terug naar Engeland. 'Het is een drukke periode, maar ook een goede ervaring.’
Investeer of vertrek
Steiner geeft aan dat zijn vertrek bij Haas vooral voortkwam uit het gebrek aan vrijheid en middelen om de koers te bepalen. ‘Ik kon niet doen wat ik wilde. Ik wilde een andere richting inslaan met Haas, maar dat mocht niet. De dagelijkse werkzaamheden waren prima, maar mijn visie was anders. Ik wilde op het podium komen en verder groeien met het team. Dat vereist investeringen en die ontbraken.’ Volgens de Zuid-Tiroler liepen zijn ambities en de doelstellingen van eigenaar Gene Haas uit elkaar. ‘Misschien geloofde hij niet in mijn doel, dat is zijn goed recht, want hij is de eigenaar. Maar dat was het meest frustrerende.’
In het gesprek benadrukt de oud-teambaas het belang van het juiste team: ‘Ik heb 95 tot 98 procent van de mensen zelf geïnterviewd, ook voor eenvoudige functies. Die zijn juist het belangrijkste.’ Volgens hem gaat het bij een succesvolle organisatie niet alleen om vaardigheid, maar ook om visie en ambitie. ‘Je kunt een goede ploeg hebben die tevreden is met een baan, maar dan kom je niet ver. Ik wil mensen die altijd willen verbeteren, groeien en meer geven.’ Deze filosofie loont volgens Steiner niet alleen in de sport, maar in iedere onderneming.
Steiner ziet het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid om goed voor de mensen binnen het team te zorgen en hun leven te verbeteren. ‘Voor mij draait het altijd om progressie, om groeien en verbeteren. Niet alleen sportief, maar ook commercieel en qua infrastructuur.’ Volgens Steiner werd deze visie bij Haas onvoldoende ondersteund, ondanks zijn ambitie om iets groots neer te zetten.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De zakelijke kant van Formule 1
Steiner deelt ook zijn ervaring met de zakelijke aspecten van de Formule 1, vooral het financieren van een team. ‘Toen we startten, waren de kosten veel lager dan nu. De toelatingsvergoeding bijvoorbeeld was toen ongeveer honderdvijftigduizend dollar, nu ligt die ruim boven de vierhonderd miljoen.’ Het verschil in budgetten is volgens hem enorm: ’Als je nu een F1-team wilt beginnen, kost dat tien tot vijftien keer zoveel als toen wij begonnen.’
Hij legt uit dat teams vroeger vaak verlies draaiden en dat het moeilijk was om winst te maken of een team te verkopen. ‘Tien jaar geleden waren het vooral liefhebbers die konden leven met liabilities, en zeker geen cashcow verwachtte. Nu is dat veranderd en maken sommige teams zoals Mercedes behoorlijke winst. De waarde van teams is flink gestegen.’ Dat verandert de spelregels en maakt de sport steeds professioneler en commercieel aantrekkelijker.
Steiner blijft ondanks alles realistisch over zijn eigen rol en toekomst. ‘Ik weet nog niet wat ik precies wil gaan doen, maar ik geniet van deze nieuwe ervaringen .’ Zijn openheid geeft een zeldzaam kijkje achter de schermen van de Formule 1 en laat zien hoe complex het is om een succesvol team te runnen in de wereld van snelle auto’s en nog snellere beslissingen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties